Van’da 2011 yılında yapılan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden sonra gözler oluşturulan sağlık kampüsünde temelleri atılan Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi’nin bitimine çevrildi. Bu yılın ortasında bitmesi planlanan hastanede çalışmalar hala sürerken bölgenin ihtiyacını önemli ölçüde bitirecek hastanenin açılışı birkaç ay daha ertelendi. Bir dönem Kent Konseyi’nin Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin park alanını işgal ettiği için de tepki gösterdiği o hastaneler Türkiye’nin ilk akıllı hastaneleri olarak inşa edilmeye devam ederken vatandaş hastanelerin bitmesi ve her hastalıkta Ankara’ya gitmemek için gün sayıyor.

 

Van'da 2013 yılında temelleri atılan 300 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile 200 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi Hastaneleri faaliyete girmiş değil. Hastanenin 2015 yılının yarısında ya da sonlarında teslim edilmesi bekleniyordu. Neden halen faaliyete girmemesi merak konusu oldu. Dönemin Sağlık Müdürü Bilal Acar ise hastanenin açılacağı tarih ile ilgili şu ifadelere yer vermişti: “2015 yılının ortalarında veya sonlarına doğru teslim edilip, faaliyete geçilecek.” Bunun yanı sıra Türkiye’de bir ilke sahip olan hastane depreme dayanıklı olarak yapıldı.

 

AKILLI HASTANE MODELİ UYGULANDI

Uzun zamandır temelleri atılan ve açılışı bir türlü yapılmayan hastane Türkiye’de bir ilke sahip. Depreme dayanıklı olarak yapılan hastanelerde ‘akıllı hastane’ modeli uygulandı. Sağlık Bakanlığı'nın gözetiminde, depremlerde en çok ihtiyaç duyulan hastanelerin, olası afet durumlarında da hizmet verebilmesi için son teknolojik sistemler kullanıldı. İçinde 300 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile 200 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi hastanelerinin yer alacağı bina da şiddetli depremlere dayanabilecek şekilde tasarlandı. Wet Speed Mixsing (WSM) yöntemiyle zeminine 9 metre uzunluğunda 2 bin 300 beton kazık çakılan binanın temel bölümüne de İtalya'dan getirilen sismik deprem izolatörleri yerleştirildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dönemin Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat, sismik deprem izolatörlerinin, binanın taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen özel cihazlar olduğunu ve bu cihazların binanın salınarak periyodunu arttırıp yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaştırıp yatay deprem etkilerinden en az şekilde etkilenmesini sağladığını ifade etmişti.

 

TÜRKİYE'DE BİR ÖRNEĞİ DAHA YOK

Polat, Van'da yapılan bu hastanenin Türkiye'de başka bir örneği olmadığını ifade ederek, şu sözlere yer vermişti: "Burası 'akıllı hastane' modelinde inşa edildi. Tüm enerji giderleri otomatik olarak hastane tarafından ayarlanacak. Yani bir hastamız camını açtığında odadaki klima kendini otomatik olarak kapatacak. Yani 5 yıldızlı otellerde olduğu gibi hastane kendini ısıtıp soğutacak. Hiç kimsenin bir şeyi ayarlamasına gerek kalmayacak. Örneğin aydınlatma güneş doğduğunda kendisini kapatacak, güneş battığında ışıklar otomatik olarak yanacak ve doğalgazdan kendi elektriğini üretecek. Yani dışarıdan elektrik satın alınmayacak. Acil durumlar ve doğalgazın kesildiği haller dışında elektrik ihtiyacı olmayacak. Isıdan enerji üreten enerjiden ısı üreten bir hastane olacak. Türkiye'de bunun bir örneğini oluşturabilecek bir kamu hastanesi örneği yok. Hastanemizin 2015 yazında bitirilmesi bekleniyor."

 

750 YATAKLA HİZMET VERMESİ BEKLENİYOR

Yapımına başlandıktan sonra Van için büyük bir umut kaynağı olan ve sağlık anlamında iyi bir seviyeye ulaşmasında etkili rol oynaması beklenen hastane toplamda 750 yatakla hizmet vermesi bekleniyor. İşte ‘akıllı’ hastanenin genel özellikleri: “Van’a yeni yapılan 500 yataklı bir hastane olarak planlandı. Bu 500 yatağın içinde, yoğun bakımlar acildeki müşahede yatakları var. 500 yatak olarak düşünülse de 750 yataklı bir kompleks olarak hizmet verecek. İçinde 120 yataklı yoğun bakımın yanı sıra 80 yataklı acil servis ünitesi bulunacak. 500 yataklı hastanenin tek kişilik odaları bulunuyor ve bu odalar istenildiği zaman 2 kişilik odalara da dönüştürülebilecek. Bütün odalarda banyo tuvalet ve her bir hasta için televizyon bulundurulacak. 13 tane ameliyathanesi bulunan bir hastane olacak. Anjiyo 3′e olacak. Kalp hastanemizdeki yatak sayısını 120′den 200′ye çıkacak.”

 

ÖKTEM: 11’İNCİ AYDA HİZMETE AÇILACAK

Şehrivan Gazetesi olarak hastanenin açılma tarihi ve son durumu ile ilgili görüştüğümüz Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Özcan Öktem hastaneyi Kasım ayından hizmete açacaklarını söyledi. Öktem, “Hastanemizin yüzde 95’i tamamlandı. Hastanemizi Ağustos ayında açmayı planlıyoruz. Ancak son olarak yaptığımız görüşmelerde taşeron firma 1 ya da 2 ay gibi bir akmanın olacağını söyledi. Yani tüm bu hesaplamalarla birlikte 2015 yılın 9’uncu veya 10’uncu ayında hastaneyi tamamlamayı planlıyoruz. Tabi hastane biter bitmez faaliyete geçmiyor. Bunun birde taşınma süreci var. Tam olarak vereceğimiz tarih ise 10’uncu ya da 11’inci ayda hastanemizi Vanlıların hizmetine açacağız.” Dedi.

 

GAZETEMİZDE DAHA ÖNCEDE GÜNDEM OLMUŞTU

Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi daha öncede gazetemizde manşet olmuş ve yine gündeme gelmişti. Projesi ile gündeme gelen hastane Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi araç park alanın üçte birini işgal ettiği okuyucularımızla paylaşmıştık. Uydu görüntülerinden net bir şekilde görülen bu işgal bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kangren haline gelen otopark sorununa bir darbe daha vurmuştu. Haberde; “Hastanenin aydınlatma ve ısınmaya kadar bütün enerji giderlerini otomatik olarak ayarlayacağı da belirtiliyor. Ancak hastanenin çevre düzenlemesine dair herhangi bir çalışma yapılmazken, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi için yapılan araç park alanının üçte birini işgal ettiği uydu görüntülerinden anlaşılıyor.” Denilmişti.

 

KENT KONSEYİ’NDEN TEPKİ GELMİŞTİ

Konuya dair o dönemde değerlendirmelerde bulunan Van Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser, “Kaş yapalım derken göz çıkarıyorlar aslında. Resimlerden de anlaşılıyor ki Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ait otopark alanı büyük bir kısmı işgal edilmiş. Bu kaos daha fazla büyümeden çözülmeli. Şu anda orada ciddi bir kaos var. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin planında olan otopark çok düzenli ve iyi bir şekilde planlanmıştı. Ama gelinen noktada yeni hastanenin planda ve uygulamada otoparkın üzerine inşa edilmesi tam anlamıyla büyük bir kaos yaratacağını düşünüyorum. En iyi şekilde planlanmış bir otopark olmasına rağmen araçlarımızı park edecek yer bulamıyoruz.” İfadelerini kullanmıştı.

 

İMREN: 15 TEMMUZ’DA GEÇİCİ KABULE BAŞLAYACAK

Konuyla ilgili görüştüğümüz İl Sağlık Müdürü Yakup İmren hastaneyle ilgili şu bilgilere yer verdi: “Kadın ve Çocuk Hastanesi 15.08,2015 tarihinde geçici kabulü yapılarak hizmete açılacaktır. Mimari statik projeleri 2007 1. Derece deprem yönetmenliğine göre hazırlanmış olup her hangi sıkıntı yaşanmayacağı düşünülmemektedir. 500 yatak kapasiteli hastanenin Arsa Alanı 136.000 m2, Kapalı Alanı 109.950 m2 olacak. 500 yataklı bir hastane olarak planlandı. Yoğun bakımlar, Acil Servisteki müşahede yatakları bunun dışında. Dolayısıyla 500 yatak olarak düşünülse de hastane 750 yataklı bir kompleks olarak hizmet verecek. İçinde 120 yataklı yoğun bakım ve 80 yataklı acil servis ünitesi bulunacak. 3 ameliyathane salonu ile hizmet edecek. 1 olan anjiyo sayısı da 3'e çıkacak. Kalp hastanemizdeki yatak sayısı 120'den 200'ye yükseltilmiş olacak. Tek kişilik odalar, istenmesi durumunda veya Acil durumlarda iki kişilik odalara dönüştürülebilecek. Bütün odalarda banyo, tuvalet ve her bir hasta için televizyon bulunacak. Yapımı devam eden hastanenin bütün kolonlarının üzerinde zemin kat ile birinci kat arasında 110 santimetre çapında 524 deprem izolatörü bulunuyor. Yurt dışından getirilen izolatörleri her yöne 55 santimetre hareket edebilecek. Olası bir deprem durumunda hizmet hiç aksamadan devam edecek.”


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim