ÖNDER ALTINAL - ŞEHRİVAN ÖZEL


 

Önce Gümrük Bölge Müdürlüğü yeni binası ile Van’da hizmete başladı sonra Kapıköy’e x-Ray sistemi kuruldu. Ardından da yıllanmış tahta raylı sistemler kaldırılıp modern hatlar ile değiştirildi. Son olarak ise İran ile bağlantıyı sağlayan tren seferlerinin olan TCDD Gar Binası sil baştan yenilendi ve bu çalışmalarda ise sona yaklaşıldı.

Yıllardır Kapıköy Kapısı’ndan istenilen verimi almayı bekleyen ve ekonomideki umutları sınır ticaretine bağlayan Van’da, raylı sistem çalışmaları da sil baştan yenilendi. Yapımı bu yıl bitiren Gümrük Bölge Müdürlüğü’nden sonra Kapıköy Sınır Kapısı’nda da bir dizi çalışmalar tamamlanırken, önemli bir adım olan İstasyon Mahallesi’ndeki Tren Gar’ı da yenilendi. Geçtiğimiz haftalarda da eski tahta rayların yerine yeni demir rayların döşenmesiyle birlikte demiryolu da İran ile rahat ulaşım anlamında sil baştan yapılırken gözler bir tek Kapıköy’e çevrildi. Yıllık 320 bin ton ihracatın yapıldığı raylı sistemde yeni yapılanma ile hedef de 1 milyon tona çıkarılırken, sınır ticaretinde rakamları yerlerde sürünen ve Hakkari’nin bile gerisinde kalan Van’ın 2023 için hedeflediği 1 milyar dolarlık rakama ulaşması için tek yol Kapıköy’ü de serbest ticarete açmak ve ticareti konu mallardaki sınırlamayı kaldırmaktan geçiyor. Zira bölgenin en önemli merkezi olan Van’ın Gümrük, Raylı Sistem, Transit geçişten sonra bir tek eksiği Kapıköy!

Van’ın büyükşehir olması ile birlikte ve özellikle İranlıların en çok kullandığı demiryolu ulaşımının da etkisiyle yenileme çalışmalarının başlatıldığı gar binasının çalışmaları devam ediyor. Gar binasının yenilenme çalışmaları Kapıköy’ün açılması ile birlikte daha önemli bir yere sahip olacağı da gözler önüne seriliyor. İstasyon Mahallesinde bulunan ve İranlıların ulaşım için genel olarak kullandığı demiryolu ulaşımı için geçtiğimiz haftalar bildiği gibi demir rayları yenileme çalışmaları başlatılmıştı. Ulaştırma Bakanının katılımıyla başlayan çalışmalar bitmek üzere. Rayların yenilenmesinin yanı sıra yolcuların bekleme salonu olan gar binası da daha öncede çalışması başlatılmış ve yeni bina için çalışmalar son sürat devam etmektedir. Yeni bir görünüm, yolcular için daha konforlu bir bekleme salonu yapılması planlanan gar binası bu çalışma ile büyükşehire layık bir Gar binası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

“YENİ BİR GAR BİNASI VAN’A GEREKİYORDU”

Gar binasının yenilenmesi bu anlamda İranlılar için ayrı bir önem kazanıyor. Sınır Ticaretin tam anlamıyla faaliyette olmamasına rağmen İranlılar ulaşımda demir yolunu kullanıyor ve her Perşembe günleri de demir yolu ile birlikte Van’a eşyalar getirip satışlar yapıyor. İranlılar bunun yanı sıra özellikle Nevroz ayında ve daha sonrasında Bayram tatilinde yine Van’a ciddi anlamda akın etmiş ve yine demir yolunu kullanmışlardı. Hal böyleyken ve demir yolu ticareti bu kadar önemliyken Van’a yeni ve daha konforlu bir gar binasının olmayışı da yanlış olurdu. Bu anlamda başlatılan yenileme çalışmaları önemli bir takdir topluyor. Konu hakkında görüştüğümüz vatandaşlar: “Van’ımız güzel. Bu anlamda yeni bir gar binası Van’ı çok daha güzel yapacaktır. Sınır Ticareti konusunda Kapıköy’ü tam anlamıyla kullanamıyoruz. Ama buna rağmen İranlılar yine buraya geliyor ve özellikle Perşembe günleri burada malzeme satıyorlar. Buda çok rağbet görüyor. Bu anlamda yeni bir gar binası, yeni bir görünüş Van için güzel bir olanak olacaktır. Bunun yanı sıra gelenler için yeni bir konforda övgü alacaktır ve insanlar daha rahat edecektir.” Dedi.

“KAZANMAK İSTİYORSANIZ KAPIKÖY’E EL ATIN”

Ticaret ve gezi amaçlı Van’a gelen ve görüş aldığımız İranlılar ise yeni gar binası, Kapıköy sınır Ticareti ve Van hakkında şu sözler yer verdi: “Van çok güzel bir memleket. Biz buraya Perşembe günleri ticaret dışında yaz aylarında tatile de geliyoruz. Van’da özellikle Van Gölünü, Van Kalesini ve Akdamar Adası’nı çok seviyoruz. Geliş gidişleri olarak demiryolu ulaşımını kullanıyoruz. Buna pek bir rağbet yok ama ben ve ailem demir yolunu daha çok tercih ediyoruz. Bunun sebebi ise aracımız yok, otobüs biletleri daha pahalı bu yüzden demir yolunu kullanıyoruz. Sınır ticaretinde iyi bir yolda gidiyoruz Türkiye ile birlikte. Ancak Kapıköy’de yaşanılan ve var olan birkaç sorun var bunlarda giderilirse inanıyorum ki hem İran hem de Türkiye ciddi anlamda kazanç elde edecektir. Özellikle Türkiye turist kazanma adında büyük kazançlar elde edecektir. Van’da son dönemlerde yapılan oteller, yapılan eğlence alanları büyük ilgi görüyor. Bu anlamda Van daha fazla kazanmak istiyorsa Kapıköy’e el atması ve iyileştirmelere gitmesi gerekiyor. Yeni gar binası da dinlenmemiz ve burada soluklanmamız adına güzel bir adımdır. Bunu yapanlara da teşekkür ediyoruz.”

YILLANMIŞ RAYLAR YENİLENİYOR

Bu arada 80 kilometrelik tren raylarının yenilenme çalışmalarında da sonra yaklaşılırken, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 5. Bölge Müdürlüğü, Van-Kapıköy arasında bulunan 80 kilometrelik alandaki rayları yeniliyor. Yarım asırlık demiryolundaki ahşap traversler, raylar ve diğer malzemeler değiştirilerek, yolun günümüz teknolojisiyle daha modern hale getirilmesi planlanıyor. Demiryolunun yenilenmesiyle İran’a yapılan 320 bin ton ihracatın, 1 milyon tona çıkarılması ve bölgenin ekonomik anlamda canlandırılması hedefleniyor. Yol yenileme çalışmalarında S49’luk ray ve B58 beton traver kullanılıp, malzemelerin tamamı yerli üretim olduğu belirtildi. Feribot İskelesi’nden Bostaniçi Mahallesi’ne kadar traver ve raylar yenilenirken, geri kalan kısım ise tren seferleri aksamadan değiştiriliyor.

Editör: TE Bilisim