HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, 20 Ekim tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Van mitinginde kullandığı sözler üzerine soru önergesi hazırladı. Başbakan Davutoğlu Van mitinginde ‘Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi Beyaz Toroslar dolaşacak’ sözlerine tepki gösteren ve soru önergesi hazırlayan Botan, “1990’lar süresince Kürdistan coğrafyasını sosyal, ekonomik ve ekolojik sonuçları itibariyle darmadağın eden “kirli savaşın” zorla kaybetme fenomenine dönüşen Beyaz Toros’lar imgesi Kürt toplumunun kolektif hafızasında önemli bir yere sahiptir.” Dedi.

 

20 Ekim tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Van mitingindeki konuşması ülke gündemine bomba gibi düştü. Başbakan Davutoğlu Van mitinginde ‘Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi Beyaz Toroslar dolaşacak’ sözleri gündemde büyük yankı buldu. Uzun süredir gündemde olan Başbakan Davutoğlu’nun sözlerine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili Lezgin Botan soru önergesi hazırladı. Botan, Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, “1990’lar süresince Kürdistan coğrafyasını sosyal, ekonomik ve ekolojik sonuçları itibariyle darmadağın eden “kirli savaşın” zorla kaybetme fenomenine dönüşen Beyaz Toros’lar imgesi Kürt toplumunun kolektif hafızasında önemli bir yere sahiptir.” Dedi.

 

‘40 BİN KİŞİ İŞKENCE GÖRDÜ’

HDP milletvekili Lezgin Botan, hazırladığı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “1990-1997 yılları arasında Kürt illerinde faili meçhul cinayetler, zorla kaybetmeler, kaçırma, tehdit, işkence ve ölümlerle özdeşleşen Beyaz Torosların yeniden bölge coğrafyasında görülebileceği 20 Ekim 2015 tarihinde Van ilimizde yaptığınız mitingde tarafınızdan dile getirilmiştir.

1990’lar süresince Kürdistan coğrafyasını sosyal, ekonomik ve ekolojik sonuçları itibariyle darmadağın eden “kirli savaşın” zorla kaybetme fenomenine dönüşen Beyaz Toros’lar imgesi Kürt toplumunun kolektif hafızasında önemli bir yere sahiptir. Kürt Halkının Demokratik taleplerinin hukuk dışı yol ve yöntemlerle bastırılması amacıyla geliştirilen ”Düşük Yoğunluklu Savaş Stratejisinin” uygulayıcılarının hizmet aracı olan Beyaz Torosların faaliyetleri sonucu, Sayısı 17 binlere varan faili meçhul cinayetler, 3 bin 500 yerleşim yerinin boşaltılarak 3 milyon kişinin zorla göç ettirilmesi, 272’si resmen gözaltına alınanlar olmak üzere; Bin 400 kişinin kaybedilmesi, 4 bin 201 kişinin toplu mezarlara gömülmesi, 40 bin insanın hayatını kaybetmesi, on binlerce kişinin gözaltına alınmasına ve binlerce kişinin işkence görmesine yol açmıştır.”  

 

‘TOROSLARI NEDEN HATIRLATTINIZ?’

HDP’li Botan, Başbakan Davutoğlu’nun cevaplamasını istediği sorular ise şu şekilde sıraladı: “13 yıllık hükümetleriniz döneminde yukarıda belirtilen ve kamuoyunda faillerinin Beyaz Toroslular olduğu bilinen olaylardan kaç tanesi ile ilgili bir çalışma yürüttünüz? Kaç olayı aydınlattınız? 1990’lı yıllar boyunca yaşanan faili meçhuller, zorla kaybetmeler, işkence ve insanlık dışı uygulamalarla adı anılan ve halende resmen varlığı kabul edilmeyen JİTEM ve kontra-gerilla yapılanmalarının açığa çıkarılması için hangi hukuksal adımları attınız? Askeriye de ve emniyette görev yapmış üst düzey bazı görevlilerin defalarca JİTEM’in varlığından ve halen 10 bin personelle görevde olduğuna dair ifadeler basın ve kamuoyuna yansımışken; bu yapının kendisi ve yürütmüş olduğu faaliyetlerin halen etkili bir soruşturmayla ortaya çıkarılmamış olmasının nedeni nedir? Faili meçhuller, zorla kaybetmeler, işkence ve zulümle bilinen “Beyaz Toros” simgesini bu uygulamalardan en çok mağdur olan Van ilimizde yeniden hatırlatma gereğini neden duydunuz? 13 yıllık hükümetleriniz döneminde devlet birimlerinin hukuk dışına çıkmalarını önleyecek ne tür tedbirler aldınız? Almadıysanız neden almadınız? Bir devlet adamı ve Başbakan olarak Beyaz Torosların varlığından ve hangi işler için kullanıldığını bildiğinize göre neden bu kanun dışı oluşumlar için herhangi bir girişimde bulunmadınız?”

 

‘RANGERLER HANGİ KURUMA AİT?’

Botan ayrıca son günlerde yine gündeme gelen plakasız siyah ve beyaz ‘Rangerler’i de Başbakan Davutoğluna hatırlatarak, bu araçların hangi kamu kurumlarına ait olduğunu sordu.

Botan, sorularını şu şekilde sıraladı: “Son aylarda Van, Hakkâri, Diyarbakır, Şırnak, Siirt vb. illerde Beyaz Torosların faaliyetlerine benzer faaliyetleri yürüttükleri iddia edilen ve plakasız olarak silahlı maskeli kişilerin kullandığı Siyah Rangerler hangi kamu görevlilerine tahsis edilmiştir? Hangi görevin icrası için bu araçlar kullanılmaktadır? Bu araçlar devlet adına faaliyet gösteriyorsa masrafları hangi kaynaktan karşılanmaktadır?. Bu araçlar devlet adına görevlendirilmemiş ise bu güne kadar bu araçlarla ilgili ortaya atılan iddialarla ilgili ne tür yasal ve hukuksal adımları attınız?. Beyaz Torosların faaliyetleri sonucu ortaya çıkan hukuksuzlukları gidermek, Kürt Sorununun demokratik ve barışçıl yollardan çözümü vaadiyle 13 yıldır hükümet olmanıza rağmen barış ve kardeşliği teminat altına alacak hangi yasal ve hukuksal düzenlemeleri yaptınız? Yapmadıysanız bu düzenlemeleri yapmanıza ne engel olmuştur?”

Editör: TE Bilisim