Kentte son yıllarda artan sağlık alanındaki yatırımlara rağmen Van’ın sağlıktaki yeri ve rolü tartışılmaya devam ediyor. Öyle ki kentte son birkaç yılda Bölge ve YYÜ olmak üzere iki önemli hastanenin yapıldığı kentte sağlıktaki memnuniyet oranı yüzde 54-65 ile Türkiye’nin en düşüğü konumunda yer alıyor. Kentin sağlığı tartışılmaya devam ederken Bölge Hastanesi’nin ‘A’ kaliteye çıktığını duyurması da olayın boyutunu bir kez daha değiştirdi!

Van’da son yıllarda artan sağlık yatırımlarına rağmen Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyet dibe vururken, kentteki sağlık hizmetlerine ve bazı idarecilere yönelik tartışmalar da hız kesmeden devam ediyor. Kentte devlet eliyle son 5 yılda iki önemli hastane kazandırılırken özel hastanelerde sağlık alanında kendilerine ciddi bir pay bulmaya başladı. İnşa edilen 5 yıldızlı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezleri’ne rağmen 1 milyonu aşkın nüfuslu kentte sağlık alanındaki tartışmalar sona ermedi. Depremden hemen sonra Yüksek İhtisas Hastanesi’nin kapatılmasından İpekyolu Hastanesi’nin kapatılma hazırlıkları, kentteki doktor eksikliğinden Genel Sekreter ile ilgili ardı arkası kesilmeyen iddialar ve siyasilerin flaş söylemlerine kadar bir çok anlamda sağlığını bir türlü bulamayan kentte geçtiğimiz aylarda yaşanan sağlık hizmetleri memnuniyet haritası ise durumu iyice gözler önüne sermişti. Zira sağlık hizmetlerinde alınan puan yapılan 5 yıldızlı sağlık hizmetlerine rağmen yatırımların önüne geçen sorunları bir kez daha ortaya çıkarmıştı…

VAN MEMNUNİYET ORANI EN DÜŞKÜK İLLERDEN

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri hakkında ardı ardına gelen iddialar, siyasilerin girişimlerine rağmen yıllardır tartışmalarla birlikte bir neticeye varılamazken, kentin doktor sıkıntısı ve diğer konulardaki şikayetleri memnuniyet haritasına yansımıştı. Eylül ayında resmen açıklanan rakamlara göre de Van’ın doğu illerindeki durumu da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya gittikçe daha düşük kalmıştı. Şöyle ki; Memnuniyet oranı yüzde 54-65 arasında seyreden Van, Ağrı, Muş, Hakkari, Şırnak ve Tunceli en düşük düzeye sahip iller olurken, Ardahan, Iğdır, Erzincan, Bingöl, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Adıyaman'da da oran yüzde 66-75 arasında gerçekleşti. Söz konusu bölgelerdeki diğer illerde ise sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 76-85 oranında oldu.

VEKİL DE GÜNDEME TAŞIMIŞTI!

Kentin sağlık anlamındaki karmaşası ve belirsizlikleri zaman zaman gün yüzüne çıkarken son olarak da HDP’li vekil Özdal Üçer, bu memnuniyetsizliği gündeme taşımış ve söz konusu Genel Sekreter ile ilgili flaş iddialara yer vermişti. Önergesinde Van’da sağlık alanında yaşananları Genel Sekreter Vural Polat’a bağlayan Üçer, bu konuda da bazı söylentileri de paylaşarak konu ile ilgili olarak, “Kürt İlleri açısından oranların böylesine düşük olmasında; AKP İktidarı tarafından bölgeye sunulan sağlık hizmetlerinin yetersizliği önemli bir rol oynarken; bu illerdeki sağlık bürokrasisinin rolü de azımsanmayacak derecede önemlidir. Türkiye’de ‘‘kamu hastaneleri kurumu sistemine’’ geçildikten sonra illerde oluşturulan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri’nin ve bu birimin bürokratlarının söz konusu tablonun ortaya çıkmasında birincil etkiye sahip olduğu aşikârdır. Çünkü uygulamaya konulan bu sistemden sonra İl Sağlık Müdürlüleri deyim yerindeyse pasifize edilmiş; sağlık alanındaki kamu kaynaklarının başat harcayıcısı bu sekreterlikler olmuştur. Van İli’nin Tablo’da sondan 6. sırasında olmasında; (iktidarın sağlık harcamalarının bölgeler arası dağıtımında adil olmamasının yanı sıra) “Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat’ın başat rol oynadığı” iddiası, kamuoyu tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. “Genel Sekreterliğin hizmetine sunulan kamu kaynaklarının usulsüzce kullanıldığı; bu kaynakların halkın hizmetine sunulmak yerine iktidara yakın kesimler ile Vural Polat’ın şahsının/yakınlarının zenginleşmesi için harcandığı; Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin Vural Polat’ın adeta çiftliğine dönüştüğü’’ iddiaları yine kamuoyunda sıklıkla ifade edilmektedir?” diyerek durumu meclisin de gündemine taşımıştı.

5 YILDIZLI BÖLGE HASTANESİ SINIF İSE SINIF ATLADI

Bu gelişmeler ve tartışmaların ardı arkası kesilmezken dün ise depremde ve sonrasında adeta Van’ın kurtarıcısı olan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ise önemli bir açıklama geldi. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine Başhekim olarak atanan Operatör Dr. Özcan Öktem, hastanede 2 yıl boyunca yaptığı hizmetleri basın toplantısı ile anlattı. Öktem, "Bölgeye hizmet eden ve 'D Grubu' başarı puanı 588 olarak devraldığımız hastaneyi iki yıl içerisinde başarı puanını 846'ya çıkarıp, 'A Grubu'na yani en üst seviyeye yükselttik" dedi.

ÖKTEM: BİZE KÜFREDEN OLDU…

Van'da 5 Eylül 2011'de hasta kabulüne başlayan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Özcan Öktem, göreve gelişinin ikinci yılında yaptığı hizmetleri hastanede yaptığı basın toplantısında anlattı. Göreve geldiklerinde herkese kapıları açtıklarını anlatan Başhekim Öktem, "İnsanları dinlemeden çözüm üretemezsiniz. İlk başladığımızda hastanemizin 3 damarı tıkalıydı. Asansörler çalışmıyordu. 20 asansörden bir iki tanesi çalışıyordu. Sorun asansörün bozulması değil aslında Van'da asansörlerin sıkıntısını giderecek usta bulamıyorsunuz ve yedek parça sıkıntısı yaşıyorduk. Hastalarda çok haklı olarak tepkilerini gösteriyordu. Bize küfredenler oldu, beddua edenler oldu. Tabii ki haklı olarak adam hastasını getirmiş, sırtına alarak üçüncü beşinci kata çıkması gerekiyor. Asansörler bozuk olduğu için zorlanıyorlardı. İlk yaptığımız iş asansörlerin bakımı yapmak oldu. İkinci sıkıntımız rögarların tıkanıklığıydı. Hastaneyi su basmış diye aradılar beni ve yerin 20-25 metre altında tıkanıklığı bulmak için çalışma başlattık. Sonunda tıkanan yeri bulduk ve içinden battaniye, çocuk bezleri, yemek artıkları gibi şeyler çıktı. Üçüncü önemli olan su sorunun da çözdük" dedi.

BÖLGENİN KALİTESİ ÇOK ARTTI!

Depremden sonra bölge hastanesi bünyesinde kadın doğum çocuk ve yüksek ihtisas hastanelerinin hep birlikte hizmet verdiğini ve bu sebeple hastanenin oldukça yoğun olduğunu belirten Başhekim Öktem, "Bu yoğunluktan dolayı hastalarımıza yeterince kaliteli hizmet veremiyorduk. Bu kapsamda 2013 Ocak ayı itibarı ile kadın doğum birimine yeni bir bina kiraladık ve verilen hizmetin kalitesini artırdık. Ayrıca çocuk birimi için ayrılan yer ve yatak sıkıntısından dolayı çocuk birimini de İpekyolu Devlet Hastanesine devrettik. Hastanemizin hizmet kalitesini artırarak 2013 yılı Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları değerlendirmesinde 100 üzerinden 98 puan aldık" diye konuştu.

“HASTANE KREŞİNİ AÇTIK”

Hastanede çalışanların çocukları için hastane kreşini açtıklarını da belirten Dr.Öktem, ayrıca Nükleer Tıp birimi olmadığı için hastaları il dışına sevk etmek zorunda kaldıklarını ve bu sorunu çözmek için bakanlığın desteği ile Nükleer Tıp birimini açtıklarını söyledi. Özellikle soba zehirlenmeleri gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan Hiperbarik O2 Tedavisi'ni hizmete açarak bölgenin büyük bir eksikliği giderdiklerini söyleyen Öktem, Hiperbarik O2 Tedavisi ilk meyvesini de kurulumun yapıldığı ayda soba gazından zehirlenen ve durumu ağır olan bir öğretmenin iyileşmesini sağlayarak verdiklerini söyledi. Görüntüleme ünitesine 1 adet 16 kesit tomografi, 6 adet direkt grafi ve 1 adet EEG cihazı alarak röntgen ve tomografi çekim sürelerini kısalttıklarını anlatan Öktem, "Şu anda tomografiler aynı gün, MR ise en fazla 1 hafta içinde, EEG ve EMG aynı günde çekilmektedir. Ayrıca, Bölgesel Yanık Ünitesi'nde ve yoğun bakımlarda kapasite artırımı yapıldı. Kapalı psikiyatri servisi ve Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kuruldu. Okuyan hastane projesi kapsamında kütüphane açılarak hasta ve çalışanların boş vakitlerini kitapla değerlendirmeleri sağlandı. Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer Ünitesi kuruldu. Engelli Dostu Hastane Projesi kapsamında engellilere yönelik ve hasta mahremiyetini artırmaya yönelik düzenlemeler yapıldı. Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi hastanemiz bünyesine katıldı. ve devam eden projelerimiz bulunuyor" diye konuştu.

“BÖLGEDE İLK AMATEM'İ KURDUK”

Hastane bünyesinde AMATEM'i açarak madde bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin derdine çare olduklarını belirten Öktem, bunun bölgede ilk olduğunu belirterek, "Yaptığımız bir araştırmada 5 bin civarında madde bağımlısı olduğunu tespit etmiştik. Tabii ki öncelik bunu önleyici hizmetlerin verilmesidir" diye konuştu. Hastaneyi devraldıklarında hastanenin idari Mali ve tıbbi kriterleri kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen başlangıç karnesinde hastanenin başarı gurubunun 'D Gurubu', başarı puanın ise 588 olduğunu belirten Öktem, "Bakanlığımızın yeni yöneticilik sisteminde, yöneticilere ve idarecilere her dönem karne verilmekte ve karnesi başarısız olan idarecilerin idarecilik sözleşmesi feshedilmektedir. Bu kapsamda hastane yönetimi olarak D Grubu ve başarı puanı 588 olarak devraldığımız hastaneyi iki yıl içerisinde başarı puanını 846'ya 'A Grubu'na yani en üst seviyeye yükselttik. Hastanemizi devraldığımızda 20 milyon lira borcu vardı. Fakat şu anda borcumuz sıfır düzeydedir" diye konuştu.

SEMT HASTANESİ KURULUYOR!

Hastaneye günde 20 bin kişinin giriş çıkış yaptığını anlatan Öktem, hastanenin merkeze biraz uzak olduğunu ve hastaların 2 vasıta değiştirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Öktem, bununda hastaları zorladığını bunu önlemek için merkezde semt polikliniği kurmak istediklerini ve bunun için araştırmalar yaptıklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim