Türkiye'de yaklaşık 300 kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası'nın en büyük kuş cennetlerinden biri olan Erçek Gölü sazlıklarında, dünyaya gelecek yavru kuşlar bundan sonra daha güvende olacak. Orman ve Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü, hazırladıkları bir proje kapsamında kuşların yoğun olarak yaşadığı Erçek Gölü sazlıklarına yavrulama dönemi öncesi 20 yuva yerleştirdi. Yerden yaklaşık 1 metre yüksekliğe monte edilen, etrafı telle korunaklı hale getirilen ve içi yumuşak otlarla doldurulan yuvalar, yeni yavruları tilki ve yılanlardan da koruyacak. 

BAKICI: AMAÇ KUŞLARI YAVRULAMA DÖNEMİNDE RAHAT ETTİRMEK


Ekibiyle birlikte yuvaları sazlıklara yerleştiren Doğa Koruma Milli Parklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı, amaçlarının yaban hayatını korumak olduğunu söyledi. Bu sistemin birçok yerde olumlu sonuç verdiğini belirten Bakıcı, “Amacımız nesli koruma altında bulunan yaban kuşlarını yavrulama döneminde rahat ettirmek. Yuvalar kuşların yuva yöntemiyle ve korunaklı olarak tasarlandı. Yuvalar yerden yüksek monte edildi. Yılan, tilki gibi hayvanların ulaşması oldukça zor ve sazlık içindeki alanlara gizlendi. Kuşların burada rahat edeceğini ve yavru sayısının da daha yüksek olacağını düşünüyorum. Çünkü çok konforlu yuvalar yaptık” dedi.

ASLAN: YUVALAR SAYESİNDE KUŞ SAYISINDA ARTIŞ OLACAK


Bu yuvaların kuşların gelecek nesillerinin yaşatılmasında çok önemli rol alacağını söyleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, “Bölge kuş sayısı ve çeşitliliği bakımından oldukça zengin. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan bir alan. Bu kuş yuvalarının Erçek Gölü sazlıklarına yerleştirilmesi yaban kuşlarının sayısında artışa neden olacaktır. Bu uygulama birçok ülkede denendi ve olumlu sonuçlar alındı. İnanıyorum ki bizde bu uygulamayla önemli adımlar atarız" diye konuştu.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim