Takvim'in haberine göre; Hükümet, kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için kolları sıvadı. Eylem planında, yeni kıdem tazminatı sisteminin 3 ay içinde hayata geçirilmesi öngörülüyor. Sosyal taraflarla diyalog içinde gerekli düzenlemeler yapılacak. Hükümet, herkesin kıdem tazminatı alabilmesini hedefliyor. İstifa edenin de 1 gün çalışanın da tazminat hakkı olacak.

 

EV İÇİN DE ÖDENECEK 

Üzerinde konuşulan formüllere göre; halen çalışan işçilere 2 seçenek sunulacak. İşçiler ya mevcut işlerinden ayrılıncaya veya emekli oluncaya kadar mevcut kıdem tazminatı sisteminde devam edecek ya da şimdiki işyerlerinde işverenle anlaşarak birikmiş haklarını kendi adlarına açılacak kıdem tazminatı hesabına aktaracak. Ancak işçi, çalışmakta olduğu işinden ayrılıp başka bir işe girdiğinde yeni kıdem tazminatı sistemine tabi olacak. Yeni öngörülen kıdem tazminatı sisteminde yeni işe giren bir işçinin kıdem tazminatı hesabından işten ayrılmasına gerek olmadan para çekebilmesi için 15 yıldır sigortalı olması ve en az 3 bin 600 gün prim ödenmesi gerekecek. Konut alınması halinde de işten ayrılmadan hesaptan para çekilebilecek.

 

FON SEÇİLECEK 

Çalışan, kıdem tazminatı hesabındaki paranın hangi fonlarda değerlendirileceğine kendisi karar verecek. Ama çalışan bir tercihte bulunmazsa, hesabında biriken paranın asgari yüzde 40'ı kamu borçlanma araçları veya kira sertifikalarını içeren bir fonda değerlendirilecek. Çalışan istediği zaman işveren tarafından kendi hesabının durumunu görebilecek.

 

FON SİSTEMİ GELİYOR

Yeni sistemde istifa edenler de kıdem tazminatı hakkından yararlanacak. Patron iflas etse de çalışan kıdem tazminatını alacak.


KAYNAK-TIMETÜRK

Editör: TE Bilisim