İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutlamak için bir mesaj yayımladı. 


Anadil üzerindeki asimilasyona son verilmesi gerektiğini söyleyen eş başkanlar Kürt halkının bayramı kutladı. Eşbaşkanlar yayınladıkları mesajda şu ifadelere yer verdi. “ Dil Bilimci Celadet Ali Bedirxan ve arkadaşlarının 1932 yılında çıkarttığı Kürtçe edebiyat, sanat ve felsefe dergisi olan Hawar'ın ilk sayısının Şam'da yayınlandığı gün olan 15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor. Kürtçe'nin gelişmesine katkı yaptığı öne sürülen bu bayram sayesinde Hawar Dergisi; Cegerxwîn, Qedrîcan, Osman Sebrî gibi ölümsüz edebiyatçılar yetişti. Aynı dergi kadroları Irak Kürt federe bölgesindeki ilk ve ortaöğretimde, üç ayrı üniversitede Kürtçe eğitim verilmesinde, onlarca Kürt enstitüsü ile Avrupa üniversitelerinde Kürt dili ve edebiyatı bölümlerinin açılmasında katkı yaptı.”

 

DİLİ İNKAR ETMEK İNSANLIĞI İNKAR ETMEKTİR 

Açıklamada Türkiye'nin Kürtçe ve diğer dillerin varlığını ve kullanımını yasal güvence altına alıp geliştirme noktasında adım atılmamasına tepki gösterildi. Açıklamada, "Bir dilin özgürlüğü ancak o dilin anayasal-yasal-hukuki bir statüye kavuşturulması, günlük yaşamdan eğitime, iletişim-yayıncılıktan örgütlenme ve siyasete kadar her alanda özgür bir biçimde kullanılmasının önündeki bütün engellerin kaldırılması ile sağlanabilir. Aksi takdirde bu imkânlardan yoksun bir dil ağır baskı ve asimilasyon koşullarında varlığını sürdüremez.

Ve şu da unutulmamalıdır ki, anadili yasaklamak cezaların en ağırıdır. Bir anadilin yok sayılması, kullanımının engellenmesi, yasaklanması aynı zamanda o toplumun inkâr edilmesi anlamına gelmektedir. Bu tekçi-yasakçı zihniyetin artık çağımız dünyasında bir yeri yoktur. Halkımız, bu inkâr ve asimilasyon politikalarına karşı bugüne kadar boyun eğmedi, teslim olmadı, bundan sonra da boyun eğmeyecek, teslim olmayacaktır. "Anadilimiz onurumuzdur, dilsiz yaşam olmaz" diyen ve bu uğurda yıllarca onurlu bir mücadele yürüten halkımız, anadiline ve kültürüne sahip çıkmaya, Kürtçenin özgürlüğü için demokratik mücadelesini yükseltmeye devam edecektir." Denildi. 

Editör: TE Bilisim