Geçtiğimiz akşam bir doktorun hasta yakınları tarafından dövülmesi olayı ile ilgili olarak açıklama yapan hekimler, sağlıkta şiddetin son bulması için gerekenlerin yapılmasını istedi. Hekimler, bunun en iyi yolunun da “Beyaz Kod” sisteminin hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

 

Van Hakkâri Tabip Odası ile SES Van Şubesi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çok sayıda hekim katıldı. Hekimler adına açıklamayı Van Hakkâri Tabip Odası Başkanı Uz. Dr. Özgür Deniz Değer yaptı.

 

“ŞİDDETİN ÖNÜ ALINMALIDIR”

Birçok kez olduğu gibi halen sağlık emekçilerine yönelik şiddetin devam ettiğini ve bunun önünün alınması gerektiğini belirten Değer, şunları söyledi: “Hastayla yaşam arasında bağ kurmak için özveriyle sağlık hizmeti sunan biz sağlık emekçilerine yönelen şiddeti kınıyoruz! Şiddete varan tepki; performansa dayandırılan sağlık sisteminin çarpıklığından, sorunlarından, çalışma koşullarının olumsuzluğundan kaynaklanmaktadır. Bu tepkinin muhatabı bir yandan sağlık sistemini sorunlar yumağı haline getiren öte yandan şiddet ve nefret dilini kullanarak sağlık çalışanlarını değersizleştiren ve halk nezdinde itibarsızlaştıran yöneticilerdir. Sözde bahanelerle, yaşamın olağan akışı içinde görülmeye başlanan, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin mutlaka önü alınmalıdır.”

 

“BEYAZ KOD” SİSTEMİ

Bir arkadaşlarına daha önceki gün saldırı yapıldığını ve hekimlere yönelik saldırının anında bertaraf edilmesi için “Beyaz Kod” arlı sistemin devreyi girmesi gerektiğini ifade eden Değer, şöyle devam etti: “12 Mayıs 2016 tarihinde, hastanemiz acil servisinde yine üzücü bir olay yaşandı. Acil serviste görevli hekim arkadaşımız Dr Atilla Özdere, acil servise başvuran bir hastanın yakınları tarafından darp edildi. Hekim arkadaşımız darp sebebiyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezinde yatırılarak tedavi altına alındı.

 

Sağlık Emekçilerine yönelen bu şiddetin önlenebilmesi için konunun anında güvenlik birimlerine ve adli birimlere intikalini sağlayan “beyaz kod” sisteminin pratik uygulamaya geçirilmesini, acil kliniğindeki çalışma koşullarının iyileştirilerek, çalışma ortamının daha güvenlikli hale getirilmesini talep ediyoruz.”

 

“BARIŞIN DİLİ HÂKİM OLSUN”

Ülkedeki siyasi ruh halinin vatandaşa da yansıdığına dikkat çeken Değer, şunları kaydetti:

 

“Sağlıkta şiddetin bir an önce sona erdirilmesini ve ayrıca tüm ülkede barışın dilinin egemen olmasını diliyoruz.  Baskı ve şiddetin ülkemizde olağan ve yaygın hale gelmesini isteyenlere karşı tüm sağlık çalışanları olarak bunun karşısında olacağız. Hastanemizde yaşanan ve maalesef hiç de “münferit” olmayan bu şiddet olayı nedeniyle üzgünüz, kırgınız... Hak etmiyoruz! Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz...” 


ŞRHRİVAN SAĞLIK: HÂKİM İNALÖZ

Editör: TE Bilisim