İpekyolu Caddesi üzerinde hemen hemen her ay dile getirilen sorunların başında üst geçit sorunu geliyor. Defalarca vatandaşların şikayeti üzerine haber yaptığımız üst geçit problemi vatandaşı canından bezdirdi. Birçok kazanın olduğu İpekyolu üzerine geçtiğimiz yıl tamamlanarak hizmete açılan alt geçitler kentin görünümüne hava katarken, defalarca dile getirilmesine rağmen üst geçitlerin yapılmaması vatandaşların tepkisine neden oldu. Özellikle hastanelerinde yol güzergâhında olmasından dolayı büyük bir yoğunluğun olduğu İpekyolu üzerinde vatandaşlar büyük tehlikeler atlatıyor. Birçok kez ölümlü trafik kazalarının da yaşanmasına rağmen yetkililer kulaklarını tıkamış durumda. Vatandaşlar yol güzergâhında bulunan hastanelere gidip gelirken büyük sorunlar yaşadığını ifade ederken, esnaflar ise yetkililerin bu duruma el atması gerektiğini söylüyor.    

 

VATANDAŞ İSYANDA

 

Yoğun bir araç trafiğinin yaşandığı İpekyolu’nda vatandaşlar dertli. Birçok şikâyetler üzerine haber yaptığımız üst geçit sorunu yine vatandaşın gündeminde. Vatandaşlar İpekyolu güzergâhını kullandıkları zaman kelle koltukta hastanelere gidiyor. Birçok kez ölümlü trafik kazalarının yaşandığı güzergâhta vatandaş isyan etti. Geçtiğimiz yıl büyük paralar harcanarak yapılan alt geçitlerle kente güzel bir hava eserken, üst geçit sorununa yetkililer duyarsız kaldı. Vatandaşlar durumdan şikâyetçi olurken, esnafta yetkililerin duyarsızlığından şikayetçi. 

 

EN BÜYÜK SORUNU HASTA VE ENGELLİLER YAŞIYOR

 

Her gün farklı insanların işleri gereği İpekyolunu kullanmaları gerektiğini, özellikle hastaneye gidip gelen hastaların çarşı merkezine gitmek için yolun bir tarafından diğer tarafa geçmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar, durumdan kendilerinin de şikâyetçi olduklarını ve yoldan geçmek için uzun bir mesafe uzakta olan kavşağa yürümek gerektiğini söylediler. Bizzat yaşayarak tanık olduğumuz üst geçit sıkıntısı vatandaşı geriyor. En büyük sorunu ise hasta ve engelli vatandaşlar yaşıyor.

 

ÜST GEÇİT ŞART

 

Vatandaşlar, “Hastaneye ya da herhangi bir ihtiyaçtan dolayı buraya gelen insanlar kavşağa kadar yürüyüp geri döndükten sonra hastaneye varabiliyorlar. Ben burada yıllardır işimi yürüten bir esnaf olarak şahit oluyorum ki insanlar bu geçitten sonra çektikleri cefadan dolayı hastaneye bile gelemez oldular. Ben bu demeçleri verdiğim sırada bile yoldan geçmeye çalışanlar var. Düşünsenize engelli vatandaşlarımızın durumunu. Sürünerek mi geçmelerini istiyorlar. Burada yaşanan trafik kazalarının oranı yüzde 60’ı bulmuş durumda. Kazalar anlık olduğu ve kalıcı hasarlar bırakmadığı için gündeme yayılmıyor. Diyelim hasta geldi buraya bir de onun hastaneden çıkışı var. Malumunuzdur ki hastaneye gelen vatandaşın sağlıklı olduğu söylenilmez. Kaldı ki sağlıklı bir birey yolu kullanamazken hastaların durumu ne olacak? Engelli vatandaşlarımız var. Onlarda hastaneyi kullanıyorlar, burada bulunan marketlere gelip ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar ve evleri yolun bu tarafında olan engelli vatandaşlarımız var onlar da çarşıya çıkmak için minibüs ve otobüslerin geçtiği karşı güzergâhı kullanmak zorundalar. Fakat bir el uzatılmadan onların da rahat etmesi imkânsız. Ben bir Vanlı olarak bir esnaf olarak söylemek istiyorum ki buraya üst geçit şart. Ben kendim karşıya geçemiyorum yaşımı almış bir insanım. Yürümek bana ağır geliyor ve beni rahatsız ediyor ama belirli bir mesafe kat etmeden yolun karşı tarafına geçebilmem imkânsız.” Diyerek gerekenin yapılmasını istediler.


Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim