Van Gölü’nün aşırı kirletilmesi halk nezdinde tepkilere neden olurken, Hasan Ali Yücel Orta Okulu’nda eğitim gören Esra Soytürk adlı kız çocuğu gölün aşırı kirletilmesine tepki göstermek amacıyla bir karikatür çizdi.

 

Son yıllarda artarak devam eden Van Gölü’ndeki kirlilik gölde yaşayan canlıların yaşam alanlarını tehdit ettiği gibi, buralarda yaşayan insanlarında yaşam alanının olumsuz etkiliyor. 2005 yılında yapılan araştırmaya göre Van Gölü’nün ömrünün 25 yıl olduğu saptanmış ve göldeki kirlilik devam ettiği sürece bu sürenin daha da kısalacağı belirtilmişti. Van Gölü’nün kirlenmesinde en önemli etken olarak görülen şehir merkezi ve ilçelerin atık sularının yüzde 80’inin arıtılmadan göle deşarj edilmesi hem yeraltı hem de yüzeysel suların kirlenmesine yol açmaktadır.

 

KANALİZASYON ATIĞI VAN GÖLÜNE AKMAKTADIR

450 kilometrelik kıyısı ve 3 bin 570 kilometrekarelik su yüzeyiyle kapalı havza özelliğinde olan Van Gölü’nün etrafında bir il, 6 ilçe, (Van, Edremit, Erciş, Tatvan, Muradiye, Adilcevaz) 136 köy ve fabrikalar yer alıyor. Van Gölü havzasında yaşayan yaklaşık bir milyon insanın evsel atıkları 19 dereden doğrudan göle akıtılıyor olmasının oluşturduğu kirlilik gözle görülebilen boyuttadır. Van Gölü havzasında mevcut olan arıtma tesislerinin ise tam anlamıyla atık suları arıtmadan göle akıttığı bilinmektedir. Demokratik Toplum Kongresi Ekoloji Komisyonu’nu kirlilik oranı her gün daha da artan Van Gölün de yaşamın sürdürülebilmesi için etkili eylem planın hazırlanmasının acileyet arz ettiği belirtildi.

 

EFSANEVİ VAN GÖLÜ CANAVARI GÖLÜ TERK ETTİ!

Van Gölü’nde her geçen gün kirlilik atarken Abdurrahman Gazi Mahallesi’nde bulunan Hasan Ali Yücel Orta Okulu’nda eğitim gören Esra Soytürk adlı kız çocuğu gölün aşırı kirletilmesine tepki göstermek amacıyla bir karikatür çizdi. Çizdiği karikatürde göldeki kirliliğe dayanamayan efsanevi Van Gölü Canavarı ve gölde yaşayan balıklar gölü terk etmeye başlıyorlar. Geçen sene 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında öğrenciler arasında yapılan su konulu karikatür yarışmasında Soytürk’ün çizdiği karikatür öğretmeni Yasemin Özdemir tarafından çok beğenilince, 5 Haziran Dünya Çevre Günü Haftası’nda da okulun çevre panosu duvarına öğrenciler tarafından çizildi.

 

“GİTMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK”

Çizilen karikatürde 2 tane Van Gölü Canavarı ve gölde yaşayan balıklar gözyaşlarıyla gölü terk ederken aralarında geçen diyalogda şöyle. Birinci canavar: “Van Gölünde ayrıldığımız için çok üzgünüm ama biraz daha burada yaşarsak diğer arkadaşlarımız gibi bizde öleceğiz. İnsanların sorumsuzluğu yüzünden Van Gölü’ndeki bütün canlılar yok oluyor. Sanki hiç çöp kutusu yokmuş gibi Van Gölü’nün çöplük niyetine kullanıyorlar.” Diyor. Buna karşılık ikinci canavar şöyle devam ediyor: “Çok haklısın. İnsanlar artık bizi görüp korkup kaçacaklarına Van Gölü’ndeki çöplerden korkup kaçıyorlar. Artık canavarlığımızdan şüphe etmeye başladım. Acaba emekliye mi ayrılsak? Bu balıklar bile korkmuyor. Bööööö!” buna karşılık gölü terk eden balıkların canavarlara, “Geç artık o devirleri. Van Gölü hızla kirleniyor, gitmekten başka çare yok.” Diyor.


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim