Büyükşehir Belediye Meclisi grup toplantısını Gürpınar'da gerçekleştirdi. Toplantıya katılan DBP Van İl Başkanı Musa İtah sürece yönelik açıklamalarda bulunarak, Kürtlere yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınayarak, Kürtlerin birlik olma zamanının geldiğini kaydetti.

DBP Grubu, grup toplantısını her ay bir ilçede gerçekleştirme kararı aldı. Bu karar doğrultusunda ilk toplantı Gürpınar'da gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Başkanı Musa İtah sürece ilişkin kısa bir değerlendirme yaptı. İtah yaptığı değerlendirmede, gelinen aşama itibari ile Kürtlerin çok ciddi bir katliam ile karşı karşıya kaldığını, IŞİD denen uluslararası katiller şebekesinin ilkin Rojava Kürtlerine, şimdi de başta Êzidi Kürtleri olmak üzere tüm Güneyli Kürtlere katliamı dayattığını kaydeden İtah, “Her ne kadar bundan 10 yıl önce böylesi katliamların olabileceği, buna yönelik tedbir amaçlı olarak Kürtlerin kendi birliklerini oluşturması, ortak savunma sistemine geçilmesi gerektiği belirtilmişse de bazı Kürt kesimleri buna gözlerini, kulaklarını kapatmıştı. Fakat görüyoruz ki on yıl sonra da olsa o zaman söylenilenler bir bir ortaya çıkıyor” dedi.

‘KÜRTLER BİR ARAYA GELMELİ’

IŞİD saldırılarına ve katliamlarına da değinen itah, saldırıların ilkin Rojava ile başladığına dikkat çekerek, “Maalesef o zaman geliştirilen saldırılar karşısında bazı kesimler yine sessiz kalmayı tercih ettiler. Daha farklı değerlendirmelerde bulunanlar da oldu. Ancak bu gün görüyoruz ki saldırılar Kürdistan'ın diğer parçalarına ve diğer parçalarda bulunan Kürtlere de yöneldi. Şengal'de bulunan Êzidi Kürtlerine yönelik katliamcı çetelerin gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılara dünya gözünü kulaklarını kapatmış durumda. Ancak onlar gözlerini kulaklarını kapatmış olsalar da orada yaşanan bir katliam gerçekliği var, oralarda insanlar, kadınlar, çocuklar kavurucu Ağustos sıcağında açlıktan, susuzluktan kırılıyor. Kürt kadınları cariye olarak alınıyor, insanlar çok büyük katliamlardan geçiriliyor. Bu katliamlara karşı durmanın tek yolu, Kürtlerin birlik ve beraberliğinden geçmektedir. Kürtler kendi birliklerini, sağlamadıkları müddetçe, ortak hareket etmedikleri müddetçe bu gibi saldırılar devam edecek, tıpkı dün olduğu gibi, tıpkı bu gün olduğu gibi, yarın da bu saldırılar devam edecek ve yediden yetmişe tüm Kürtler katliam tehdidi altında bulunacaklar. Bunun için biran önce Kürtlerin kendi aralarında bir araya gelmeli, bu saldırılara karşı koyabilecek bir birliktelik oluşturmalıdırlar” Dedi.

‘PROVOKASYONLARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ’

Saldırıların salt Rojava ve Güney Kürdistan eksenli olmadığını da belirten İtah, önceki gün Özalp ile Çaldıran arasında gerçekleşen saldırıyı da anımsatarak, “Çözüm sürecinin başladığından bu yana Van'da provokasyon amaçlı iki saldırı gerçekleşti ve bu saldırılarda maalesef iki gerilla yaşamını yitirdi. Bu saldırılardan bir tanesi Başkale'de gerçekleşirken, diğeri de Özalp'te gerçekleşti. Provokasyon amaçlı gerçekleştirilen ve tüm Kürt halkına yöneltilen bu saldırıları kınıyorum” dedi. Gerçekleştirilen tüm saldırı ve provokasyonlar karşısında her kesin uyanık olması gerektiğini belirten İtah, parti olarak bu türden saldırı ve provokasyonlara karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi. Yapılan kısa değerlendirmeden sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti.


 

(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim