AK Parti Van Milletvekili ve Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Üyesi Mustafa Bilici, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye’yi ziyareti ile ilgili İran’ın El-alem Televizyonuna röportaj verdi.

AK Parti Van Milletvekili ve Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Üyesi Bilici yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye, İran İslam Cumhuriyeti ile 400 yıla yakın süredir değişmeyen 560 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır. Dört asırdır sınırımız barış ve dostluğun sembolü olmuştur. İki ülke, ortak dini ve kültürel değerle sahip kardeş halklardır. Türkiye komşusu İran ile ikili ilişkilerinde tarih boyunca sürekli pozitif davranmıştır. Türkiye-İran İslam Cumhuriyeti arasında, hükümetlerimiz döneminde son yıllarda artan ilişkiler ve işbirliği çalışmaları iki ülke açısından çok önemlidir. Müslüman ve dost iki ülkenin ilişkilerinin her alanda gelişmesi mümkündür. Türkiye ve İran bölgesel konularda işbirliği yaparak bölgesel sorunları çözebilir ve önleyebilir” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye’yi ziyaretine değinen Bilici, “İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ziyareti 18 yıl aradan sonra ilk resmi ziyaret olması nedeniyle dünya kamuoyu tarafından da ilgiyle takip edilmektedir. İran’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyaret 1996 yılında Sayın Haşimi Rafsancani tarafından gerçekleştirilmişti. Sayın Başbakanımızın 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde İran’ı ziyaretleri sırasında, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile birlikte imzaladıkları Ortak Siyasi Bildiriyle kurulması kararlaştırılan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK), ilişkilerimizin yapısal bir zemine oturtulması adına önemli bir adım teşkil etmişti. Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Ruhani’nin ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı Türkiye’de yapıldı. İki ülke ilişkilerinin tüm ayrıntıları masaya yatırıldı ve yeni hedefler belirlendi. Bu üst düzey toplantı sonrası siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine ilişkin anlaşmalar imzalandı. İkili ticaret antlaşmalarıyla halen 14,5 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin iki katına yani 30 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye-İran arasındaki muhalif konu başlıklarından birisinin de Suriye konusu olduğunu ifade eden Bilici, “İki ülke Suriye’de birbirinden çok farklı politikalar izlemektedir. Türkiye Suriye’de ki savaşın bir an önce durması ve çözüm bulunmasını arzu etmektedir. Bununda Esad’sız bir yönetim ile sağlanacağını düşünmektedir. Suriye’nin bütünlüğünün korunması Türkiye ve İran’ın ortak zeminidir. Buradan hareketle İnşallah komşumuz Suriye’de bir an evvel akan kan durur ve orada ki iç barış sağlanır. İran ile ikili ilişkilerin gelişmesi seçim bölgem olan Van içinde çok önemlidir. Çünkü İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye’yi birbirine bağlayan en önemli kapılardan biri olan Kapıköy-Razi Sınır Kapısı Van sınırları içinde bulunmaktadır. İran ile sınırımızın %70’i Van sınırlarıdır. İran ile sınırımızda yeni kapılar yeni pazarlar açılabilir. Van sınırında Serbest Ticaret Bölgesi kurulabilir. Serbest Bölge ile ilgili Van’ın alt yapı ve ulaşım imkânları bu konuda elverişlidir. Buralardaki ticaret karşılıklı olarak daha aktifleştirilebilir. Van ile Hoy kentini birbirine bağlayan İran tarafındaki kotor deresindeki yolun tamamlanması beklentimizdir. Yolun bir an evvel tamamlanması ve sınır kapısının transit geçişlere açılması iki ülkenin de menfaatine olacaktır” dedi.

Editör: TE Bilisim