Ülke genelinde olduğu gibi Van’ın da referanduma kilitlendiği bir dönemde siyasiler meydana inmeye hazırlanırken Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay kampanya öncesi birçok önemli gelişmenin müjdesini paylaştı. Uzun zamandır kentin gündemindeki birçok sorunu ve konuyu çözmüş ve sözünü almış olarak Van’a gelen Atalay, son birkaç aylık süreçte büyük atılan adımları tek tek Şehrivan ve yerel gazetelere özel açıklamalar ile paylaştı.

 

16 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesi partiler sahaya inmeye başlarken Ak Parti cephesi de 16 Mart’tan itibaren Van’da kampanyasının startını vermeye hazırlanıyor. Meclisin araya girmesi öncesinde sık sık Van’a gelen Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, teşkilat ile birlikte ‘evet’ kampanyası kapsamında çalışmalar yürütüyor. İşte böyle bir süreçte her söylenilenin ve konuşulanın büyük önem arzettiği süreçte Beşir Atalay kentteki 5 yerel gazete yetkilisi ile bir araya geldi. Gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında Atalay’ın referandum öncesi Van’a büyük müjdeler ve önemli dosyalar ile geldiği görülürken, Atalay ve Kayatürk’ün Van’ın kronikleşen ve kendileri tarafından seçim beyannamesine konulan yatırımlar ve sorunlar için emek harcadığı gözlendi. Başta Çevre Yolu, Et ve Süt Kurumu, Yeni Şehir Stadyumu, Organize Hayvancılık Bölgesi gibi önemli konularda müjde üstüne müjde veren Atalay, başkanlığını yaptığı Güç Birliği toplantısında konuşulan tüm kronikleşmiş sorunlarla ilgili yorumları Şehrivan’ın da aralarında bulunduğu beş gazete temsilcisi ile paylaştı. Kamuoyunda büyük bir memnuniyet yaratması beklenen müjdeleri açıklayan Atalay, referanduma dair de bir değerlendirme yaparak, rahat ve kırıcı olmayan bir kampanya yürüteceklerini söyledi. Gazetemizden de Ömer Aytaç Aykaç’ın katıldığı toplantıda birbirinden önemli projeler şöyle paylaşıldı:

 

İlk olarak referanduma dair değerlendirmesini paylaşan Atalay bu süreçte insanlara yeni anayasa değişikliğini anlatacaklarını ve değişecek ve değişmesi gereken değişikliklerin gerekçelerini anlatacaklarını söyledi. Atalay konu ile ilgili olarak: “Biz özellikle Van’da çalışmalar yapacağız. Arkadaşlarla alanda olacağız. Bu bir anayasa değişikliği... İdeal olanı da biz vatandaşlara anlatacağız. Ne gelecek, ne gidecek, niçin değişiyor. Bunları anlatacağız. Özgür iradesiyle de insanımızın oy kullanmasını sağlayacağız. Bu anlamda da kutuplaştırma, gerginlik hiç iyi değil. Biz de sakin ve vatandaşa iyi bir şekilde anlatacağız. Güzel bir ortamda kampanya yürütmeye gayret edeceğiz. Her kesimle inşallah paylaşacağız. Teşkilatlarımız zaten burada çalışmalarını yürütüyor. SKM oluşturulmuş. Görev dağılımları yapılmış. Teşkilatlar tüm ilçelerde, mahallelerde çalışmalar yapıyor. Bizler de bunlara katılacağız. Ankara’dan da önemli gelişler olacak Van’a. Güzel programlar yapacağız. Van hareketli bir dönem geçirecek inşallah. Ama biz kesinlikle gerginliğe, kırıcı söylemlere hiç yer vermeyeceğiz. İnşallah hayırlı olur.” Dedi.

 

 

ATALAY’DAN MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE!

Referandum konusunda gazetecilerin de fikirlerini alan ve geniş çaplı bir değerlendirme yapan Atalay, ardından kentin önemli sorunları, Güç Birliği’nde konuşulan konuların çözüme kavuşturulması konusunda yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı. Atalay; “Şu sıralar birçok konuda çalışmalar yaptık, farklı konuların üzerinde çalışıyoruz da. Hem burada hem de Ankara’da fikir birliği yapıyoruz. Ankara’da geçmişte dönem yapan tüm milletvekilleri ile Ankara’da görüşüyoruz, burada teşkilatlarımız ile Van meselelerini konuşuyoruz. Bunun dışında Güç Birliği Platformu’nu da Van açısından önemli bir ayak olarak görüyoruz. Yapacağımız işleri şehirle paylaşarak yapmaya çalışıyoruz, kendi başımıza değil. İlin Valisi, rektörü, belediye başkanları, kaymakamları, ticaret odası, OSB’si, STK’ları ile mümkün olduğunda ilin meselelerini müzakere ediyoruz. Toplantılara yine bakan arkadaşları da getiriyoruz. Dolayısıyla iyi bir paylaşma ile orada olgunlaşan konuları burada ve Ankara’da çalışıyoruz. Buradaki amaç da şehirdeki kopuklukları önlemek. Şehrin kendini tartması ve görmesi önemli. Keşke diğer partili isimler de zamanında gelmiş olsaydı.” Dedi.

 

 

KAPIKÖY TAMAM, YOLA DEVAM!

Sözlerine Van’a aday olduktan sonra hazırladığı Van’a özel ‘Seçim Beyannamesi’ ile başlayan Atalay, o beyannameye sadık kalarak söz verdikleri tüm çalışmalar için çaba harcadıklarını söyledi. Atalay, bunu adım adım gerçekleştiğini hatırlatırken; “İşleri yürütürken bizim elimizde bir rehberimiz var. Bizim bir seçim beyannamemiz vardı. Van’a özel hazırlamıştık biz bunu. Orada vaatlerimiz vardı. Ajandamızdaki konuları tek tek yazmıştık ve bunları yürütmeye çalışıyoruz. Bunun için de mümkün olduğunca kamunun imkanlarını buraya nasıl daha iyi getiririz konusunda çalışıyoruz. Burada bildiğiniz gibi en önemli konulardan biri Kapıköy’dü. Bu bizim için çok önemliydi. Benim beyannamemin de Güç Birliği’nin oluşmasından sonraki ilk maddemdi. Daha hükümet kurulur kurulmaz bunun için girişimleri yaptık. Geçtiğimiz sonbaharda da temeli atıldı. Orası iyi gidiyor. TOBB da takip ediyor. Yani bu Van için önemliydi.” Dedi.

 

 

ÇEVRE YOLU BAHARDA HAREKETLENECEK!

En hayati konulardan biri olan Çevre Yolu konusunda da rahatlatan açıklama Atalay’dan gelirken, merakla beklenen o gelişmeyi Atalay şöyle paylaştı: “Yine önemli konulardan birisi Çevre Yolu. Çevre Yolu konusunda en önemli konu 18. Madde uygulamasıydı. Belediye hareket etmeyince yapılacak tek şey Bakanlar kurulu kararı çıkarmaktı. Bu da kolay bir şey değildi. Bakanlıklarda önemli toplantılar yaptık ve o kararı çıkardık. Ben onun takibini yapıyorum. Birkaç gün önce de bilgi aldım çalışmalar rayında gidiyor. Önümüzdeki günlerde de aşamalarını paylaşacağız. Baharla birlikte oradaki çalışmalar hızlanak ve rayına girecek. Yani orada belediyenin konumunu alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altyapı, 18. Madde gibi konularda sorumlu olarak çalışmalarını başlatacak. Biz de bunun adımlarını takip edeceğiz. Yani bir telaş yapmanın anlamı yok. Elbette ki bunun ihalesi var, geçmişteki sıkıntılar var. Bu formaliteler de aşama aşama çözülecek.”

 

AFET KOTU ÖNEMLİYDİ!

Atalay’ın değerlendirdiği konulardan birisi de geçtiğimiz günlerde çözüme kavuşturulan ve önemli bir adım olan Afet Kotu’nun 1652’ye indirilmesi oldu. Atalay, konuyla ilgili verilen mücadeleyi: “Bir diğer konu da afet kotu idi. Bu konuda büyük talepler geldi. Konu depremden bu yana konuşulan ve vatandaşı yakından ilgilendiren bir sorundu ve büyük bir nüfusu etkiliyordu. Yine belediyelerimiz sahile hakim olamıyordu. Biz bunun için 1 yıllık bir çalışma yaptık. DSİ son 500 yılın su seviyesinin rakamlarını çıkardı. Sonra 1655 kotunun durumu tartışıldı. Bir ara 1653’e alınması da getirildi ama onunla ilgili de yazılar yazıldı. Fakat 1652 konusunda karar çıktı. Ki bu Van’ın ilçeleri ve bölgedeki Bitlis ve ilçelerini de etkileyen bir durumdu. Bunun da bakanlar kurulu kararı çıktı çok şükür. Bu da kentte büyük bir rahatlama yaratacak. Uzun vadede kentin önünü açacak.” Olarak yorumladı.

 

 

VE STADYUMUN TEMELİ ATILIYOR!

Atalay’ın en önemli müjdelerinden biri stadyumun bu yıl çalışmalarının başlayacak olması oldu. Atalay, bu müjdeyi şöyle paylaştı: “Stadyum konusu da yine konuşulan bir konuydu. Bu hem Güç Birliği’nde konuşuldu, hem Valilik’te konuşuldu nihayetinde gündemde uzun süre kaldıktan sonra çözüm için çalışmalar başladı. Biz istedik ki bu konuda da her şey de olduğu gibi buna da Van karar versin, bakanlık değil. Biz bunun yapım sözünü aldıktan sonra baktık önümüzde 2 alternatif var. Biri stadın eski yeri biri de şehir dışında yapılması. Fakat şehir dışında zaten yapılan bir kapalı spor salonu vardı bilindiği gibi. Nur Tatar’ın hem kullanma oranı düşük kalıyor böyle olunca hem de bakımı zor. Haliyle vatandaşın günlük hayatta kolay ulaşıp aynı zamanda bireysel olarak faydalanacağı mekânlara ihtiyaç vardı. Biz de bunun için merkezde olmasının kararını aldık. Biz bunun için Burhan Kayatürk ve Valimizle birlikte gidip bakan bey ile konuştuk. Şehir dışında olması kısa vadede çok katkı sağlamayacaktı. Daha pratik olanı da mevcut yerinde hem stadyum hem de tüm sporların yapılabileceği bireysel spor alanları olmasıydı. Buna karar verdik. Proje şu an hazırlanıyor. Ama temeli mutlaka atılacak. 20 bin kişilik stadın çalışmaları da şu sıralar yapılıyor. Projesini de göreceğiz. Bunun sözünü aldık. Hatta bu projeyi güç birliği platformunun da huzuruna getirip burada konuşacağız. Ayrıca şehirdeki spor salonumuzda onarılacak.”

 

 

ET VE SÜT KURUMU İHALEYE ÇIKIYOR. İŞTE PROESİ!

Atalay, Et ve Süt Kurumu’nun kısa sürede hemen projesinin hazırlanıp ihaleye çıkış bilgilerini paylaşması da heyecan yaratırken, Atalay o toplantıda yeni projeyi de gazeteciler ile paylaştı: “Bilindiği gibi son Güç Birliği’nin konusu Tarım ve Hayvancılıktı. Bu toplantıda çok şey konuşuldu ama iki önemli konu öne çıktı. Birisi Organize Hayvancılık Bölgesi’nin kurulması, diğeri de Et ve Süt Kurumu’nun yeniden yapılması idi. O gün biz gereken görüşmeleri yaptık sayın bakanımız da Van’da kararlı bir duruş sergiledi. Sözünü verdi. Biz de hemen takibini yaptık, görüşmelerini gerçekleştirdik. Hızlı bir süreçten sonra bu iş çözüldü. Bu ayın 31’inde de yeni Et ve Süt Kurumu’nun tesisleri projeye de çıkıyor. Bunun da müjdesini vermiş olalım. Bu Van için hayati bir karardı. Haliyle yine aynı kesimhaneleri, misafirhanesi, lojmanları, tesisleri ile yeniden yapılacak. Hızlı bir şekilde de hayata geçirilecek. İnşallah hayırlı olur. Bilindiği gibi Et ve Süt Kurumu eski yeri Tuşba Belediyesi’ne devroldu. Yeni yeri Alaköy’de ESK’ya ait kendi arazisinde ve şehirden de biraz uzakta olacak.”

 

 

OHB ÇALIŞMALARI DA BAŞLADI!

Atalay’ın değindiği önemli bir konu son Güçbirliği Toplantısı’nda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in müjdesini verdiği Organize Hayvancılık bölgesi oldu. Zor denilmesine rağmen kısa sürede onun da çalışmalarının başladığını belirten Atalay; “Diğer konu da Organize Hayvancılık Bölgesi’ydi. Bunun için de çalışmalar hızlı yürüdü. Müteşebbis heyet hemen belirlendi. Ortaklar belirlendi yine. Şimdi ise onun yer seçimi ile ilgili çalışmalar yürüyor. Bununla ilgili Valimiz ve diğer kurum amirlerimiz de çalışıyor. Bu noktada üniversitemizin de katkıları olması lazım. Ziraat Fakültesi ve diğer akademik birimlerin de desteği ile iyi bir yer bulunduktan sonra çalışmaları başlayacak. Ama çok modern bir şey olacak. Bu hayata geçtiğinde inanıyorum ki Van’ın en hareketli yerlerinden birisi olacak. Orada çok modern ahırlar, geniş alanlar olacak. Şehir içindeki ahırlardan da arınması anlamında önemli olacak ve şehir dışında koku giderici tedbirlerle de kenti de rahatlatacak. Hayvan borsası oluşmuş olacak yine. Şu anda Tarım Bakanımızın seçim bölgesi olan Urfa’da da yürüyor aynı proje. Bunu da fırsat bilip sayın bakana oradaki modeli buraya da uygulamasını rica ettim. Burası biraz zaman alacak ama büyük bir proje olacak. İnşallah bu da istediğimiz şekilde yürür.” Dedi.

 

 

ZEHRA ÜNİVERSİTESİ GELİYOR!

Atalay’ın değindiği dev projelerden birisi de Zehra Üniversitesi oldu. Bir dönem gündeme gelen ardından meclis gündeminden çıkarılan Van’ın yeni üniversitesi konusunda yeni çalışmaların startının verildiği müjdesi geldi. Atalay; “Benim büyük alaka gösterdiğim bir üniversite projesi vardı. Bilindiği gibi hükümet değişimi olduğu için gerçekleşmedi. 6 yeni devlet üniversitesi kurulacaktı bunlardan birisi de bizim Zehra Üniversitemiz idi. O zaman değişiklik nedeniyle gerçek olmamıştı. Hükümetimiz çalışmak istedi. Başbakanımız ile de konuştuk. İnşallah referandumdan sonra meclise geliyor bu üniversitemizin kurulması da. Bu üniversitemiz Sosyal Bilimler üniversitesi olacak ve bölge araştırması üzerine odaklanacak. Bölgenin sosyal sorunları, İran, Irak, Mezhebi meseleler, dini konularda otorite bir il olacak inşallah Van bu üniversiteyle. Eğer iyi gelişirse bu üniversite Van için değil ülke için de büyük bir değer olacak. Bunun da dediğim gibi süreci seçim sonrası başlayacak.” Şeklinde konuştu.

 

 

YENİ MÜFTÜLÜĞÜN TEMELİ NİSAN’DA ATILIYOR!

Atalay’ın büyük projelerle birlikte paylaştığı diğer bir konu da yeni müftülük binası oldu. Atalay, yeni müftülük projesinin detaylarını paylaşırken; “Kent ile ilgili bir diğer çalışmamız da Müftülük binası yapılmasıydı. Müftülük için eski Kuran Kursu’nun yerine yeni bir hizmet binası yapılacak. O alan iyi bir proje hazırlandı. Çünkü müftülük bizim için önemli bir kurum. Mevcut bina şehir içinde iyice sıkışıp kalmış ve yetersiz bir bina. Ben Kırıkkale’de iken de oraya yaptırmıştım. Diyanet İşleri Bakanımız Sayın Mehmet Bey ile görüştük. İnşallah buraya da modern bir şey yaptıracağız. İnşallah Nisan 1 gibi temel atılacak orada. Diyanet İşleri Bakanı da bizzat bu projeyle ilgilendi, özel alaka gösterdi. Van’a yakışan bir proje de orada yapılacak inşallah.” Dedi.

 

 

AYRINTILARDA BOĞULMAMAK LAZIM!

Atalay son olarak yaptığı değerlendirmede olaylara geniş bir çerçeveden bakılması gerektiğini belirtirken amaçlarının ana sorunları çözmek olduğuna değindi. Atalay, konuşmasında son olarak şu sözleri paylaştı: “Biz mümkün olduğunca ana sorunları çözmek için uğraşıyoruz. Konjonktürel, geçici konular olabilir elbette. Bir işsizlik sorunu var, gençlerin durumu var. Bunlar dışında kentin ana meselelerini biz hızlıca çözmek için çabalıyoruz. Ben bulunduğum yerde kalıcı sorunlara nasıl çözebilirim diye baktım. Kentte kalıcı olan sorunları çözmek için mücadele ediyorum. Görevimiz bittiğinde, ayrıldığımızda neler yaptık bu bizim için önemlidir. Bu bir tesellidir. Vanlılar “Allah razı olsun bu dönemde hayırlı işler yapıldı.” Derse bu benim için yeterlidir. Dolayısıyla kalıcı şeylere önem veriyoruz. Ayrıntılarda, küçük tartışmalarda, siyasi konularda boğulmamak lazım. Şehrin bir ruhu olması lazım. Bir şehrin bir ruhu bir birliği varsa tüm bu siyasi ve diğer tartışmalar bir yerde kalır. Buna da önem vermek lazım. Haliyle şimdi elimizdeki işleri bu şekilde yürütüyoruz. Bu yönüyle Van Denizi’ni, sahilde yürüyen çalışmaları çok önemsiyorum. Burada da güzel işler yapılıyor. Bu sahiller de Van’a büyük değerler katacak. Bunlar da karşılıklı destekler ve gayretler ile olacak.”


YUNUS EMRE AYKAÇ

ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim