2011 Yılında yaşanan yıkıcı depremlerden sonra birçok kurum ve kuruluşun binası ya güçlendirildi yada yıkılarak yerine yenisi yapıldı. Bir türlü yenilenemeyen kurum ve kuruşlarda mevcut. Bu kurumlardan bir İl Halk Kütüphanesi. İsmi halk kütüphanesi ancak halka kapılı bir kurum halkın yeri değil. Depremlerde hasar gören ve bir türlü durumu netleşmeyen kütüphanenin durumu yaklaşık 2 ay önce netleşti. Ve nihayetinde yıkım kararı verildi. Nüfusu 1 Milyonu aşan kentin bir kütüphanesinin olmaması ise tam bir skandal.

MÜZE DEPREMDEN BU YANA KAPALI
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen büyük depremlerin ardından Van’da birçok bina yıkıldı ve hasar gördü. Bu binaların birçoğu da kamu kurum ve kuruluşlarına aitti. Yaşanan depremlerde Devlet Tiyatrosu ile Van Halk Kütüphanesi'nin bulunduğu binalar da hasar aldı. Devlet Tiyatrosu'nun önceden güçlendirilmesine karar verildi ancak daha sonra bundan vazgeçildi. Van Devlet Tiyatrosu faaliyetlerini çadırda sürdürürken Van Müzesi de hasar aldığı için 2 yıldır kapalı.

‘YIKIMDAN DOLAYI OKUYUCUYA KAPATILMIŞTIR’
Depremlerde hasar alan ancak çalışmalarına devam eden Van Halk Kütüphanesi de verilen talimat ile kapatıldı. Kütüphanedeki tüm kitaplar kolilere dolduruldu ama Van Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğü henüz kütüphanenin nereye taşınacağına dair bir karar vermediğinden kütüphane personeli ve kitaplar ortada kaldı. Vatandaşlar Büyükşehir olan kentte halen bir kütüphanenin olmamasına tepki göstererek yetkililere çağrıda bulundu.
Kapı girişine ‘Kütüphane binamızın yıkımı yapılacağından okuyucuya kapatılmıştır’ yazısı asılarak kütüphaneye kimse yaklaşamazken, bu kapatma ile beraber Büyükşehir statüsüne kavuşan Van'da hiç kütüphane kalmadı.

Editör: TE Bilisim