Yurdun birçok ilinde yoğun bakımlarda yer bulunamadığı konuşulurken, Sağlık Bakanlığı’nın yüzde 71 civarında açıkladığı yoğun bakım doluluk oranları kafa karışıklığına neden oluyordu. Sözcü'de yer verilen haberde, Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, bu kafa karışıklığını giderdi. Cinel, "Yüzde 70-75 doluluk demek, aslında yüzde 100’ü dolu demektir" ifadesini kullandı.

Pozitif hastalar ile covid-19 dışı hastaların birleşmesiyle yoğun bakımda yoğunluk oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Cinel, 'Koronavirüsü ağır geçirenler yoğun bakıma giriyor. Orta geçirip hastalığı ilerleyenler de yoğun bakıma giriyor. Covid dışı hastalar için yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sinin boş olması lazım" dedi.

Hastaların normal servisten yoğun bakıma alınma süresinin önemine vurgu yapan Ciner, "Servislerden yaklaşık 10 dakikada karar verildikten sonra 15 dakikada yoğun bakım yatağına hastalar çekilebilmelidir" diye konuştu.

Yoğun bakıma ulaşma süresi 6 saat

Sözlerine 'ama!' diye devam eden, doluluk nedeniyle Türkiye'de bu sürenin işleyişi hakkında konuşan Ciner, "Bize bir şey olduğunda, yakınımıza bir şey olduğunda yoğun bakımda yer bulmamız sorun. Türkiye'de normalde 1 saatte yoğun bakıma ulaşılıyorken şimdi 6 saatte ulaşılıyor. Yoğun bakıma ulaşma saatleri altın saatlerdir" dedi.

Editör: TE Bilisim