Van’ın yıllardır bitmeyen ve sonbaharla birlikte başlayan çilesi olan elektrik kesintileri yine kentin gündemi oldu. Son zamanlarda artan bakım ve onarım çalışmalarından kaynaklanan elektrik kesintileri vatandaşı çileden çıkardı. Gerek program dâhilinde kesilen elektrikler gerekse de programsız ve habersiz elektriklerin gün içinde defalarca kesilmesi tepkilere neden olurken Vanlılar kentin sürekli olarak karanlığa gömülmesinden, bazı kesintilerin habersiz yapılmasından ve ilgili kuruluşa ulaşamama gibi konulardan dert yanıyor!

 

Yaz ayının bitmesiyle birlikte bu kesintiler artınca vatandaş isyan etmeye başladı. Vatandaşlar ve kentte esnaflık yapan ve iş yerlerinde teknolojik aletler kullanan esnafta yapılan kesintilerden dolayı mağduriyet yaşarken kesintilere tepkiler hiç dinmiyor. Mahallelerde yapılan çalışmaların dışında meydana gelen kesintilerin sebebinin bilinmemesi vatandaşın en büyük tepki sebebi olurken, kesintilerden haberdar olmak ve elektrik kesintilerinin ne zaman sona ereceğini öğrenmek için Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (VEDAŞ) ulaşmak isteyen vatandaşın çabasının sonuçsuz kalması ise adeta saç baş yolduruyor. 186 elektrik kesinti hattının sürekli meşgul çalması ya da cevap verilmemesi vatandaşın isyanına bir yenisini daha ekliyor.

 

ESNAF KESİNTİLERDEN ŞİKAYETÇİ

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Cumhuriyet Caddesi esnafı önceki gün elektrik kesintilerinin çok fazla meydana geldiğini ifade etti. Esnaf, “Gün için çok fazla elektrik kesintisi meydana geliyor. Özellikle dün meydana gelen kesintiler bizi çok zor durumda bıraktı. İş yerlerimize gelen müşterilerimize karşı mahcup duruma düştük. Akşam saatlerinde de yine aynı şekilde kesinti oldu. Kesintilerin bu şekilde olması bizim işimize açık bir şekilde taş koyuyor. VEDAŞ mıdır, TEDAŞ mıdır kurumun adı her neyse bizim bu elektrik sıkıntısına bir çözüm bulsun artık. Jeneratör alacak kadar iyi bir durumda değiliz. Zaten bölge ve kentte olarak hem ekonomik hem de diğer anlamda zor bir süreç geçiriyoruz. Üstüne birde elektriğin kesilmesi zaman zaman telefonlarımın kesilmesi bizler perişan ediyor. İnternette takip ettiğimiz kadarıyla kesintilerin o gün caddemizde olmayacağını görüyoruz. Kesinti olmayacağı yazdığı halde yine gün içinde çoğu kez elektriklerimiz kesiliyor.” Dedi.

 

KENT KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Cadde ve ara sokaktaki esnafında şikâyet ettiği gibi kentti önemli caddeleri akşam saatlerinde karanlığa gömüldü. Zifiri karanlığın olduğu cadde ve sokaklarda insanlar korkulu bir şekilde evlerine gitti. Çözüm sürecinin sona ermesiyle birlikte akşam 6’dan sonra sokağa çıkmayan insanlar önceki akşam zifiri karanlıktan dolayı değil sokağa çıkmak sokaktan kaçmak için evlerinin yolunu tuttu. Gazetemize konuşan vatandaşlardan Emine-Hasan Şen çifti, elektriğin kesilmesi ile birlikte çok az sayıda bina jeneratörleri dışında hiçbir aydınlatmanın olmayışının saçmalık olduğunu kaydetti. Şen Çifti kesintiler ile ilgili verdikleri bilgilerde şu sözlere yer verdi: “Büyükşehir gibi bir ilde bu tür kesintilerin olması çok anlamsız. Elbette ki kesintiler ve enerji sıkıntısı olabilir ancak bu konuda halk muhakkak bilgilendirilmeli. Bunlarda var ama çok az var. 3 mahallede kesinti olacak deniliyor kent karanlığa gömülüyor. Belediyenin bu konuda hazırlıklı olması gerekiyor. Her zaman elektrik enerjisi olacak diye bir şey yok. Kentin aydınlatılması için çalışmalar yapılmalıdır.”

 

ALTUNLİ: KESİNTİ HAKKINDA BİLGİ VERİLMİYOR

Kesintiler ile ilgili görüştüğümüz Van Büyükşehir Sürücü Kursu Yetkili Ertan Altunli ise “Dün akşam saat 17 ile 19 saatleri arasında ehliyet sınavına girecek olan sürücü adaylarımıza teorik ders veriyorduk. Ancak hiçbir program ve bilgi olmadan saat 18.20 civarında elektriğimiz kesildi. Tamda ders saatinde elektriğimizin kesilmesi bizi bir anda ortada bıraktı. Kesintinin olacağı ile ilgili bir bilgimiz olsa bizde ona göre çalışır ve ona göre ders programı yapardık ancak ne yazık ki hiç haberimiz olmadan bir anda elektriğimiz kesildi ve dersimiz yarıda kaldı. 12 Aralık’ta sürücü adayları sınava girecekler ve ehliyet alacaklar. Biz bu dersleri vermek zorundayız ancak elektrik bu şekilde gitmeye devam ederse bu dersleri vermekten büyük zorluklar çekeriz.” Şeklinde konuştu.

 

DOĞAN: ALO 186 ÇOK MEŞGUL

Beşyol mevkiinde esnaflık yapan Abdurrahim Doğan adlı esnaf, Alo 186’nın her zaman meşgul olduğunu ifade etti. Doğan, “Elektriğimiz yıllardan beridir sıkıntılı olmuştur. Ancak VEDAŞ’ın özelleşmesinden sonra kesintiler arttı, faturalar arttı, sorun ve sıkıntılar arttı ama enerjide hiçbir değişiklik olmadı aksine enerjimiz gittikçe azaldı. Yaz ayı boyunca VEDAŞ’ın tadilat yapıyoruz, onarıyoruz diyerek kestiği elektriklerimiz kızında hatlar enerjiyi taşımıyor, kaç kullanımı çok bahaneleriyle enerjimiz kesiliyor. Bunca bahane ve yalana artık insanlar inanmıyor. İnansa bile Büyükşehir olan bir ilde ve özelleşmiş bir şirketin bu tür sorunlara çözüm bulmasını bekliyor. Alo 186 hattı denilen bir hat var. İnsanlar bu hattı elektrikleri kesildiği zaman arayıp bilgi almak için bu hat kurulmuş. Ancak biz bu memlekette değil 186’yı arayıp derdimizi anlatmak hattı bir türlü bulamıyor ve düşüremiyoruz. VEDAŞ o kadar yoğu çalışıyor ki Alo 186’ya ulaşmak imkânsız oluyor.”

 

SAĞLAM: FATURA KABARIK ELEKTRİK YOK

Akköprü Mahallesinde ikamet eden Recep Sağlam adlı mahalle sakini ise, elektriklerinin çok sıkça kesildiğini ve bu kesintilere rağmen yine faturalarının kabarık geldiğini ifade etti. Sağlam, “Yaklaşık olarak son bir yıldır elektrik faturamız 200 TL’nin altına düşmedi. Özellikle yaz aylarında böyle faturaların gelmesi çok saçma. Acaba kış olduğunda bizim faturamız ne kadar gelir diye düşünmek bile istemiyorum. Yazın elektrik adına kullandığımız aletler çok az ama kışın bu aletler daha çok artıyor. Benim oturduğum yer ev mi başka bir şey mi belli değil. Faturamız çok kabarık geliyor. Tamam, hadi diyelim yakıyoruz kullanıyoruz. Peki, bir haftada her sabah saatlerinde elektriğin kesik olmasına ne diyeceğiz? Yetkililerin bu kesintilere ve çalışmalara artık bir çözüm bulması gerekiyor. Her yıl tamir, tadilat, çalışma var diyorlar, bir sonraki yıl yine manzara aynı.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL

Editör: TE Bilisim