Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi adayı Muslim Birdal gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Şimdi ki dönemi eleştiren Birdal, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin kapalı kutu olduğunu söyledi. Seçimine günler kala adayı olduğu kooperatifi bir çok yönüyle eleştiren Birdal, Van’daki esnafın kepenk kapatmaması noktasında önlemler alınabilecekken bir çok esnafın kepenk kapattığını halbuki 9 çeşit kredi ile esnafı desteklemenin mümkün olduğunu belirtti.

 

24 Ocak tarihinde yapılacak olan Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi seçimleri yapılacak. Seçimlerde başkan adayı olan ve şimdiki yönetimle ilgili iddialarda bulunan Muslim Birdal seçim öncesi yaşanacak olan seçimlere, esnafın duruma, kooperatiflin işleyişine ve kendilerinin dosyalarındaki maddelere kadar tüm konuları Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi. İddiaların yanı sıra yapacakları işler, projeler, Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Türkiye geneli durumu hakkında bizlere bilgiler veren Birdal, şimdiki yönetimin kapalı kutu olduğunu söyledi. Birdal, şimdi ki yönetimin 22 yıldır yönetimde olduğunu ve bu yönetimin her geçen günü kooperatifin esnafa karşı daha çok kapandığını ifade etti. Birdal seçilmesi durumda 2 dönem sonra başkanlıkta ve yönetimde yer almayacağını belirterek Sivil Toplum Kuruluşlarında her zaman taze kanada ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

BİRDAL: KOOPERATİFİN SORGULANMASI ENGELLENDİ

Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 22 yıldır aynı yönetim tarafından yönetildiğini ifade eden Birdal yönetimin değişmesi gerektiğini söyledi. Birdal ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Esnaf kefalet kooperatiflerinin kuruluş amacının ne olduğunu bilmek gerekir. Esnaf kefalet kooperatifinin işleyişini bilmeden bir sonuca varamayız. Esnaf kefalet kooperatifleri küçük esnaflardan, kıt imkânlardan üretmeye çalışan, yani sırtımıza binen bireyin indirilmesi için, yükü paylaşması ve imkân yaratmak için kurulan bir kooperatiftir.

 

“İŞLEYİŞ GİZLENDİ!”

“Bu kooperatif Van’da 1961 yılında kuruldu. Değişik süreçler yaşadı. Fakat kooperatifimiz 22 yıldır aynı kişiler tarafından yönetiliyor. Bu da ortalama 5 seçim dönemi demektir. Esnaf kefalet kooperatifinin irdelenmesi, sorgulanması engellendi. Esnaf kefalet kooperatifinin işleyişi gizlendi. Seçimi gizlendi. Seçim gizlenirken esnaf kefalet kooperatifine en büyük zarar orada verildi. Esnaf kefalet kooperatifi ile ilgili çalışma yapması gereken, faydalanması gereken esnafımız bu konuda bir haber kaldılar. Esnaf ulaşmadı. Ulaştığında da esnaf kefalet kooperatifinin yapması gerekeni yapmadı. Bu durum ciddi sıkıntılara neden oldu. 20 bin lira verilerek iş yerini kurtarmak isteyen esnafın büyük bir kısmı iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Ve sayı 600 kadar var. Örnekleri de var. Esnaf kefalet kooperatifi doğru işletilmiş olsaydı birinci sırada kalırdı. Bu da yaklaşık 300-400 bin kadar kredi verilebilirdi. Şu anda bu kredi verilemiyor. Doğru işletilmiş olsaydı kooperatif üye sayısı 20 bini aşmış olacaktı. Ama o sayı 3 bin şu an. Kooperatif doğru işletilmiş olsaydı seçim için bu güne kadar onlarca başvuru olurdu.”

 

“KEFALET KOOPERATİFİ KAPLI KUTU GİBİ”

Kooperatifin kapalı kutu gibi olduğunu ve teknoloji çağının çok gerisinde kaldığını söyleyen Birdal, “Böyle teknolojinin ilerlediği bir çağda esnaf kefalet kooperatifinin bir web sitesi dahi yok. Basit mektuplar dışında hiçbir iletişim ağı yok. Adi mektup denilen mektup yılda bir defa kurul toplantısı için 4 yılda bir genel kurul toplantısı için yapıyorlar. Kapalı kutu gibi. Esnaf kefalet kooperatifinin 24 Ocak’ta seçim yapacağını, kendi başkanını ve yönetimini seçeceği konusunda hiçbir bilgi dahi verilmiyor esnafa. Hal böyle olunca asıl sabote esnafa yapılıyor. Bu zamana kadar esnaf kefalet kooperatifinin bir kredi tarifnamesi gibi bir haberle karşılaşamazsınız. Son 10 gündür 30 bin kredi vereceklerini söylemeye başlamışlar. Faizsiz kredi başbakanın verdiği bir sözdü ve hala hayata geçmemiş. Tasarı aşamasında. Şimdi esnaf kefalet kooperatifi kalkıp o krediyi ben veriyorum diyor. Evraklarınızı getirin diyor. Bu kredi KOSGEB tarafından verilen bir kredidir. Esnaf kefalet kooperatifi ile hiçbir alakası yoktur. Ama gönül isterdi ki esnaf kefalet kooperatifinin projeleri, kredi çeşitleri, ödeme planları, işleyişi, bilançosu, yatırımlarıyla ilgili sürekli bir bilgi akışı olsun. Bu güne kadar olmadı.” Dedi.

 

BİRDAL: SEÇİMLERE YÜZDE 1’LİK KATILIM VAR

Esnafın seçimlere olan ilgisiyle ilgili de konuşan Birdal, son 4 seçimde, seçimlere yüzde 1’lik bir katılım olduğunu dile getirdi. Birdal şu ifadelere yer verdi: “Son 4 seçimdir inceliyorum. Bu seçimlerde katılım yüzde biri geçmiyor. 2 toplantı yapılır bizde. Birinci toplantıda üyelerin yüzde onu iştirak edecek, toplantı başlayacak ve bu sağlanmadığında bir hafta sonra ikinci toplantı yapılır. İkinci toplantıda kaç kişinin katıldığına bakılarak seçim yapılır. Son dört seçimi 2 toplantıda bitirmişler. Hiçbir zaman yüzde onluk çoğunluk sağlanamamış. Bizim hedefimiz yüzde 70 civarında katılımın sağlanması.”

 

YENİ YÖNETİM DEĞİŞİKLİKLE GELİYOR

Yıllardır esnafın hakkı olan kredilerin gasp edildiğini vurgulayan Birdal, “Bizim vaatlerimiz ve projelerimiz arasında kendimizden katacağımız şeyle var. Biz bir kere hakkımız olanı, esnafın hakkı olan kooperatifi işler hale getirmek istiyoruz. Bizim yıllardır kullanamadığımız, yönetimler tarafından gasp edilen kredi çeşitleri esnafın hizmetine sunulmuş olacak. Yıllardır kullanamadığımız öde planı halkın hizmetine sunulmuş olacak. Bütün esnafımın faydalanabileceği araç gereçler temin edilecek. En önemlisi keyfi uygulamalardan vazgeçeceğiz. Biz çoğunluğu istiyoruz. Yapacağımız toplantılarla yatırımları, projeleri vs. orada değerlendirip oradan gelecek geri dönüşle şekillendirmek istiyoruz. Öyle bir işleyiş yapmalıyız ki yarın öbür gün bir iş yapacağımız zaman danışabilelim birbirimize. Sonuçta biz hizmet için gelmiyor muyuz? “ şeklinde konuştu.

 

“MAKAM ARACI ŞAHSİ ÇIKARLAR İÇİN KULLANILIYOR”

Şimdi ki yönetim ile ilgili iddialar hakkında da konuşan Birdal belgelerin olduğuna dikkat çekti. Birdal şu şekilde konuştu: “Ortaya attığım iddialar hakkında sosyal medyada paylaşımlarda bulundum. Halk belge istiyor iddialar hakkında. Bizim TESKON diye bir sistemimiz var genel merkeze ait. Genel merkezimin web sitesinden kooperatifin tüzüğünü indirip bakabilirler. Bahsettiğimiz şeylerin tamamını orada bulabilirler. Bizim planladığımız hiçbir şey için yeni bir yasa beklemeyeceğiz. Sadece araç gereçlerde imkân yaratmak gerekiyor. Onu da zaten daha önce dile getirmiştim. Bizim bir makam aracımız var. Esnafın emrinde olan bir kooperatife emrinde olan bir araç olması gerekirken tamamen şahsi çıkarlar için kullanılan bir araç var. Biz bu aracı esnafımızın ortak kullanabileceği bir duruma dönüştürmek için çalışacağız. Onun dışında kredi çeşitleri vs. bunların tamamı bizim tüzüğümüzde var.”

 

BİRDAL: ESNAF KREDİYLE RAHATLAYACAK

Bugüne kadar esnafın kredi kullanımından yararlanamadığını ifade eden Birdal, 9 başlık altındaki kredilerin artık esnaf tarafından kullanılabileceğini söyledi. Birdal, “Kooperatif tüzüğü hazırlanırken en alt seviyedeki esnaftan en üst seviyedeki esnafa kadar, en zararlı dönemden en karlı döneme kadar bütün süreç göz önünde bulundurulmuş. Bizim kooperatiflerimize ham madde deniliyor. Hammadde şudur: Ticaret yapan bir esnaf eğer ki ticaretini biraz daha geliştirmesi için ham maddeye ihtiyaç varsa, buna kaynak sağlayın. Eğer ki yurtdışından bir mal getirilecekse buna kaynak sağlayın diyor. Üretilen ürünü ihraç edecekse buna kaynak sağlayın diyor. Esnafımızın bu anlamda rahat nefes alması sağlanacak. Her esnafın sorununa çözüm olabilecek 9 ayrı kredi çeşidimiz var. Biz bunları sunduğumuz zaman, aracı bozulan esnaf borçlu olduğu halde bile kredi alabilecek. Bir terzi 4 makinası ile çalışan sayısını 4’ten 6’ya çıkarabilecek. Normal şartlarda kefalet kooperatifi bu hizmeti sunmakla mükelleftir. Yani mecburdur. Ama bu krediler bugüne kadar kullandırılmamış. Biz bu krediler ile esnafımızın istihdam sağlamasına destek olacağız. Makinesini değiştirmek isteyen esnafımıza destek olacağız. Bu da kentteki esnafımıza büyük bir rahatlatma sağlayacaktır.” Dedi.

 

“İLÇE ESNAFIMIZA KREDİ VERİLMELİDİR”

Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin bugüne kadar bir çalışmasının olmadığını söyleyen Birdal şöyle devam etti: “Ben bunu özellikle araştırdım. Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin bu konuda en küçük bir açıklaması yok. Yani esnaf kefalet kooperatifi yaklaşık olarak 20 küsur yıl yani neredeyse çeyrek asırdır tamamen kapalı kapalı bir kutu gibi duruyor. Esnaf kefalet kooperatifinin bu konuda en küçük bir çalışması dahi yok. Çok ciddi problemler var. Türkiye’de ve diğer illerimizde kooperatif sayıları çok fazla. Van’da çok sayıda banka var. Çatak, Bahçesaray, Gürpınar’da bir devlet bankası var. Şunu sormak isterim, bu ilçelerimizdeki esnaflar neden kredi alamasınlar. Orada esnaflık yapanların bu hakkı yok mu? Ama ne yapmışlar. Başkale’deki esnaf kefalet kooperatifi 20 küsur yıldır açıkmış gibi görünse bile aslında kapalı. Bunun sebebi kim? Van Esnaf Kefalet Kooperatifidir. Kooperatif esnafa imkân sağlamak zorundadır. Ancak bunlar yapılmamış. Bizde diyoruz ki Van’daki berber, kasap, terzici esnafımız kredi alabiliyorsa. Bu saydığımız ilçelerimizdeki esnaflarımız neden kredi alamasınlar. Ha biz kardeştik ve eşittik. O zaman bütün imkânları Van merkezdeki esnafa yayın ama ilçeleri yapmayın. Muradiye’de kooperatifimiz var ama Başkale’de yok. Buda düşündürücüdür. Biz kooperatifte çok geri kalmışız.”

 

BİRDAL: YENİDEN BİRİNCİ OLURUZ AMA…

Birdal, Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin birinci derecende dördüncü dereceye gerilediğini yeniden eski günlerine kavuşması için kısa vadenin işe yaramayacağını ifade etti. Birdal, “Birinci dereceyi kısa vadede görmek mümkün olmayacak. Ama problemleri doğru tespit edip doğru çözümler bulmak gerekiyor. Yani sadece anlatmakla bu işler olmuyor. Dedik ya icralık olan 2 bin 400 esnafımız var. Bizim icraları silme gibi bir durumumuz söz konusu değil. Ancak burada yapılandırmaya gidebiliriz. 2 bin 400 esnafı tek tek çağırıp yapılandırmayı düzelttiğimizde zaten otomatik olarak bir kademe daha üst seviyeye çıkarız. Sonra ne olacak. Sonra kredi limitleri artmaya başlayacak. Bu zaman içerisinde bir sonraki seçim dönemine kadar bu çalışmaların sonucuna kavuşmuş olacağız.” Dedi.

 

“2 DÖNEM SONRA BAŞKAN OLMAYACAĞIM”

Son olarak gazetemiz aracılığıyla Van esnafına, Vanlılara ve şimdiki yönetime mesajlara veren Birdal ayrıca seçilmesi durumunda 2 dönemden fazla başkanlık yapmayacağını söyledi. Birdal son olarak şunları kaydetti: “Şunun kesin olarak bilinmesi gerekir. Biz burada bireysel çıkar ve başarıdan ziyade, genel düşünmemiz gerekiyor. Ekonomi iyi olduğu zaman hepimiz iyi oluruz. Çatışmalı süreç biterse hepimiz rahatlarız. Ben herkesi haddini ve hakkını bilmeye davet ediyor. Biz haddimizi bilmediğimiz zaman hadsizlik yaparız, hakkımızı bilmediğimiz zamana ise hakarette uğrarız. Biz bunu bildiğimiz sürece başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu anlamda çok daha iyi işler yapabiliriz. Esnaf arkadaşlarımızın kooperatifin daha iyi işleyişi için seçime davet ediyoruz. Eğer ki kooperatif iyi yönetildiyse takdir edilmeli, iyi yönetilmediyse ise eleştirisi yapılmalı. Sonuçta bizim esnafımız yönetimi seçecekler. Son olarak STK’larda biliyorsunuz ki. Başa gelen isimler bir daha kolay kolay gitmiyor. Bir ölüm olduğunda kendileri başkanlıktan ayrılıyor. Ben bu sözü size bir daha veriyorum. İlk dönemde acemilik dersiniz, ikinci dönem faydalı olma sürecidir. Ben ikinci dönemden sonra kesinlikle başkanlıkta ve yönetimde yer almayacağım.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim