Türkiye, 15 Temmuz’da kanlı darbe girişiminde bulunan FETÖ ile mücadele ederken, emekli Albay H. Atilla Uğur’un ikinci darbe uyarısı yeni bir hareketlilik yarattı. İkinci kalkışmanın çok yakın olduğunu söyleyen Uğur, bu açıklama ile kalmayıp bölgedeki Kürt aşiretlerle ilgili olarak da çarpıcı iddialara yer verdi. Bölgedeki aşiretlerin iki buçuk ay boyunca İngilizler ile görüştüğünü iddia eden Uğur; “Özellikle Hakkari, Van, Çatak, Silopi, Mardin bölgesinde etkin aşiretlere... Bunlarla pazarlıklar yapıyorlar. Toprak ağası olarak varlığını sürdüren bu aşiretlerin bankalara olan birikmiş trilyonlarca liralık borçlarını ödediler. Aşiretlerin bütün kredi borçları ödendi. İngiltere ödedi bunları. Konsolosun aşiretler içinde ne işi var? PKK yol kontrolü yaparken bunların araçlarını 'buyurun' diyor bırakıyor, diğer araçlara kimlik kontrolü yapılıyor. Neden?" diye sordu. Bu iddialar aşiretleri ayağı kaldırırken Van’dan isimlerin de aralarında bulunduğu aşiret temsilcileri Ankara’ya çıkarma yaparak “Devletin yanındayız” dedi. Günlerdir çeşitli buluşmalar ile tepkilerini ortaya koymaya devam eden aşiret liderleri en büyük tepkiyi ise Van’dan vermeye hazırlanıyor. Bu haftasonu Van’da 16 ilden tam 181 aşiret lideri Van’da bir araya gelecek. Ertoşi aşireti lideri İskender Ertuş’un deklarasyonunu okuyacağı buluşmada hem bu iddialara hem de bölgedeki olaylara dair önemli görüşmeler ve değerlendirmeler yapılacak.

 

Van'da pazar günü bir araya gelecek 16 ilden 181 aşiret lideri, bölgedeki olaylar ve "İngiltere'nin aşiretlere para dağıttığı" iddiasına ortak tepki gösterecek. Bölge nüfusunun 2 milyonunun üzerinde etkisi bulunan aşiret liderleri, Van'daki bir otelde yapacakları ortak basın açıklamasıyla devletin yanında yer aldıklarını mesajını verecekler. Son zamanlarda ikinci darbe kalkışmasının aşiretler üzerinden yapılacağı iddiasına da tepki gösterecek aşiretler, bölge halkının olayların son bulması yönündeki taleplerini de dile getirecek.

 

ERTUŞ: ORTAK TEPKİMİZİ DİLE GETİRECEĞİZ

Tüm aşiret liderleri adına açıklanacak ortak deklerasyonu okuyacak olan bölgenin en büyük aşiretlerinden Şerefhan aşiretinin lideri İskender Ertuş, yaptığı açıklamada, yapacakları toplantının bölge açısıdan büyük önem taşıdığını söyledi. Devletin yanında olduklarını ve aşiretlere atılan iftiralara tepki göstereceklerini belirten Ertuş, şöyle konuştu: "Pazar günü bölgedeki aşiretlerin liderleriyle kentteki bir otelde bir araya geleceğiz. Bölgedeki nüfusun önemli kısmını temsil eden aşiret liderleriyle üzerimize atılan iftiralara tepkimizi dile getireceğiz. Sözde 'İngilizler para vererek bölgedeki aşiretleri satın almışlar'. Bununla ilgili ortak açıklamamız olacak. Aynı zamanda bölgemizde yaşanan terör olaylarıyla ilgili ortak değerlendirmemiz olacak. Devletimizin yanında olduğumuzu ve yaşa dışı yapılanmalara karşı olduğumuzu belirteceğiz."

 

ASLAN: DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ

Gevdan aşiretinin ileri gelenlerinden Rasim Aslan ise devletin yanında olduklarını belirterek, barışın dile getirildiği tüm etkinlikleri destekleyeceklerini bildirdi. Aşiret olarak ülkede barışın tesis edilmesine öncelik eden etkinlikleri önemsediklerini vurgulayan Aslan, şunları söyledi: "Yeter ki barış ve huzur çağrısı yapılsın. Devletimizin yanındayız ve bu toplantıda bu dile getirilecek. Biz iftiraların önüne geçilmesini istiyoruz. Aşiretlerimiz devletimizin yanındadır. Son zamanlarda aşiretler üzerine iftiralar atıldı. Biz devletimizin yanında olacağız. Bu konuda bölge aşiretlerinin ortak hareket etmesi önemlidir. Toplantının bir amacı da iftiralara tepki göstermektir. Biz bölgemizde huzurun olması, barışın egemen olması konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

 

Bilindiği üzere Van’daki aşiret temsilcilerinin de yer aldığı aşiret temsilcileri geçtiğimiz haftalarda Ankara’nın yolunu tutmuş ve Ankara’da yaptıkları ortak bir açıklama ile emekli Albay Uğur’a tepki göstermişti. “Devletimizin emrindeyiz” mesajı veren aşiret temsilcileri ortak bir açıklama yapmış ve gözlerin bir anda üzerlerine çevrilmesine neden olmuştur. Van’dan aralarında Rasim Aslan, Salih Özbek ve Sinan Hakan’ın bulunduğu isimler çeşitli televizyon programlarına da katılmış ve haklarındaki İngilizlerle görüşme iddialarını kesin bir dil ile reddetmişti. O süreçten bu yana bölgedeki bir çok ilde aşiretler bir araya gelip konuyla ilgili tepkilerini dile getirirken Van’daki toplantı şimdiye kadarki en kapsamlı toplantı olacak.

 

EMEKLİ ALBAY NE DEMİŞTİ?

Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, ikinci darbe kalkışmasının yakın olduğu ile ilgili sözlerine yer verirken Doğu ve Güneydoğu ile ilgili de çarpıcı iddialarda bulunmuştu. FETÖ’nün ikinci darbe kalkışmasının yakın olduğunu dile getiren Emekli Albay Uğur, bu süreçte Kürtlerin yaşadığı bölgede ciddi hesapların olduğu ile ilgili sözleriyle dikkatleri üzerine çekmişti. Uğur bölge ile ilgili olarak; “Aldığım bilgiye göre, İngilizler 2.5 aydır Güneydoğu'daki bütün aşiretlerin ayağına gidiyor. Özellikle Hakkari, Van, Çatak, Silopi, Mardin bölgesinde etkin aşiretlere... Bunlarla pazarlıklar yapıyorlar. Toprak ağası olarak varlığını sürdüren bu aşiretlerin bankalara olan birikmiş trilyonlarca liralık borçlarını ödediler. Aşiretlerin bütün kredi borçları ödendi. İngiltere ödedi bunları. Konsolosun aşiretler içinde ne işi var? PKK yol kontrolü yaparken bunların araçlarını 'buyurun' diyor bırakıyor, diğer araçlara kimlik kontrolü yapılıyor. Neden?” demişti.

 

KAOS GÜNEYDOĞU’DAN BAŞLAYACAK!

Uğur kaosun başlayacağı yerleri dahi paylaştığı açıklamasında, bölgede ciddi karışıklıkların olacağını da işaret etmiş ve şu sözlere yer vermişti: “Peki bu kaos nasıl olacak? Çok net bir bilgi bu: Güneydoğu'da her zaman yaptıkları gibi HDP'lilerin de çağrısıyla bir nümayiş, gösteri yapılacak. Polisin, askerin içinde tespit edilmemiş FETÖ'cüler gaz sıkmak yerine, halkın üzerine ateş açacaklar. Bu, benim ulaştığım bir bilgi, net. Olay büyük ihtimal Şemdinli, Yüksekova ya da Kızıltepe'de olacak. Burada 15-20 kişi ölecek. Bölgedeki bütün ilçelerde, illerde, İngiliz konsolosluğundan ziyaret edilen aşiretler bu oyuna gelirlerse eğer, halkı sokağa dökecekler. Batı'da ise fitili, 4-5 noktada sansasyon yaratacak büyük patlamalarla ateşleyecekler. Bunu ya PKK ya da IŞİD yapacak. Yine eşzamanlı olarak hedef olarak gördükleri kişilere yönelik suikastler devreye girecek. Bu yapıldığı zaman inanılmaz bir kaos ortamı olacak. Herkes ayağa kalkacak ve iç savaş dedikleri, esas onların istedikleri plan hayata geçecek."

Editör: TE Bilisim