Hükümetin başlattığı barış süreci devam ederken Türkiye genelinde birçok STK bu süreçte aktif rol almaya devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çözüm süreci sonrasında iş dünyasının hareket biçimi ve üstleneceği role yönelik çalışmalar başlatan ve barış sürecinde aktif rol almak için yola çıkan en büyük yapılanmalardan biri olan Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) de bu amaçla yakalarında beyaz mendille Türkiye’yi geziyor. Geçtiğimiz hafta bu kapsamda Diyarbakır’ı ziyaret eden yaklaşık 100 kişilik ekip bugün de Van’da barışı konuşacak. Van’ın öne gelen isimleri ile Van’ın iş dünyasını da tartışacak isimler barış sürecinin ekonomiye katkısını da masaya yatıracak.

 

Çözüm süreci sonrasına yönelik çalışmalar başlatan Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Türkiye’nin bir çok ilinde kendilerine bağlı bulunan STK liderleri ile birlikte Van’a çıkarma yaptı. Yaklaşık 100 kişilik bir ekiple bugün Van’a gelecek olan TÜGİK heyeti Van'da yerel yöneticiler, bürokratlar ve iş dünyası temsilcileriyle temaslarda bulunacak ve Yönetim Kurulu toplantısını da şehirde gerçekleştirecek. Van ziyaretine TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral ile birlikte TÜGİK Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜGİK'e bağlı Federasyon Başkanları, GİAD Başkanları ve Dernek üyelerinin de aralarında yer aldığı kalabalık bir heyet katılacak. Van ziyaretinde, çözüm sürecine verilen desteği temsilen heyetteki TÜGİK üyelerinin yakalarında beyaz mendil, beyaz kravat ve beyaz fularlar olacak.

 

“DİYARBAKIR’DAKİ HAVA BİZİ MEMNUN ETTİ”

 

TÜGİK’in barış sürecine destek amacı ile başlattığı beyaz mendil turu kapsamında yapılacak görüşmeler öncesinde gazetemizi ziyaret eden TÜGİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Van Girişimci Genç İşadamları Derneği (VANGGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Çiftci ve Başkan Yardımcısı Yavuz Kuşan düzenlenecek toplantı öncesi bilgiler verdi. TÜGİK’in beyaz mendil, beyaz kravat ve fularlalar Diyarbakır’da düzenlediği gezi ve toplantılara da katıldıklarını söyleyen ve TÜGİK’in başlattığı bu sürecin oldukça olumlu geçtiğini söyleyen Çiftci, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin yıllardır devam eden en büyük problemlerden biri adına çok önemli adımlar atıldı. Gerek hükümet nezdinde atılan adımlar gerekse Diyarbakır Newroz’undaki mesajlar gösterdi ki artık geri dönülmez bir barış sürecine girildi. Biz de Türkiye’nin en geniş kapsamlı sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, ülkenin dört bir yanında bize bağlı bulanan STK’larla birlikte topluma yararlı işler yapmanın yanın da bir de başlatılan bu barış sürecine destek olmak istedik. Bu amaçla Genel Başkanı Erkan Güral ve Türkiye’nin dört bir yanındaki Girişimci Genç İş Adamları Dernek Başkanları ile birlikte Diyarbakır’da büyük bir adım attık. Diyarbakır’da karşılaştığımız atmosfer gerçekten etkileyiciydi. Esnaflarla, bürokratlarla, kentin önde gelen insanları ile konuştuk. İnsanların artık barışa tamamen odaklandığını gördük. Ziyaret ettiğimiz esnafların artık barışı herkesten çok istediklerine bizzat şahit olduk. Elbette ki bu tablo bizi çok mutlu etti. Bu tablonun ikincisini inşallah bugün Van’da gerçekleştireceğiz. Van’ın önde gelen isimleri ile barış sürecini konuşacak, barışa Van’ın tüm dinamikleri ile görüş birliği yaparak katkı sunacağız.”

 

“BARIŞ GELSİN Kİ KALKINMAYI SAĞLAYABİLELİM”

 

TÜGİK’e bağlı VANGGİAD olarak 2011 yılından beri Van’da aktif olarak çalıştıklarını, fakat başta seçim ve deprem felaketi olmak üzere yaşanan gelişmelerden dolayı bu adımı atmak için doğru zamanı beklediklerini söyleyen Çiftci, “Şimdi artık yıllardır büyük acılar yaşayan bölgemizin insanını dinlemenin ve onları sürece dâhil etmenin tam zamanı. Biz bu bölgenin insanlarıyız ve bu bölgede yaşanan acıları en iyi biz biliriz. Bugün Van başta olmak üzere diğer bölge illeri ekonomik olarak yeterince kalkınamamışsa bu barış ortamının bir türlü sağlanamamış olmasındandır. Biz bu barış sürecinde süreci oluruna bırakıp öylece izlemek yerine, aktif rol alıp sürecin daha iyi ilerlemesi için elimizden geleni yapacağız. Çünkü biliyoruz ki bu bölge topraklarında barış olmadıkça istediğimiz ekonomik kalkınmayı da sosyal refahı da yakalayamayacağız. Doğru bir planlamayla, doğru sektörlere yatırımı yönlendirmeyi ve bölge ekonomisine katkı sağlarken istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Zaten daha önce de VANGGİAD olarak Van’ın iş dünyasına özellikle de küçük çaplı esnafa destek sağlamak amacıyla bir çok projeyi hayata geçirdik. Umarız beyaz mendilli bu projemizle bu kalkınmayı tamamıyla bir temele oturtmuş olacağız.”

 

“İŞ ADAMLARINI VAN’DA BULUŞTURACAĞIZ”

 

Yurt dışındaki birkaç dernek hariç Diyarbakır’dakinden daha büyük bir heyet ile TÜGİK’in Van’a çıkarma yapacağını kaydeden Çiftci, Diyarbakır Newroz’undan sonra düzenledikleri manzaranın muazzam olduğunu, o görüşmelerden sonra Van’da daha önemli görüşmeler yapacaklarına ve ekonomik olarak çok şey katacaklarına inandıklarını kaydetti. VANGGİAD’ın çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Çiftci, bundan sonra devam edecek projeler ile ilgili olarak ise, “Biz TÜGİK bünyesinde Van’da kurduğumuz VANGGİAD olarak birçok proje gerçekleştirdik. Teknik personellere yönelik eğitim seminerleri düzenledik, Halk Eğitim ile çıraklık eğitimi noktasında bir işbirliği yaptık. Müteşebbis bir heyet ile il dışından davet ettiğimiz iş adamları ile çok verimli toplantılar yaptık. Bizim açıkçası kuruluştan beri en önemli önceliğimiz bölgeye önemli iş adamlarını getirip onların burada yatırım yapmasına katkıda bulunmak. İlk etapta ciddi anlamda da başarı bulduk. Fakat araya giren seçim süreci ve deprem felaketi bizi bu anlamda bir nebze de olsa sekteye uğrattı. Fakat barış süreci ile biz yeniden şaha kalkacağımıza inanıyoruz. Mevcut programlarımız artarak devam edecek. En basitinden TÜGİK’in düzenlediği çok önemli olağan toplantıları var. Türkiye’nin önemli kentlerinde yapılan toplantılarından birinin biz Van’da yapılmasını sağlayarak, iş adamlarını da Van’a davet edeceğiz. Yine özellikle sektörel toplantılar düzenleyerek yatırım için güç birliği yapacak firmaları bir araya getireceğiz. Yine TÜGİK’in İşbirliği artırma toplantıları var. Yine bunu Mayıs ayında Van’da yapmayı hedefliyoruz. Yine Nisan ayı içerisinde Çin Ticaret müsteşarını davet edip yine Van’ın dinamikleri ve iş adamları ile buluşturmayı hedefliyoruz. Bunların hepsinin temelinde Van’ı ekonomik olarak kalkındırmak yatıyor. Bizim kuruluşumuzun da yine temelinde bu var. İnşallah hükümet nezdinde başlatılan bu barış süreci bu anlamda bu gelişmeleri daha da etkili kılacaktır. Biz Diyarbakır’da buna inandık. Van’da bunun çok daha olumlu bir şekilde geçeceğini düşünüyoruz. Ben inanıyorum ki Van yakında ciddi anlamda bölgenin cazibe merkezi olacak. Bunu hep birlikte göreceğiz.”

 

AMAN NAZAR DEĞMESİN

 

Öte yandan büyük bir heyet ile bugün Van’da olacak ve yoğun bir görüşme temposuna girecek olan TÜGİK üyeleri tıpkı Diyarbakır ziyaretinde olduğu gibi çözüm sürecine verdikleri desteği temsilen yakalarında beyaz mendil, beyaz kravat ve fularlarla Van'ı gezecek ve temaslarda bulundukları yetkililere barışa nazar değmemesi dileğiyle nazar boncukları hediye edecek. Daha önce Diyarbakır’da düzenlenen geziye de katılan ve oldukça memnun kaldığını açıklayan Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral ise Van ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve şunları söylemişti: "TÜGİK, Türkiye'nin en geniş kapsamlı sivil toplum kuruluşları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ülkemizin hemen her şehrinde, pek çok sektörden üyelerimiz var ve bu nedenle çözüm süreci sonrasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya ekonomik anlamda önemli katkılarımızın olacağına inanıyoruz. Çözüm sürecinin olumlu neticeleneceğine inanıyor ve destekliyoruz.

 

Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan

 

 

Editör: TE Bilisim