ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - Van’da son 1 yıl gibi bir sürede bir çok önemli proje konuşulurken, bu kısa sürede bu önemli projelerin büyük bölümünde de somut olarak aşama katedildi. Bunlardan birisi de daha bir kaç ay öncesine kadar sadece bir hayal olan Akdamar’a tatlı su götürülme projesiydi. Dile getirilmesinin üzerinden bir kaç ay geçmeden hemen projelendirilen ve dün de imza töreni yapılan proje Akdamar Adası’nda tanıtıldı. VASKİ ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirildiği projenin imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vali Zorluoğlu, kentin diğer prestij projelerinden de güzel haberler verdi. Van Kent Meydanı için kamusal çalışmaların ardından mülk sahipleriyle de görüşmelerin bu hafta bitirilip çalışmaya start verileceğini açıklayan Zorloğlu, İskele Caddesi’nin çift yön olması, kente yeni stadyum yapılması, Kent Müzesi, Peynirciler Çarşısı’nın yenilenmesi gibi diğer çalışmalardan da son verileri paylaşın kent adına önemli çalışmaların ardı ardına hayat bulduğunu kaydetti.

 

8 yıl önce yapılan tadilatlar sonucundan Hristiyanlar için 100 yılın ardından ibadete açılan Akdamar Kilisesi ve güzelliğiyle Türkiye’nin önemli mekanlarından bir tanesi olan Akdamar Adasına tatlı su götürülecek. Yurt dışı ziyaretçilerinin özellikle de İranlıların Van’a geldiğinde ilk sorduğu Akdamar Adası, uygulanacak olan “Kıbrıs Modeli” projeyle hem suya kavuşacak hem de kuru görüntüden kurtulacak. Van Büyükşehir Belediyesi Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında projeyi hayata geçirecek olan firma ile dün Akdamar Adası’nda sözleşme imzalandı. Dev projenin imzalarının atılmasının ardından açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, göreve geldikten sonra Van’a özlediği projeler ve yatırımları hayata geçirdiklerini söyledi.

 

 

“PROJELERİ TEK TEK HAYATA GEÇİRİYORUZ”

 

Van Valisi Murat Zorluoğlu burada yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İlimizin ve ülkemizin önemli tarihi, doğal ve turistik mekanlarından bir tanesi olan Akdamar adasından, tüm Türkiye’ye selamlarımızı iletiyoruz. Van’da Büyükşehir Belediyesi başkanlığı görevini üstlendiğimiz günden itibaren, halkımızın bir süreden beri özlemle beklediği belediye hizmetlerini, büyük projeleri tek tek hayata geçiriyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

“TURİZM VAN’A İÇİN ÖNEMLİDİR”

 

Turizm sektörünün Van için önemli bir sektör olduğuna değinen Zorluoğlu şöyle konuştu: “Turizm sektörü malumunuz ilimiz için, ilimizin ekonomisi için çok önemlidir. Van’ın geleceğinde de turizm çok önemli bir yer tutacak. Bu nedenle bizler gerek Valilik gerekse de Büyükşehir Belediyesi olarak turizme, turizm altyapısının oluşmasına büyük önem veriyoruz. Akdamar Kilisesi ve Akdamar Adası da ilimizin turizm anlamında marka değerlerinin başında geliyor. Geçtiğimiz yıl bu adayı 120 bin kişi ziyaret etti. Az önce arkadaşlara sordum. Geçen yıllara göre daha fazla bir ziyaretçinin geldiğini söylüyorlar. Bizim de tahminimiz. Bu yıl adayı asgari 150 bin kişi ziyaret edecektir.”

 

 

AKDAMAR ADASI SUYA KAVUŞUYOR

 

Zorluoğlu, “Van Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ olarak adanın en temel ihtiyacı olan tatlı su ihtiyacını gidermek üzere, tatlı su projemizi hazırladık, ihalesini yaptık ve bugün de yüklenici firma ile sözleşmesini imzalıyoruz. Projenin maliyeti yaklaşık 5 milyon lira. Bu projeyle 4 bin metresi gölün altından olmak üzere, yaklaşık 33 bin metre boru hattı döşeyeceğiz ve Akdamar Adasına su getireceğiz. Yine bu projeyle sadece Akdamar Adasına su getirilmiyor. Gevaş ilçemizde su sorunu yaşayan Dokuzağaç Mahallesi’ne, yazlık bulunduğu alanlar ve daha birçok alana su getirmiş oluyoruz. Projenin tamamlanmasıyla inşallah bu güzide turizm bölgesi, Akdamar Adamız yapacağız ağaçlandırma çalışmalarla sadece bahar aylarında değil, yıl boyunca yeşilliğini ve güzelliğini muhafaza edecektir. Projeyi uygulamaya başladık. İnşallah bu yıl içinde tamamlamayı düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

ZORLUOĞLU AYİN MÜJDESİNİ DE VERDİ

 

Vali Zorluoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Yine Akdamar Adasında 3 yıldır yapılmayan bir etkinlik var. Bildiğiniz gibi burada Eylül ayında bir ayin yapılıyor. 3 yıl aradan sonra yeniden bu yıl ayin yapılması için ilgili Ermeni temsilcileriyle görüştük. Bakanlıklarımızla görüşme halindeyiz. İnşallah Eylül ayının ikinci pazarında, 3 yıl aradan sonra burada ayini gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Ben az önce saydığım bunca büyük mega projeyi ve bugün burada sözleşmesini imzalayacağımız Akdamar Adası Tatlı Su Götürülme Projesi’ni hayata geçiren çalışma arkadaşlarıma, VASKİ Genel Müdürlüğümüzde değerli Genel Müdürümüz ve ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca Gevaş Belediye Başkanımız Sinan Hakan ve Gevaş kaymakamımız işleri yakından takip ediyorlar. Yerel katkıları mutlaka var. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Van’daki bütün projelere özel destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve bakanlıklarımıza şehrim adına teşekkür ederim.”

 

 

PROJELER 2018’DE VÜCUT BULACAK

 

2018 yılının Van için, projelerin vücut bulacağı bir yıl olacağını vurgu yapan Zorluoğlu şöyle konuştu: “2018 yılı Van Büyükşehir Belediyesi bakımından mega projelerin, vizyon projelerin vücut bulacağı bir yıl olacak dedik ve bu şekilde 2018 yılını karşıladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin destekleriyle projelerimizi bir bir uygulamaya başladık. Büyükşehir Belediyemizin 2018 yılında başlattığı ya da başlatacağı büyük projelerinden bir kaçını sizlerle paylaşmak isterim.”

 

ZORLUOĞLU: VERDİĞİMİZ SÖZÜ YERİNE GETİRDİK

 

2018 yılı için yapılan ya da yapılacak olan projelerden bahseden Zorluoğlu projeleri tek tek açıkladı. İşte o projeler: “Hepinizin malumuz geçtiğimiz günlerde Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın da katılımıyla Van Gölü’nün temizliği bakımdan oldukça önemli olan bir büyük projenin temelini atarak, uygulamaya koymuştuk. Van İleri Biyolojik Arıtma Tesisi. Burada ihalesi ve sözleşmesi yapıldı. İşte baladı. VASKİ’nin önemli bir projesiydi. Verdiğimiz sözü yerine getirerek işe başladık.”

 

 

KENT MEYDANI NE DURUMDA?

 

Van için mega proje olan Kent Meydanı Projesi hakkında da bilgiler veren Vali Zorluoğlu, “Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılında başlattığı bir diğer önemli mega projesi ise Kent Meydanı projesidir. Kent Meydanı projesi hakkında zaman zaman açıklamalar yaptık. Son durumuyla ilgili size bilgi vereyim. Dün itibariyle artık oradaki özel mülkiyet sahipleriyle son görüşmelerimizi yapmaya başladık. Bu hafta oradaki özel mülkiyetler bütünüyle çözülmüş olacak. İnşallah çok kısa bir sürede orada inşaata başlayacağız. Buradan Sayın Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan’a özel olarak teşekkür ediyorum. Çünkü oranın üst yapısı için Van Valiliğine tam 13 milyon liralık bir ödenek sağladılar. Kent Meydanı projemiz bu ilave ödenek ile birlikte belediyemizin imkanlarıyla başladı ve önümüzdeki yılın son baharına kadar bütünüyle tamamlanmış olacak. Şehrin merkezinde, şehrin kalbinde, şehre büyük bir katkı katacak olan böyle bir projeyle Van’ımız buluşmuş olacak.” Dedi.

 

 

“VAN’DA ÇOK DAHA CANLI OLACAK”

 

İskele Caddesi projesini önemine değinen Zorluoğlu, şunları söyledi: “Yine 2018 yılı vizyon projelerimizden bir tanesi olan İskele Caddesiydi. Bildiğiniz gibi İskele Caddesi, Türkiye’nin en uzun caddelerinden bir tanesidir. Ancak geçtiğimiz yıllarda, maalesef çeşitli sebeplerle, esasında şehrin ekonomisine çokta katkı yapmayan, canlı olmayan bir caddeye büründü. Şimdi bir ortayı belediyemizin yatırım programına aldık ve çift yönlü hale getiriyoruz. Gerek kaldırım düzenlemeleri, gerek asfaltı, gerek ışıklandırması, gerek ağaçlandırma ve çiçeklendirmesini yaparak şehrimize bir önemli cadde olarak kazandırmayı planladık. Şu anda orada çalışmalar başladı. Birkaç ay içerisinde orası tamamlandığında, Van çok canlı, tıpkı İkinisan Caddesi’ne benzer, hatta oradan da daha güzel bir caddeye kavuşmuş olacağız.”

 

 

ÇARŞIDA DA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

 

Çalışmalarına başlanan Peynirciler Çarşısıyla ilgilide konuşan Vali Zorluoğlu, “Tarihi Peynirciler Çarşısı projesi, 2018 yılı içinde yapacağını taahhüt ettiğimiz önemli projelerden bir tanesidir. Bildiğiniz gibi Van’ın çok eski ve tarihi çarşılarından bir tanesidir, burası. Ancak mevcut haliyle artık büyük oranda ömrünü tamamlamış ve mutlaka dokunulması gereken bir çarşıydı. Biz orayla ilgili çok özel bir proje hazırladık. DAP İdaresinden kaynağını temin ettik. İhalesi yapıldı ve orada işe başlandı. İnşallah orası da son bahara kadar tamamlandığında, Van tarihi dokusuna uygun ve çok daha hijyenik bir yapı içerisinde, bizim meşhur Van peynirinin satılacağı bir çarşıya da kavuşmuş olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

 

BİRÇOK PROJE İHALE AŞAMASINDA

 

Kent Müzesi çalışmalarından da söz eden Zorluoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Malum bizim eski Sanat Okulunun, Kent Müzesine dönüştürülmesi projemiz vardı. Bununla ilgili de çok önemli mesafeler kat ettik. Projelerimizin tamamı ilgili koruma kurullarında onaylandı. Önümüzdeki günlerde ihalesine çıkıyoruz ve mevcut Sana Okulunu, Van’ın merkezinde gerçek anlamda, Van’ın geçmişini, tarihini yansıtacak, bir önemli Kent müzesine dönüştürüyoruz. Katı Atık Entegre Tesisiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İhale aşamasındayız. İnşallah bu tesisi de önümüzdeki günlerde ihale edeceğiz.”

 

 

VAN’A 20 BİN KİŞİLİK ŞEHİR STADYUMU

 

“Son bir proje” diyerek sözlerine devam eden Zorluoğlu, Şehir stadyumuyla ilgili konuştu. Zorluoğlu, “Van Şehir Stadyumu. Van kamuoyunun merakla beklediği, bir konudur. Bu yüzden bu projeden de bahsetmek isterim. Van Şehir Stadyumunun mevcut yerini Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim döneminde çokça dile getirdiği, Millet Bahçesi’ne dönüştürülecek. Bunun yerine Gençlik ve Spor Bakanlığımız belediyemize ait Edremit ilçemizde bulunan Galericiler Sitesinin hemen yanındaki alana asgari 20 bin kişilik yeni bir modern bir stadyum yapacak. Bu konuda bakanlığımızla mutabakata vardık. Yeni kabine oluştuğunda ilk işimizden bir tanesi bu olacak. Bu işi de artık ete, kemiğe büründüreceğiz.” Diye belirtti.

Editör: TE Bilisim