VAN HABERVan’da uzun süredir yaşanan ekonomik sorunlarla birlikte, halen devam eden yerel kriz konuşulmaya devam ederken ‘ekonomi’ Van’ın temel gündemi olmaya devam ediyor. Son zamanlarda sık sık dillendirilen ekonomik sorunlar çeşitli platform ve ortamlarda ele alınmaya devam ederken, buna dair çıkışları yapan isimlerden birisi olarak da Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, başkanlığa geldiğinden bu yana en kapsamlı değerlendirmesini yaptı. Bozkurt, gazetecilerle ile bir araya geldiği toplantıda, İran’dan Van’daki ekonomik krize, Güç Birliği Platformu’ndan OSB’ye kadar bir çok konuyu değerlendirdi. Bozkurt: “Her türlü siyasi ideolojik önermelerin üstünde kentin üretimi ve ekonomisi çağırıldığımız her yere ayaklarımız üzerinde değil başımız üzerinde gidiyoruz. Bizim derdimiz kentin kalkınması ve kentin ekonomisi.” Dedi.

 

Van Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt ve yönetimi OSB’nin yaşadığı sıkıntıları, yaptığı çalışmaları ve gündeme dair açıklamalarda bulunmak üzere gazetecilerle bir araya geldi. Kentte ve ülkede gelişen olaylarla ilgili bir araya gelme ihtiyacı duyduklarını ifade Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, bütün toplantılarda özellikle Kürt sorunundan kaynaklı toplumsal barışın tesisi için mutlaka iktidar çevrelerinin, muhalefetin bir araya gelip parlamentonun çatısı altında Kürt sorununu şiddetsiz, kansız bitirmesi için ellerinden gelen çağrıları defaten yaptıklarını kaydettin bozkurt, “Türkiye’nin kendi demokrat siyasal yapısı içerisinde toplumsal barışını sağlaması lazım ki bizlerinde ekonomi ve üretici çevreleri olarak kendi bölgelerimizde rahat bir iş yapalım. Bildiğiniz üzere yaklaşık bir yıldır özellikle bizim bölgemize tırmandırılan şiddet ve çatışmadan dolayı sanayi ve üretim çevreleri çok olumsuz bir şekilde etkilendi ama biz barışa dair, toplumsal barışın olması için çağrı yaparken, bir taraftan da ülkemizde hayat devam ediyor. Bunun için bizlerde üretimimizi ve kentin ekonomisini geliştirmek için canla başla çalışıyoruz. Van’ın dışarıya daha iyi tanıtmak için fuarlar düzenledik. Gerek ulusal, gerekse yerel fuarlarda kentimizin sanayisini, ticaretini ve turizmini tanıtmak için büyük çaba gösterdik. Bu fuarları düzenlediğimizde işadamlarının kentimize yatırım yapması için çeşitli koşullar hazırlamaya çalışıyoruz.” Diye belirtti.

 

BOZKURT: VAN OSB KENTTE NEFES ALDIRACAK

Van Organize Sanayi Bölgesinin gün ve gün büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Bozkurt, “Van’ın akciğerleri konumunda olan Van OSB kentte nefes aldıracak, kentin ekonomisini üretime dair büyütebilecek büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin harekete geçmesi içinde bizim yönetimimiz göreve geldiği günden bu yana gerek Hükümet çevrelerinden, gerekse yerel çevrelerde büyük bir çaba içerisindedir. Bu çabaların sonuçlarını da biz yavaş yavaş almaya çalışıyoruz. Kentimizin ekonomisini biz 2016 yılı için çok olumlu karşılıyoruz. Bu olumlu karşılamamız sadece iyi bir niyetten mütevali değil. Burada kentimize baktığınız zaman hemen hemen kentimizin her köşesinde, her sokağında temeller kazılmış durumda. Bu temellerde hafriyat çalışmaları yapılmaktadır. Bu temellerde demir ve beton kullanılmaktadır. Kullanılan ürünlerin hepsi nakit döngü sistemiyle karşılanan bir sistemdir.” Dedi.

 

“2016 YILI İÇERİSİNDE ÇOK GÜZEL BİR İDARE BİNASI İNŞA EDECEĞİZ”

Kent ekonomisinin doğru ve olumlu gittiğini kaydeden Bozkurt, Van’da inşaatların genelince kullanılan malzemelerin Van Organize Sanayi Bölgesi’nde tedarik edildiğini belirtti. Bozkurt, “Bu bizim kentimizde ekonomik ve üretim döngüsünün doğru işlediğini gösteriyor. Bizlerde bu anlamda sanayimizi büyütebilmek için 4. Etabımızın hafriyat çalışmalarına başladık. 4. Etapta yaklaşık 30 firmamıza yine kent ekonomisine, kent işsizliğine katkıda bulunmak için biz yer vereceğiz. 2016 yılı içerisinde çok güzel bir idare binası inşa edeceğiz. Bununla ilgili de proje çalışması bitme aşamasına geldi. Yine bununla ilgili akıllı şehirler ve akıllı şebekeler toplantısına ben katıldım. Orada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüştüm. Kendisi Van’da üretilen ürünlerle ilgili bilgi verdim. OSB’yi, Van’ı anlatmaya çalıştım. Dolayısıyla Van Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 1. ve 2. Etap yollarının ekonomik ömrünü tamamladığını, bununla ilgili bize destek çıkmalarını istedi. Sağ olsun kendileri de bu konuda duyarsız kalmayacaklarını ifade ederek, bizim 1. ve 2. Etap yollarıyla ilgili çıkarılmış olan keşif özetlerini kendilerine verdim. Çevre ve Şehircilik Bakanlı da oradaydı. Onlar da bu konuya şahitlik etti. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde ben tekrar Kadir başkanımızı ziyaret edeceğim. İnşallah 1. ve 2. Etap yollarımızın yenilenmesi için bir destek alacağız. Yine bir hafta önce ben Gaziantep’teydim. Bizim üst kuruluşum orada bir toplantı gerçekleştirdi. Bizde bu toplantıya dahil olduk. Burada ülkedeki bütün Organize Sanayi Bölgeleri fikir alışverişinde bulundu.” Şeklinde konuştu.

 

BOZKURT: VAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’Nİ ÇOK İYİ YERLERE GETİRECEĞİZ

Van Organize Sanayi Bölgesi’nin çok güçlü olduğunu, Van Organize Sanayi Bölgesi’nde dünyanın en büyük üçüncü mermer fabrikasının olduğunu ifade eden Bozkurt, ciddi AR-GE inivasyon ürünlerinin gelişmesi için üniversite ile işbirliği içinde olduklarına işaret etti. Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetimi olarak kurumsal bir yapıya kavuşturmak için büyük bir çaba içerisinde olduklarını dile getiren Bozkurt, “Biz gerçekten orada imrendik. Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Bursa Organize Sanayi Bölgesi, Gaziantep Organize Sanayi Bölgeleri vs. buralar gerçekten ülkemizin omurgasını ve bel kemiğini oluşturan yapılardır. Bizler de inşallah 10 yıl içinde Van Organize Sanayi Bölgesi’ni çok iyi yerlere getireceğiz. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 140 bin kişi istihdam ediyor. Gaziantep’in nüfusu 1 milyon 700 bindir. Bu da nüfusun neredeyse yüzde 10’u ediyor. Bu çok iyi bir rakamdır. İhracat rakamları 14 milyar dolar yani neredeyse ülke ihracatının yüzde 10’nunu teşkil ediyor. Bizler bu anlamda Van Organize Sanayi Bölgemiz kent nüfusuyla paralel gelişmemiştir. Bizim kent nüfusumuz 1 milyon 200’e yakındır. İstihdam ise 6 bindir.” Şeklinde konuştu.

 

“İŞTE ÜRETİCİLER İÇİN KDV’LERDE ALIMLAR İÇİN YÜZDE 8’E İNDİRİLMELİDİR”

Önümüzdeki 10 yıl içinde kent nüfusunun yüzde 10’nunu istihdam etmek istediklerine vurgu yapan Bozkurt, “Bununla ilgili şuan çalışmalarımız devam ediyor. Bu önümüzdeki yıllarda inşallah meyvesini verecek. Tabi bunun gelişmesi içinde merkezden uygulanan teşvik sistemleri olması lazım. İşte üreticiler için KDV’lerde alımlar için yüzde 8’e indirilmelidir. Gelir vergisi yüzde 5’e indirilmesi, SSK’ları yüzde 50 indirilmesi kentteki işsizliği, yoksulluğu gerçekten ortadan kaldıracak. Diğer yandan kentteki büyün kurumların, belediyelerin Van Organize Sanayi Bölgesi’nde üretilen ürünleri şartnamelerine koymaları ve zorunlu hale getirmeleri, kent ekonomi milliyetçiliğini oluşturmaları durumunda hakikaten Van Organize Sanayi Bölgesi kentin akciğeri olacak. Kente sürekli rahat nefes aldıracak. Bu anlamdaki çabalarımızı sürdürüyoruz. Yine Yeşil OSB’lerle ilgili kentin ekolojisi, kentin yeşillenmesi, kentin büyükşehir kimliğine kavuşması için Bir Umut, Bin Ağaç adı altında bir proje Van Valiliği, Tuşba Belediyesi, Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürlüğü’yle birlikte bizlerde bir protokol imzaladık. Bu çerçevede inşallah Van’ın çeşitli noktalarını yeşillendirmek için bir projeye de imza attık.” Diye konuştu.  

 

BOZKURT: ÜRÜNLERİMİZ HEM CE BELGELİ, HEM DE TSE BELGELİDİR

Konuşmaların ardından Bozkurt basın mensuplarının sorularını cevapladı. Van’da üretilen birçok ürünün Van’da tükenilmediği konusuna değinen Bozkurt, “Bizimde tanıtımla ilgili bir takım eksikliklerimiz var. Biz o öz eleştiriyi vermek durumundayız. Bu saten sonra biz göreve geldiğimiz günden bu yana OSB’nin daha aktif olması için büyük çaba sarf ediyoruz. Tabi bunu somut bir veriye dönüştürmek için yerel ve ulusal basında reklamlarla ilgili çok tanıtımlı bir çalışma yapamadık. Yerel ürünler kullanılıyor. Onunla ilgili herhangi bir sorun yok. Van Organize ve Sanayi Bölgesinde üretilen bütün ürünler hem CE belgeli, hem de TSE belgelidir. Tanıtımla ilgili her ne kadar eksikliğimiz olsa da bire bir görüşmelerimizde kent kültürü, kent ekonomi milliyetçiliğinin oluşturulması için çaba gösterdik. Dolayısıyla bunun reklama dönüştürülmesi ile ilgili eksikliği önümüzdeki süreçte inşallah gidereceğiz.” Diye belirtti.

  

“ÜRETİM VE TİCARET FARKLIDIR”

Son zamanlarda yerel marketlere yönelik başlatılan çalışmalara dair açıklamalarda bulunan Bozkurt, “Şimdi ticaret ile üretimi birbirinden ayırmak lazım. Yani siz ticaret yaptığınızda uluslararası ürünleri satmak durumundasınız. Orada niyet kent markası olan, kent kimliği olan markette alışveriş yapmak yani bizim kentimizde 1 buçuk milyonluk nüfusun bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir üretimimiz yok. Ticaret ile üretimi birbirinden ayırmak lazım. Gönül ister ki biz öyle bir duruma gelelim teknolojimizi de biz üretelim ama oradaki şey yerel marketin ticaretini güçlendirmek, yani yerel markete Ülker marka satıyor, diğer markette Ülker satıyor ama oradaki puan döngüsünün, oradaki ticaret döngüsünün yerel markette dönmesidir. Üretim ve ticaret farklıdır.” Dedi.

 

VAN’A YATIRIM YAPMAK İSTEYENLER VAR...

OSB’de banka şubelerinin olmamasından kaynaklı iş adamlarının yaşadığı sıkıntısına dair sorulan soruya karşılık Bozkurt, “ATM’lerimiz var ama banka şubelerinin olması için bizde yoğun bir çalışma sergiledik. Bir banka şubesini sevk ve idare edecek kadar işlem hacmi görünmüyor Van Organize Sanayi Bölgesi’nde, biraz gerçekçi olmamız gerekiyor. Bunu bizde talep ettik. İnşallah bunun için biraz zamana ihtiyacımız var. İnşallah biz yeni binamızda yer tahsis etmeye çalışacağız.” Dedi. Son zaman diliminde Van’da yatırım yapmak için 300 tane talebin olduğuna dikkat çeken Bozkurt, “Yatırım yapmak üzere bu 300’ün dışında da özellikle Hakkâri, Cizre ve diğer taraflardan yatırım yapmak isteyen sanayici var.” Diye konuştu.

 

“ÜRÜNLERİN İRAN’A İHRAÇ RAKAMLARI YILLIK 5 MİLYON TL”

Van’ın İran ile olan ihracat ve ithalat konusuna değinen Bozkurt, “İran’la ihracat rakamlarımız pek iç açıcı değil ama ticaret hacmimiz var. Biz daha çok kent ekonomisinin üretimle olan ilgisinden ihracata bakıyoruz. Dolayısıyla kentte üretilen ürünlerin İran’a ihraç rakamları yıllık 5 Milyon TL civarındadır. Bu çok iyi bir rakam değil. Bizim daha çok sanayicilerimizin, üreticilerimizin iç pazarı kullanabilmelidir. İç pazarda çok büyük bir potansiyel var. Bu potansiyeli biz harekete geçirebilirsek, bizim için pazarda çok büyük bir rekabet gücü erişir. Zaten İran’a baktığımız zaman İran’da bir devrim içindedir. İşte o kendi içine kapanık statükocu yapısından da yeni yeni açmaya başlıyor. Bundan sonra devlet biraz özel sektöre yönelecek. Biraz liberal sistemi uygulamaya çalışacak. Dolayısıyla uygularken de kendi sanayicisine bizden çok daha radikal teşvikler gerçekleştiriyor. Mesela bizim hemen sınırımızdaki bölgelerde 20 yıl KDV, vergi, SSK istisnası ve bedava yer tahsisinde bulunuyor. Dolayısıyla İran pazarları bizim için potansiyel bir güç değil, potansiyel bir tehlike olarak algılanmalıdır. Biz ona göre çalışmalıyız. Biz daha çok çalışmalıyız. Bizim ülkemizde teşvikler gelişmezse maalesef işsizlik daha çok büyüyecek.” Şeklinde konuştu.

 

BOZKURT: 2017 YILI İÇİNDE OKULUMUZUN TEMELİNİ ATACAĞIZ

Dünyanın en zor işin parayı yönetmek olduğuna dikkat çeken Bozkurt, “Dünyada insan yönetmek veya bir şirket yönetmek çok kolaydır ama parayı yönetmek çok zordur. Dolayısıyla bölgemizde bunun için dezavantajlı bir konumdadır. Yani biz bölgemizde gerçekten işsizliği ortadan kaldıracak üretime yönelebilecek bir işverene destek vermek için büyük bir çaba içine giriyoruz. Bunun için büyük bir potansiyelimiz var. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var.” Diye konuştu. Kalifiye elemanın temini ile ilgili Van OSB Meslek Lisesi kurmayla ilgili bir projelerini olduğunu belirten Bozkurt, “Bin 200 tane öğrenciyi yetiştirecek, orada hayat boyu eğitimle ilgili MESKEM adı altında bir bölümü oluşturup işini kaybedenlerin ihtiyaç olan iş ile ilgili eğitilip oraya istihdam edilmesiyle ilgili projemiz var. İnşallah 2016 yılı içinde projelerimizi bitirip 2017 yılı içinde de bin 200 tane öğrenci, 40 tane derslik, 16 tane de atölyeyle ilgili de inşallah bu okulumuzun temelini atacağız. Bölgedeki bütün kalifiye eleman ihtiyacını gidermek için projemizi hayata geçireceğiz.” İfadelerine yer verdi.

 

“KADİR BEY SÖZ VERDİ”

Organize Sanayi Bölgesi’nde daha önce güneş paneli ile ilgili bir projenin olduğunu anımsatan Bozkurt, “Dolayısıyla baya bir yol da alındı. Daha sonra sanırım firma vazgeçti ama şuanda DAKA’nın bir çalışması var. Güneş enerji ihtisas organize bölgesi oluşturuluyor. Orada güneşin en verimli alındığı noktalar belirlendi. Tarıma elverişli olan bölgelerin parselasyonu yapıldı. Önümüzdeki süreçte özellikle kentte üretim yapan sanayicilerin enerjisini diyelim ki bedavaya getirme veya ucuza getirmeyle ilgili özellikle sanayicilere bir megabaytlık sertifikasız enerji yeri verilecek. Orada yaklaşık yüzde 50 panel desteği verilecek. Hem ulaşım hem enerji maliyetlerini biz aşağı indirebilirsek gerçekten bu hedeflediğimiz yüzde 10 rakamlarına çok kolay ulaşırız.” Diye belirtti. OSB’de devam eden yol çalışmasına dair açıklamalarda bulunan Bozkurt, “Şimdi bizim 1. ve 2. Etap yol ağır vasıtaların gidip gelmesiyle ömrünü tamamladı. Çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bütün yatırımları tek seferliğine kredilendiriyor. Onun için yol, alt yapı ve diğer işlemlerle ilgili ikinci sefer bir kredilendirme yok. Bununla ilgili biz çeşitli kurumlardan destek istedik. İşte Van Büyükşehir Belediyesi’nden, Tuşba Belediyesi’nden, İpekyolu ve diğer belediyelerden destek istedik ama belediyelerimizin kaynaklarının olmadığı yönünde bize cevap verdiler. Bende bununla ilgili hem merkezi düzeyde, hem de yerel düzeydeki kaynaklardan arayış içine girdim. En son Kadir Bey söz verdi.” Şeklinde konuştu.

 

“FİKİR ALIŞ - VERİŞİNDE BULUNMAKTAN KİMSEYE ZARAR GELMEZ”

1’inci ve 2’inci etap yolların ekonomik ömrünü tamamladığını kaydeden Bozkurt, “Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı bütün yatırımları tek seferliğine kredilendiriyor. Onun için bütün yol ve altyapı çalışmaları ikinci seferliğine kredilendirilmiyor. Bunun ile ilgili biz çeşitli kurumlardan destek istedik. Bütün belediyelerimizden destek istedik. Ancak belediyelerimiz yeterli kaynak olmadığını dile getirdiler. Benle bununla ilgili kaynak arayışı içerisine girdim. Bununla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş destek sözü verdi. Diğer taraftan Güç Birliği ile ilgili bir araya gelip fikir alış - verişinde bulunmaktan kimseye zarar gelmez. Biz kendimize güveniyorsak bilgi birikimimize güveniyorsak, bir araya gelmeliyiz derdimizi anlatabilmeliyiz. Varsa olumsuz eleştiriler bizden yana onları çürütebilmeliyiz. Dolayısıyla her türlü siyasi ideolojik önermelerin üstünde kentin üretimi ve ekonomisi çağırıldığımız her yere ayaklarımız üzerinde değil başımız üzerinde gidiyoruz.”

 

“BEN UMUTLUYUM”

“Bizim derdimiz kentin kalkınması ve kentin ekonomisi. İktidar çevreleri, yereldeki bütün kuruluşların, Büyükşehir belediyesi diğer 13 belediye ve bütün kurumları yazılı olarak davet ediyor. Bütün belediyelerimizi davet ediyor ancak belediye başkanlarımız ve milletvekillerimiz katılım sağlamıyorlar. Tabi ki bu çok büyük bir eksikliktir. Bunun eksikliğini biz hissediyoruz. Farklı platformlarda da bunu dile getiriyoruz fakat bizim elimizden de bir şey gelmiyor. Biz kimseyi zorla bir yere götüremeyiz kimse de bizi zorla bir yere götüremez. Biz kendi gönül rızamızla o toplantılara gidiyoruz, fikirlerimizi dile getiriyoruz. İstek – taleplerimizi dile getirme fırsatını buluyoruz onlarda kenti ile ilgili fikirlerini, yapacaklarını dile getiriyorlar. Açıkçası ben bu güç birliği platformundan umutluyum. Katıların da katılmayanların da kendi tercihleridir. Her zaman umudumu korumak zorundayım. Çünkü fikirlerin konuşulup tartışıldığı bir yerde birbirimizi tanıma fırsatı buluyoruz. Dolayısıyla kendilerinin üzerinde bir denetim mekanizması olacağımızı defaatle söyledik.” Dedi.

 

“MÜHENDİSLİK VE ALTYAPI TECRÜBESİ 5 YILDAN 15 YILA ÇIKARILDI”

Dördüncü etabın ihalesinin 19 Kasım 2015 tarihinde yapıldığını ifade eden Bozkurt, “Van OSB hiçbir ihalesini kendisi gerçekleştirmiyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının profesyonel ekibi tarafından yapılıyor. İhale Ankara’da gerçekleşti bizlerde gözlemci olarak ekibimizle beraber orada bulunduk. Kentin 5 tane firması katıldı 3 tanesi dosya eksikliğinden dolayı elendi. İhaleyi Doğu Şirketler Grubu aldı Zahir Kandaşoğlu’nun kardeşinin bir firması kazandı. 15 Milyon TL’lik bir yatırımdı, şirket bu yatırımı yaklaşık yüzde 53 – 54 tenzilatla kazandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının o yıl içinde en iyi rakamlarla ihale edilen bir işti. Bakanlık bu ihalede şartları çok katılaştırdı. Mesela teminat bedelini yüzde 6’dan yüzde 14’e çıkardı. Mühendislik ve altyapı tecrübesini 5 yıldan 15 yıla çıkardı. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yönetim kalitesiyle ilgili çeşitli denetimler var. Dolayısıyla Van OSB’de bir tane sigortasız işçi çalıştırılmaz. Hiçbir işveren sigortasız işçi çalıştırmaz. Hiçbir iş çevresinde sanayici kadar işçisiyle bütünleşmez. İşçisiyle işçi olmaz bizim sektörümüz bu konuda gayet iyi yerdedir. Bizde bir ekip ruhu vardır. Van kurumsal sistemini üretim anlamında hala tamamlayamamış hepimiz geleneksel yöntemlerle üretim yapıyoruz.” Diye belirtti.

 

“SİYASETÇİ BİZİ NE CENNETE GÖTÜRÜR NE CEHENNEM DEN ALIKOYAR”

Bozkurt son olarak şu ifadeleri kullandı: “Kentimize çakılan her çivi kentimizindir. Takdir halkındır, iktidarları da muhalefeti de halk değiştirir. Halk hiç kimsenin babasının kölesi değil. Siz halk için çalıştığınız zaman halk en doğru adresi sizin önünüze koyar. Halka zorla toplum mühendisliği yaparsanız halk size tokadı vurur. Dolayısıyla bu kente çakılan çiviyi halk da muhalefet de çakıyorsa özel sektörü de çakıyorsa biz bunun önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu kente çakılan çivi bu halkın bir değeridir. Dolayısıyla Van Tekstil Kent bizim bünyemizde inşası gerçekleştirilen bir yapıdır önemli bir yapıdır. Hem yapılırken hem de üretim yapılırken kentimize büyük bir katma değerdir. Şu an Tekstil Kent’te 5 tane firmamız iki bine yakın istihdam sağlıyor bunların yüzde 70’i kadınlardır. Buralarda üretim yapan markalar ulusal bazda üretim yapan markalarla rekabet halindeler. Bizler bunu geliştirip, güçlendirip destek vermemiz lazım. Dolayısıyla hükümetler, muhalefetler altyapı oluştururlar. Kimin önermesi kentle ilgili olumluysa biz olumlu yönü alıp geliştirmeye çalışacağız. Olumsuzu da teşhir edeceğiz. Siyasetçi bizi ne cennete götürür ne cehennem den alıkoyar. İktidar çevrelerinden ve muhalefet çevrelerinden de lafı esirgemem, isteklerimi görüşlerimi dile getiririm.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim