Van Sanayi ve Ticaret Odası (VATSO) Tuşba Salonu’nda yapılan toplantıya, BİK İlan Hizmetleri Şefi İdris Çam, BİK Kontrol Hizmetleri Şefi Murat Aslanoğlu, BİK Van Şube Müdürü Yahya Öylek, BİK İlan Hizmetleri Memuru Cenk Koray Doğan, Van’daki gazetelerin temsilcileri ve sayfa sekreterleri katıldı. Toplantının açılışında konuşan BİK Van Şube Müdürü Yahya Öylek, Van Şubesi’nin 2011 yılı nisan ayında açıldığını anımsatarak, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen yıkıcı depremler sonrası genel kurul kararıyla 2012 Nisan ayında yapılması planlanan denetimlerin Nisan 2013 tarihine ertelendiğini hatırlattı.

 

ÖYLEK: HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

 

Van’da 12 günlük gazetenin olduğunu belirten Öylek, “Ancak bu sayıda günlük gazetenin varlığı ne yazık ki kentte yerel basın güçlü olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü gazetelerimiz içerik bakımında zayıf ve tamamen ajans haberleriyle çıkıyor. Gazetelerin kendilerine özgü ve özel haber çalışmaları çok sınırlı. Bu da ister istemez okunurluğu ve yerel basına olan talebi düşürmektedir. Bu durum gazetelerimiz için en büyük handikap. Bünyemizde çalıştırdığımız muhabirlerle özgün ve özel haberlerle kaliteli gazeteler çıkarmamız gerekiyor. Bu sıkıntıların giderilmesi için muhabirlerin eğitimi başta olmak üzere her türlü desteğe hazır” dedi.



ASGARİ KADRO 5’TEN 7’YE ÇIKIYOR


Basın İlan Kurumu İlan kontrol Hizmetleri Şefi İdris Çam ise, toplantının amacı gazetelerin eksiklerini görerek, gazete sahiplerinin ve yöneticilerinin akıllarında kalan soru işaretlerine gidermek olduğunu söyledi. Çam, gelecek dönemde yapılacak denetimlerde gazete sahiplerinin en az mağduriyetle geçirmeleri için bu toplantının uygun görüldüğü belirterek, diğer illerde buna benzer yaptıkları toplantılarının çok yararını gördüklerini vurguladı. 2011 yılında yapılan değişikle şube açılan yerlerde ilan alan gazetelerin günlük fiili satışının binden 500’e düşürüldüğünü hatırlatan Çam, şunları kaydetti:


“500 olan günlük fiili satışın en az 250’si bayi üzerinde olması ve bu fiili bayi satışı ve abonelerin faturalarla ibraz edilmesi gerekiyor. 1 Nisan 2013 itibariyle 5 olan asgari kadro 7’ye çıkacaktır.”


İLÇELERDEKİ GAZETELERDE BİK’E BAĞLANCAK

 

Basın İlan Kurumu’nun Türkiye genelinde 32 şubesinin olduğunu hatırlatan Çam, yeni yasayla büyükşehir unvanı alan ve şubemizin olmadığı Muğla, Mardin ve Kahramanmaraş illerinde bu yıl içinde şubelerin açılması kararının alınabileceğini söyledi. Çam, yeni büyükşehirler arasında Van’ın da yer aldığını hatırlatarak, 2014 yerel seçimlerinden sonra Van’ın ilçelerindeki gazetelerin BİK Van Şubesi’ne bağlanacağını vurguladı.



ARSLANOĞLU: BİRÇOK İHLALİ GÖRMEZDEN GELDİK


BİK Kontrol Hizmetleri Şefi Murat Arslanoğlu da yeni şubelerin bulunduğu illerde denetimlerin beklendiği gibi muhasebe ve tutulan defterlerden ziyade çıkarılan gazetenin içerik, dizgi, baskı kalitesinin de kendileri için önemli olduğunu kaydetti. Kentte çıkan gazeteleri hiç kimse okumasa dahi Basın İlan Kurumu’nda birilerinin sayfa sayfa ve satır satır okuyarak incelediğini anlatan Arslanoğlu, ‘’Bu incelemelerde gazetede yer alan haberin kaynağı ve mahreçte ismi geçen muhabire kadar hepsi irdelenmektedir. Kentte 2011 yılsonun da meydana gelen depremler sebebiyle şimdiye kadar içerikle ilgili ihlallerle çok geri dönüşümüz olmadı ve birçok ihlali görmezden geldik’’ diye konuştu.


Basın İlan Kurumu İlan Hizmetleri Memuru Cenk Koray Doğan ise, İcmal Varakaları konusunda bilgilendirme yaptı. Toplantı, soru ve cevap şeklinde yaklaşık 4 saat sürdü.

Editör: TE Bilisim