Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürlüğü ve Vangölü Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle yerel basın çalışanlarına yönelik haftada bir gün ve 1 veya 1,5 saat sürecek bir dizi meslek içi eğitim seminerleri başladı. 

              VGC'nin toplantı salonunda gerçekleşen eğitim programında konuşan BİK Şube Başkanı Yahya Öylek, tüm mesleklerde olduğu gibi gazetecilik mesleğinde de çalışanların mesleklerini daha iyi yapması için bu tür eğitimlere ihtiyaç hissedildiğini vurguladı. 

            Öylek, ilk seminerin eğitimcisinin uzun yıllar yerel basında çalışmış olan YYÜ Van Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ergin Sarı olduğunu belirtti. 

            "OKUMA ALIŞKANLIĞINI ARTIRMALIYIZ"
          Öylek, "Gazetecilerin bu tür seminerlere ihtiyacı var. Özellikle bizim toplumda okuma alışkanlığı yok. Hâlbuki bir gazetecinin her daim kitap okuması gerekiyor. Bizlerde bazı eksiklikleri gidermek için hafta da bir gün seminer düzenleyeceğiz. Burada mesleğimizi çok iyi bilsek de, bazı eksikliklerimizin olduğunu söylemek istiyorum. Gazetecilikte bir yerde çalışırsınız, ama gözününüz önünüzdeki haberi göremezsiniz. Dışarıdan gelen bir gazeteci o haberi çok kolaylıkla bulabiliyor. Bugün Van'ın neresine bakarsanız bakın, haber değeri taşıyan birçok şeye rastlarsınız. Okumayan insan üretemez, üretemeyen insan da iyi haber yapamaz. İki kelimeyi dahi bir araya getiremez. Hiçbir haberi de haberleştiremez. Onun için özellikle muhabirlerimize mutlaka kitap okuma alışkanlığını kazandırmak zorundayız. Biz kurum olarak Van'daki gazeteciler için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

              Daha sonra söz alan YYÜ Van Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ergin Sarı, gazetecilere yönelik yerel habercilik ve haber dili, alternatif haber anlayışı ve hâkim olan demeç ve bülten haberciliği, yerelde haber kaynakları  ve ilişkisi konularında konuştu. 

              "BAZI SORUNLARA BİRLİKTE ÇÖZÜM ARANMALI"
           Yaklaşık 1,5 saat devam eden eğitimde konuşan Sarı, gazetecilerin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Mesleğin saygınlığı için bu tür seminerlerin düzenlenmesi gerekiyor. Yani eğer Van'daki gazeteciler birlikte hareket edemiyorsa, dışarıdan çok ciddi bir ayrışma olarak göze çarpıyorsa ve bu belli bir süre sonra bizim haber kaynaklarımıza, haber ürettiğimiz, haber yaptığımız noktalara kadar gidiyorsa bizim aramızda ciddi bir problem vardır" dedi. 

               Sarı, haberin dili, yazılışı, anlama ve aktarma, haberin önemi, detaylar, doğru bilgi gibi konularda da bilgiler aktardı. Habere ulaşmada muhabire sağlanacak imkânların önemine değinen Ergin, her muhabirin farklı bir alana yönelmesi, bu yönde haberler çıkarmasının kamuoyunu daha çok aydınlatacağını söyledi.
 
              İmkânlar doğrultusunda bu görevi yürüten gazetecilerin zaman zaman sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını belirten Ergin, maddi imkânların da gazeteciliğin gelişmesinin önünde önemli bir engel olarak çıktığını ifade etti.

            Gazeteciler Cemiyeti'nin zaman zaman böyle etkinlikler ile gazetecilere destek olunması gerektiğini belirten Ergin, gazetecilerin her zaman farklı arayışlar içerisinde olması gerektiğini söyledi. Sürekli kendisini yenileyen, haber dilini geliştiren yöntemlerle çalışılmasının önemine değinen Ergin, haberde daha etkin olmak için mevcut haberin perde arkasının devamlı araştırılması, farklı hayat hikâyeleri ile örnek bir çalışma sergilenmesi gerektiğini dile getirdi. 
Basın ilan kurumunun gazetecileri teşvik amaçlı farklı organizasyonlar düzenlemesi gerektiğini belirten Ergin, bunun çok faydalı olacağını sözlerine ekledi. Eğitim seminerine ildeki gazetecilerin yanı sıra; Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Cafer Karakoç, Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş ve muhabirler; Salih Deniz ve Fehmi Tekdur da katıldı.

Editör: TE Bilisim