Meclise sunduğu soru önergeleriyle sık sık gündeme gelen Van Milletvekili Nazmi Gür’ün Van hakkındaki son soru önergesi kent genelindeki mobese kameraları oldu. Van’daki ağırlıklı olarak birkaç mahallede bulunan kameraların adeta vatandaşları gözetim altında tuttuğunu belirten Gür, konuyla ilgili Bakan Güler’e sorular yöneltti.

 

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e Van’daki mobese kameraları ile ilgili yazılı bir soru önergesi sundu. Van ilinde neredeyse her yüz adımda bir mobese kamerası bulunduğunu kaydeden Gür, bu anlamda vatandaşın gözetim altında tutulduğu hissine kapıldıklarını belirterek bu konuyla ilgili Bakan Güler’den bilgi istedi. Özellikle Van'ın Hacıbekir (Xacort), Seyit Fehim Arvasi, Yenimahalle, Yüniplik ve Karşıyaka mahallelerinde yoğun olarak mobese kameraları bulunduğunu söyleyen Gür, önergede şu ifadelere yer verdi, “Bu durum açıkca bir toplu  gözetim altında tutma anlamına gelmektedir. Bu durumdan rahatsız olan yurttaşlar, kameralar yüzünden sokakta yürümeye çekindiklerini ve bireysel özgürlüklerinin kısıtlandığını ifade etmektedirler. Özel yaşamın gizliliğine doğrudan bir müdahale olarak kabul etmektedirler.”

 

“BBG’YE DÖNDÜK”

 

Bu açıklamaların ardından Van’daki mobese sayısının fazlalığı ve mahallelelere göre dağılımı gibi sorular yönelten Gür, ayrıca Güler’e şu soruları yöneltti; “Van il merkezinde kaç mobese bulunmaktadır?  Mahallere göre dağılımı nedir? Özellikle Van'ın Hacıbekir (Xacort), Seyit Fehim Arvas, Yenimahalle, Yüniplik ve Karşıyaka mahallelerinde mobeselerin sayısının fazla olmasının sebepleri nelerdir?  Vatandaşların bireysel özgürlüklerini engellemek doğru mudur? Özel yaşamın gizliliğini hedef alan bu keyfi uygulamayı kaldırmayı düşünüyor musunuz? Elde edilen görüntüler ne şekilde ve hangi amaçla kullanılmaktadır? Bu veriler yasal mıdır? Yasal yollarla mı toplanmaktadır? Mobeseler aracılığı ile toplanan bu veriler mahkemelerde delil olarak kullanılmakta mıdır? Mobeseler aracılığı ile toplanan bu bilgiler başka amaçlarla kullanılmaktamıdır? Yukarıda adı geçen mahallelerde yoğun olarak kurulan bu mobeselerin  neredeyse konutların yatak odalarını bile görüntülemesi mümkün. Sizce bu yurttaşın özel yaşamına doğrudan bir müdahale değil mi? Adeta BBG Evine dönüştürdüğünüz bu mahallelerden bu mobese kameralarını kaldırmayı düşünüyor musunuz? 

 

 

Editör: TE Bilisim