Van İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yaşanan doktor sıkıntısı yıllardır çözüme kavuşmuş değil. Köylerden yola çıkıp, sabaha karşı hastaneye ulaşan hastalar saatlerce beklemelerine rağmen doktor yüzü görmeden hastaneden ayrıldıklarını söylüyor. Konuyla ilgili görüşlerine başvurmak istediğimiz Kamu Hastaneleri Genel Sekreter vekili Metin Erdem ise, gün boyu telefonlara çıkmayarak sorularımızı yanıtsız bıraktı. Şehrivan Gazetesi olarak ulaşmaya çalıştığımız ancak her defasında toplantıda olduğu söylenen Erdem’in halkın sorunlarına ne kadar duyarlı olduğunu da sizlerin takdirine bırakıyorum.

 

Van, Doğu Anadolu Bölgesi'nin aynı zamanda sağlık hizmetlerinde önemli merkezlerinin başında yer alıyor. Kente her gün kendi köy ve ilçeleri dışında, civar illerden de çok sayıda hasta akın ediyor. Ancak Van'daki doktor sayısı bu hasta yoğunluğunu kaldıramıyor. Van İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi de en sıkıntılı sağlık merkezlerinin başında geliyor. 25 doktor kapasiteli hastanede 12 doktor görev yapıyor. Bir doktor günde ortalama 50 ila 60 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliğine göre, doktor yetersizliği yüzünden hastane yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. İlçelerden gelen hastalar ise daha şansız. İlçelerden gelen birçok vatandaş saatlerce bekleyip doktor göremeden hastaneden ayrıldıklarını, haftalarca uğraşmalarına rağmen randevu alamadıklarını söylüyor.

 

“BU SORUN BU KENTE YAKIŞMIYOR”

Geçtiğimiz gün bir gurup vatandaş hastane önünde toplanarak uzadıkça uzayan hasta sıralarına tepki gösterdi. Van’ın farklı ve uzak ilçelerinden sabah erken saatlerde kalkıp gelen vatandaşlardan İsmail Baykara ve Ersin Işık yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattı. Baykara, sanayide çalışan bir esnaf olduğunu dile getirerek, “4 gündür eşimi hastaneye getiriyorum ama daha tedavi olmuş değil. Mağdur durumdayız. Sabah saatlerinde buraya geldiğimde 200’e yakın vatandaş olmasına rağmen 2 tane tek doktor çalışıyordu. Bunun neyden kaynaklandığını bilmiyorum ama bize yardım edin. Ben böyle bir sorunun bu kente, büyük bir şehre yakışmadığını belirtmek isteriz.” Diyerek sitemini dile getirdi.

 

“KENDİNİZE BATTANİYE GETİRİN ÖYLE BEKLEYİN SIRANIZI”

Ersin Işık adlı bir diğer vatandaşta Özalp’ten geldiğini ve 4 günden bu yana sıra beklediğini ifade ederek, “Ta İran sınırından geldim ve 3-4 gündür bekliyorum. Sabah saat 3’te geliyorum sıra bekliyorum ama sıra bana gelmiş değil daha. Personel yok, doktor yok. Hal böyle olunca da elim boş gidip gelmek zorunda kalıyorum. Buradan yetkililere sesleniyorum. Buraya doktor göndersinler. Buradaki insanlar perişan haldeler. 4 gündür gelip boş gidiyorum. Acil bir şekilde çözüm bekliyoruz. Başkanımıza sesleniyorum, yetkililere sesleniyorum kimin elinden ne geliyorsa yapsın biran önce. Buradaki çalışanlar bize ‘Kendinize battaniye getirin öyle bekleyin sıranızı. Belki gece saat 2’de 3’te sıra gelir size’ diyorlar. Bu duruma acil çözüm istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

Bir süre önce Van İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yaşanan doktor sıkıntısından dolayı Van-Hakkari Tabip Odası’nın da gündemine gelmişti. Yoğunluğa cevap olamadığı için çok büyük sıkıntılara yol açan hastanenin durumunu gündemine alan Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu, yaşanan sorunu Van'ın en acil çözüm bekleyen sorunu olarak değerlendirmişti. İlgilileri uyaran Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu; “Van'da ivedilikle Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor sayısı arttırılmalıdır. Hem de bu ilk atamalarda olmalı, asla ertelenmemelidir” uyarısında bulunmuştu.

 

“UZMAN DOKTOR SAYISI ARTTIRILMALIDIR”

Konuyu ivedilikle gündemine alan Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu, deprem dönemi ve sonrasında çok çaba sarf edildiğine şahit olunduğunu, ancak en önemli sıkıntıların başında gelen Doğumevi Hastanesi'ndeki sorunların devam ettiğini belirterek, “Anılan ve her türlü takdir ve minnet duygusunu hak eden çaba ve hizmetlerin eksik - yetersiz kaldığı önemli bir boşluğu, muhtemel ve ciddi toplumsal, hukuksal sonuçlara yol açmak üzere iken yüksek dikkatlerinize bir kez daha sunmak isteriz: Doğum Hastanesi mekânsal yetersizliğine rağmen, başta meslektaşlarımız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının üstün gayret ve özverili çabaları ile çok yoğun talebe cevap vermeye çalışsa da, diğer sorun ve sıkıntıları zikretmeksizin, özellikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sayısının yetersizliği nedeni ile ciddi sorunlar yaşamaktadır. Mevcut kadın doğum uzman sayısı ile nitelikli olması bir yana, ortalama düzeyde dahi sağlık hizmeti mümkün değildir. Meslektaşlarımız normların çok ötesinde bir yoğunlukta çalışmakta, ciddi medikolegal yaptırım ve müştekililerin muhatabı olmaktadırlar. -Kadın doğum hastalarımız mağduriyet yaşamaktadırlar. Hasta ve hekim arasında olması zaruri asgari güven ve iyi diyalog ortamı zede görmektedir. Bölgesel nitelikte sağlık hizmeti sunan Van'da ivedilikle Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Sayısı arttırılmalıdır. Hem de bu ilk atama döneminde yapılmalıdır, asla ertelenmemelidir. Değinilmesi gereken tüm diğer sorunlardan en acil, önemli, ertelenemez olan sorunu budur Van'ın.” İfadelerine yer vermişti.

 

GENEL SEKRETER VEKİLİ SORULARIMIZI CEVAPSIZ BIRAKTI

Konuyla ilgili görüşlerine başvurmak istediğimiz Kamu Hastaneleri Genel Sekreter vekili Metin Erdem, gün boyu aramamıza rağmen telefonlara çıkmadı. Şehrivan Gazetesi olarak vatandaşların sorunlarını kendisine iletmek istediğimiz Erdem’in gün boyu toplantıda olduğu söylendi. Kendisinin konuyla ilgili görüşlerine başvurmak istediğimiz Erdem telefonla aramalarımıza rağmen sorularımızı yanıtsız bıraktı.  


ŞEHRİVAN SAĞLIK: ORHAN AŞAN – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim