Büro Emekçileri sendikası (BES) Van şubesi, asgari ücrete getirilen yetersiz zam ile Ocak ve Temmuz aylarına ait ikramiye ücretlerinin ödenmemesine tepki göstererek, talepleri karşılanmadığı takdirde hukuk mücadelesi başlatacaklarını belirtti.

“AKP, EMEKÇİLERİ YOKSULLUĞA MAHKÛM ETTİ”

BES Yönetim Kurlu adına İŞKUR binası önünde basın açıklaması yapan Haşem Baygümüş, “Büro iş kolunda hak kayıplarının hukuki kazanımlara rağmen devam ediyor. AKP hükümetinin emekçileri yoksulluğa mahkûm etti.” Dedi. Baygümüş şu sözlere yer verdi: “AKP bir yandan ülkemizdeki emekçileri yoksulluğa mahkûm ederken, diğer yandan hukuk tanımaz tutumunu her alanda sürdürmeye devam etmektedir. Yoksulluk ve yolsuzluk düzenini her geçen gün pekiştiren siyasi iktidar, yolsuzluklarının üzerini örtmeye çalışırken 2015 yılı için asgari ücrete günlük 1 TL, kamu emekçilerine ise günlük 2-3 TL zammı dayatmaktadır. Ülkemizde kamu emekçileri AKP ile yandaş sendika Memur Sen arasında 2013 yılında imzalana satış sözleşmesinin sonucunda her geçen gün daha da yoksullaşmakta, yüksek oranlı zamlar, enflasyon baskısı, kamu hizmetlerinin piyasalaşması ve adaletsiz vergi sistemi her geçen emekçilerin hayatını cehenneme çevirmeye devam etmektedir.”

BAYGÜMÜŞ: EK ÖDEME FARKI ALINMIŞTIR

Baygümüş verilen ek ödemelerin ellerinden alınmasına neden olduğunu söyledi. Baygümüş, “666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5502 Sayılı Kanun uyarınca görev yapan Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR emekçilerinin almakta olduğu yılda iki kez verilen ikramiye, fazla mesai, kısmi ek ödeme kayıpları, Genel İdare Hizmetleri sınıfındakilere verilen fatura inceleme farkı, İstanbul'da çalışanlara verilen ek ödeme farkının elinden alınmasına neden olmuştur. Anayasa Mahkemesi söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) bazı hükümlerini Anayasaya aykırılık ve 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmadığı gerekçesiyle iptal etmiş ve karar 10.10.2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı da göz önünde bulundurularak açılan davalar sonucunda İzmir, Denizli ve Aksaray İdare Mahkemesinin kararlarında ifade edildiği gibi, “Dava konusu işlemin dayanağı mevzuatın mali haklara ilişkin olduğu ve yetki kanununun kapsamında bulunmadığı gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'nin yukarıda yer verilen kararıyla iptal edildiği. Dolayısıyla hukuksal dayanağı kalmayan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır." denilmektedir.” Dedi.

“İNSANCA YAŞAM TALEPLERİMİZ KARŞILAMALIDIR”

Baygümüş son olarak şunları kaydetti: “Başta AKP iktidarı olmak üzere SGK ve İŞKUR yöneticilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nı bir kez daha uyarıyoruz! SGK ve İŞKUR emekçilerinin ikramiyeleri 15 Ocak 2015 tarihi itibariyle geçmiş kayıplar ve yasal faizi ile birlikte ödenmeye başlanmalıdır. Büro Emekçileri Sendikası olarak işkolumuzda yaşanan hak gasplarına karşı dün olduğu gibi bugünde mücadelemizi sürdürüyoruz, bundan sonrada sürdüreceğimizi buradan bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.”


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim