Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü kapsamında onlarca etkinlik yapıldı. Ancak bu etkinliklerden kimin ne kadar pay çıkardığı tartışılırken, Van’ın birçok noktasında hala kadınlar şiddete maruz kalıyor ve öldürülüyor. Şiddet ve benzeri kavramlara maruz kalanlar dışında örnek olacak kadınlar da var. İşte o örneklerden bir tanesi ve eli öpülesi Asiye Koç. Yaşam mücadelesi, hayata tutunuşu ve çocuklarına olan bağlılığı ile herkese örnek olan Koç’un hikâyesini gazete olarak sizlerle paylaşıyoruz.

 

Sürekli olarak olumsuzluklar ile anılan bölge, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet ile sürekli gündemde. Şiddetin dışında kalan kadınların birçoğu ise yaşama tutunmaya çalışıyor. İşte bu kadınlarından birisi eli öpülesi Asiye Koç… “Şiddet görmek, acı çekmek kadının kaderi olmasa gerek…” Bunu doğrular nitelikte işler yapanlar kadınlardan birisi de Asiye Koç… Kadın olmanın zor olduğu bir coğrafyada zorlukları aşmayı da beceren bir isim olan Koç’un hikâyesi derdini anlatamayan kadınlarınkinden farklı. Olumsuzlukları sindirmeyen, her şeye rağmen zorluklara meydan okuyan Koç’un hikâyesi birçok kişiye ışık olacak, ‘ders’ olacak nitelikte… İşte bu hikâyeyi Şehrivan ile paylaştı Asiye Koç. Zorlu hayat mücadelesine tutunurken yaşadıklarını paylaşırken de erkeklere de seslenmeyi ihmal etmedi: “Buradan onlara mesaj vermek istiyorum. Kadınları üzmesinler, dövmesinler. Bizde biliyoruz, anlıyoruz onları. Bazen işsizlikten dolayı sıkıntı yaşattıklarını da biliyoruz. Evde huzursuzluk çıkarmasınlar. Kadınlarına, çocuklarına saygılı ve sevgi dolu olsunlar. Sabırlı olsunlar. Gücümüz yetmiyor olabilir, silahta kullanmayı bilmiyoruz ama hiçbir zaman ölümü de hak etmiyoruz…” Koç’un “Biz ölümü hak etmiyoruz” sözleri aslında verilebilecek tüm mesajları ve kadınların durumunu özetliyor…

 

BİR KADIN PROFİLİ ‘ASİYE KOÇ’…

Türkiye’nin demokratikleşmesindeki en büyük rol kadın çizgisiyle büyük bir destek sunarken, Türkiye’de demokratikleşme mücadelesine ivme kazandırmada kadın hareketinin rolü büyük önem taşıyor. Son zamanların en çok konuşulan başlıklardan biri olan kadına yönelik şiddet her geçen gün artarken, birkaç yıldır Türkiye basını ve siyaseti de kadına uygulanan şiddet üzerinde duruyor. Kadına dönük şiddeti yaratan zihniyet dünden bugüne insanlık için kötü olan her şeyin kaynağıdır. Dünyada çıkan tüm sorunların kaynağı ve bugün Ortadoğu’da yaşanan kaosu yaratan tüm politikaların temelinde de kadına yönelik artan şiddetin zihniyeti olduğu konuşuluyor. Kadına şiddet deyip geçmemek lazım. İnsanlığın en temel sorununun bu olduğu tartışılırken, bu zihniyet ortadan kaldırıldığında, dünyada tüm sorunların köküne de kibrit suyu dökülmüş olacaktır. Şiddete, sömürüye ve ezilmişliğe karşı ayakta durmaya çalışan güçlü kadın profillerinden birisi olan Asiye Koç yaşadıklarını ve çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için nasıl mücadele ettiğini Şehrivan’a anlattı. Biz de örnek kadın profili olan Koç’un yaşam mücadelesini sizler için derledik.

 

KOÇ: BABAMI TRAFİK KAZASINDA KAYBETTİM

Daha ömrünün 37’sinde olan Asiye Koç, 6 çocuk annesi. Koç, depremden sonra tatsız bir olayla eşinden ayrı kaldı. Aile arasında yaşanan olaydan sonra Koç’un eşi cezaevinde girdi. Koç, eşinden ayrı düşünce bu defa da evini ve çocuklarını geçindirmek için acımasız hayatla bir kere daha karşı karşıya kaldı. Koç, çocuklarını okutmak ve geçimlerini sağlamak için beslediği ineklerin sütünü satıyor ve çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak için mücadele ediyor. Daha çocuk yaştayken Gürpınar’a bağlı Güzelsu Mahallesi’nde ailesi ile mutlu bir çocukluk yaşadığını dile getiren Koç, “Ben çocuk yaştayken babamlarla birlikte köyde hayvan beslerdik. Aynı evde 8 kardeşimle birlikte yaşıyorduk. Kardeşlerime bakıyordum, ekmeği ben pişiriyordum. Zamanım olduğunda babamla birlikte ot biçip, toplardık. Aslında babamla o işleri yapmak bana hiç zor gelmiyordu. Güzeldi her şey. Sonra babamı trafik kazasında kaybettim. Babamın ölümünden sonra beni istemeye geldiler ve evlendim. Güzel bir hayatım olmadı. Köyde büyüdüm ve köy hayatıma evlendikten sonrada devam ettim.” Şeklinde konuştu.

 

SÜT SATARAK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Evlendikten sonra Van’da yaşamaya başladığını ifade eden Koç, “20 yıldır evliyim ve bundan 4 yıl önce eşimin başına tatsız bir olay geldi. 4 yıldır eşim cezaevindedir. 4 yıldır hayata tek başıma tutunuyorum. Ailemi bu tatsız olaydan sonra kaybettim. Yani doğrusunu söylemek gerekirse görüşmüyorum ailemle. 6 tane çocuğum var. Onlara bakıyorum. Her türlü ihtiyaçlarına tek başıma yetişmeye çalışıyorum. Hayvanlarım var, onlara bakıyorum aynı zamanda 4 ineğim var. İneklerin sütünü satarak para kazanmaya çalışıyorum. Sattığım süt ile para kazanıyorum. Kazandığım bu parayla çocuklarıma, evime ve cezaevinde olan eşime bakıyorum.” Dedi.

 

“ÇOCUKLARIMA DA, KOCAMA DA BAKIYORUM”

Her şeye rağmen umutla hayata bakan Asiye Koç, bazı zamanlar çok yorulduğunu ve zorlandığını ifade etti. Koç, “Bazı günler gerçekten çok zorlanıyorum. İşler, hayat gerçekten çok zor. Gün oluyor yetişemiyorum. Tek başıma olmam da ayrıca bir zor geliyor bana. Allah sabır versin diyorum. Geçinmekte zorlansam da idare etmeye çalışıyorum. Hayvanların geliri var az da olsa. Öğrenci parası alıyorum. Allah devletimizden razı olsun gıda yardımında bulunuyorlar. Böylece kendime de, çocuklarıma da, kocama da bakıyorum. Eşime her ay 200 lira para gönderiyorum ayrıca ayakkabı, elbise ne lazım olursa ben karşılıyorum. Sonra 6 çocuğumun 5’i öğrenci. Onlara zor da olsa bakıyorum. Allah bana ve benim gibi olanlara sabır versin. Çok eziyet görüyorum. Çok fazla çabalayıp didiniyorum.” Diye belirtti.

 

ERKEKLERE MESAJ VAR!

Koç son olarak kadınlara eziyet eden erkeklere seslenerek, “Buradan onlara mesaj vermek istiyorum. Kadınları üzmesinler, dövmesinler. Bizde biliyoruz, anlıyoruz onları. Bazen işsizlikten dolayı sıkıntı yaşattıklarını da biliyoruz. Evde huzursuzluk çıkarmasınlar. Kadınlarına, çocuklarına saygılı ve sevgi dolu olsunlar. Sabırlı olsunlar. Erkeklerin ne kadar çok yalancı olduğunu biliyorum. Hem seviyorlar hem de öldürüyorlar. Bu nasıl bir yaklaşım anlayamıyorum. Allah rızası için bunu yapmasınlar biz kadınlara. Gücümüz yetmiyor olabilir, silahta kullanmayı bilmiyoruz ama hiçbir zaman ölümü de hak etmiyoruz. En ufak bir sıkıntıda silahı çekip öldürüyorlar kadınları. Artık bu işkenceye bir son versinler. Kadınları rahat bıraksınlar. Bütün erkekleredir bu seslenişim artık öldürmeyin, dövmeyin, eziyet etmeyin kadınlara. Artık yeter! Bu eziyete bir son verin.  


ŞEHRİVAN KADIN: MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim