İlk konserini Van Gölü'nün ortasındaki Akdamar adasında veren ve katılanları hayran bırakan ANKA Müzik Topluluğu, kısa sürede müzikseverlerden tam not aldı. 2009 yılında çok dilli konser çalışmalarına başlayan ANKA Müzik Topluluğu, hem müzik algılarını kırdı hem de çok dilli müzik yaparak kısa sürede vatandaşların sevgisini kazandı. Vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden ANKA Müzik Topluluğu Şefi Necdet Bayat, en büyük sorunlarının desteklenememe olduğunu söyleyerek, kentin sanatıyla ilgilenenlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) AB Bilgi Merkezi'nin geçtiğimiz ay organize ettiği etkinlikte ilk konserlerini veren ANKA Müzik Topluluğu izleyenleri adeta mest etti. 21 farklı dilde müzikler seslendiren ANKA Müzik Topluluğu bu konserin ardından 2 konserini de Çatak ilçesinde düzenlenen Kanisipi Alabalık Ceviz ve Bal Festivalinde verdi. Büyük ilginin gösterildiği konserde 30 farklı dilde müzikler seslendirildi. 2009 yılındna bu yana çok dilli konser çalışmaları yaptıklarını ancak bir türlü destek görmediklerini anlatan ANKA Müzik Topluluğu Şefi Necdet Bayat, Akdamar Adasında düzenlenen konserin kendileri için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Anka Müzik Topluluğunun bölge için bir değer olduğunu söyleyen Bayat, desteklenmesi gereken projelerle halkın karşısına çıkacaklarını anlattı.

 

 

“MÜZİK ALGILARINI DEĞİŞTİRDİK”

Anka Müzik topluluğunun kuruluş ve çalışmalarından bahseden Bayat, “2009 da çok dilli konser çalışmalarına başladık. Yaşadığımız kentin müzik algısını değiştirmek, hem de insanları sanatsal ve kültürel aktivitelere teşvik etmek adına bir takım etkinlikler gerçekleştirdik. Topluluğumuzun en önemli özeliklerinden biri ilk defa seyirci karşısında şarkı söyleyen kişilerden oluşması. Sonrasında değişik birkaç dilde şarkıları derledik haftanın belirli günleri prova yaparak sonunda büyük bir konser ile halkın karşısına çıktık. Büyük destekler ve samimi alkışlar aldık. Konsere katılan insanların tepkisi bizi daha iyi konserler yapmamız için tetikledi.” Dedi.

 

 

30 DİLDE MÜZİK YAPIYORLAR

Son yıllarda büyük çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bayat şöyle konuştu:

“İlk bir kaç yıl çok kalabalık 40 ile 60 kişi arası orkestralar ile çalıştık. İlk yıl 10 dilde sonraki yıl 15 dilde daha sonraları repertuarımıza aldığımız şarkılar ile 30 dile ulaştık. Bu süreçte bizde yeni diller ve yeni ezgiler öğrenmeye başladık. Bizim içinde çok keyifli ve akıcı bir süreç oldu. Her yıl katılım çok arttı, son 2 yıl bazı kriterleri esas alarak bir sınav gerçekleştirdik. Bu bizim orkestramızı daha da profesyonelleştirdi. Bu süreçte birçok farklı kimlik, etnik ve farklı inanç gruplarından insanlarla birlikte çalıştık yeni şeyler öğrendik. En başında birbirimizi çok sevdik ve çok iyi anlaştık. kendi aramızda geliştirdiğimiz diyalog ve sosyalleşme grubumuza bir misyon yüklemiş oldu. Biz burada birlikte hiç sorun yaşamadan anlaşabiliyorsak, bunu sanatsal bir platformda topluma da aktarmalıyız dedik.”

 

 

“ORMAN GİBİ KARDEŞÇE YAŞAYALIM”

Herhangi ideolojik yâda politik bir düşünceyi bağlı olamadıklarını ifade eden Bayat, “Dünyada yaşanan tüm olumsuzluklara ve tüm haksızlıklara karşı avazımız çıktığı kadar bağırmak ve birlikte yaşamayı, kardeşliği, barışı, tüm etkinliklerimizde söyleyeceğimize and içtik. Biz herhangi ideolojik yâda politik bir düşünceyi bağlı değiliz. Bizim tek bir ideolojimiz var o da tüm dünyada barış olsun, çocuklar, insanlar ölmesin herkesin mutlu olabileceği kadar renkli bir gezegende yaşıyoruz. Orman gibi kardeşçe yaşayalım.

 

 

“AKDAMARDAN DÜNYAYA MESAJ VERDİK”

Akdamar Adasında düzenlenen konserle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayat, “Akdamar Adasında Avrupa günleri kapsamında bir konser verdik. Bize göre çok özel ve bir o kadar da güzeldi. Akdamar Kilisesinin tam önünde kurulan sahnede söylediğimiz farklı dillerde şarkılarla önce kendi ülkemize sonra tüm dünya ya bir mesaj gönderdik. İşte biz buradayız Müslüman, Hıristiyan, kadını erkeği, çocuğu işte buradayız. Ve biz böyle güzeliz ve biz böyle mutluyuz. Konser çok güzeldi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Adanın zor şartlarına rağmen katılım çok iyiydi. Kilisenin avlusunu hınca hınç dolduran katılımcıların heyecanlı bekleyişi bizi de çok heyecanlandırmıştı. Havadan yağmur taneleri yağmaya başlamış ama ona rağmen kimse konser alanını terk etmedi sonuna kadar herkes dinledi ve alkış sesleri ile inletti adayı sağ olsunlar.

 

 

“ÇATAK KONSERİNDE OLUMLU TEPKİLER ALDIK”

Akdamar Adasında düzenledikleri konserin hemen ardından Çatak’ta düzenlenen festivale davet edilen ANKA Müzik Topluluğu, burada verdiği konserle vatandaşlardan büyük alkış aldı. Çatak konserini de değerlendiren Bayat, “Çatak ilçesinde her yıl düzenlenen Kanisipi Alabalık Ceviz ve Bal Festivalinde konser verdik. Burada da renkli ve bir o kadar da neşeli anlar yaşadık. Çatak festivali 2 gün sürdü. Biz Pazar günü sahne aldık. Bizden sonra sanatçı Haluk Levent sahne aldı. Hava şartları bizi zorlamış olsa da yine de güzel geçti bizim için. Bizi böyle etkinlilere davet etmeden önce genelde düşünüyorlar. Acaba nasıl şarkı söylüyorlar, bunlar sahne performansları iyimi diye. Bizde bu konuda kendilerine hak veriyoruz. Sonuçta bizlerle ilk kez iletişim kuruyorlar. Ama gittiğimiz tüm her yerde büyük bir ilgiyle karşılaştık. Konser sonraları çok olumlu tepkiler aldık.   

 

 

DESTEKLENMEYİ BEKLİYORLAR!

Yıllardır çok dilde şarkı seslendirmek için çabaladıklarını ifade eden Bayat en çok sorun yaşadıkları konuları da şöyle ifade etti:

“Konserlere gittiğimizi de en çok zorlandığımız konu desteklenme konusu. Biz bu kentin sanatçılarıyız. Doğal olarak desteklenmeyi bekliyoruz. Tomar tomar para verip dışarıdan başka sanatçılar getirmeyin demiyoruz. Onları da getirin ama bizleri de destekleyin. Çağrılacağımız her yere gideriz. Bizim müzik dilimiz çok farklı. Tüm dillere hitap eden bir müzik anlayışımız var. Bizde bu kentte yaşayan insanlar için ve bu kentin sanatsal ve kültürel yapısını evrensel bir çizgide daha profesyonel çalışmalarda ifade edelim. Genel anlamda bu kentte, yapılan tüm çalışmalarda bizlere kötünün iyisi layık görülmüştür. Biz bu bölgede yaşayan insanlar olarak iyinin iyisini hak ediyoruz. Bu farkındalığı ortaya koyacak kuşkusuz ki, yine bu kentin sanatçılarıdır. Dolayısıyla, biz sanatçıları her koşulda destekleyin ki, bizlerde bu kenti ve bütün ülkemizi kültür ve sanat diyarı yapalım.”

 

 

DOĞUNUN KARDEŞ TÜRKÜLERİ!

Konser sonraları olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Bayat, “Konserlerde çok olumlu tepkiler alıyoruz. Birçok konserde vatandaşların ilgisiyle karşılaştık. İnsanlar belki ön yargılı davranıyor ancak konser başladığında tüm o ön yargılar ortadan kalkıyor ve her gittiğimiz yerde ayrı bir heyecan ve mutlulukla dönüyoruz. Konserlerden sonra konuştuğumuz birçok insanın ilk tepkisi şu oluyor, siz doğunun Kardeş Türküler grubusunuz. Biz elbette çok daha farklı bir müzikal formatla çalışıyoruz. Ama Kardeş Türküler gibi dünyanın birçok yerinde benzer müzikler yapan gruplar var. Hepsini de çok seviyoruz çokta dinleriz ve hepsinde de çok etkilenmişizdir. Keşke Kardeş Türküler gibi onlarca grup olsa.” Dedi.

 

 

ALBÜM ÇALIŞMALARIYA GELİYORLAR!

Son yıllarda 30 dil ve lehçede şarkılar seslendirdiklerini söyleyen Bayat sözlerini şöyle tamamladı:

“Birkaç yıl içinde 30 dil ve lehçede yaklaşık 40 şarkıdan oluşan bir repertuar derledik. İçinde Türkçe, Azerice, Kürtçe, Zazaki, Sorani, Belluci Kelhori, Şimali, Farsça, Afganca, Rusça, İngilizce, Rumca, Ermenice, Lazca, Romence, Gürcice, Arnavutça, Polonyaca, İspanyolca, Arapça ve daha birçok dil ve lehçeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Genel olarak o dillerin yine halk şarkılarını elimizden geldiği kadar en açık dille ve müzikal anlamda en iyi ve en doğru şekilde ifa etmeye çalıştık. Alabileceğimiz destekler doğrultusunda bunu daha ileriye götürüp başka ülke ve kültürlere de ulaştırmak gibi hedeflerimizde var. Ama malum biz sanat camiasının yaşadıkları sıkıntıların temelinde hep maddi sıkıntılar var. Tabi insan olarak maddi bir kaygı taşımıyoruz. Maalesef günümüzde üretmenin koşullarını birazda ekonomi belirliyor. Uzun zamandır emek verdiğimiz bu projeyi yakın zamanda bir albüme dönüştüreceğiz. Şuan orkestramızda 3 kadın ve 9 erkek yer almaktadır. Grubumuzda yer alan tüm arkadaşlar kendi alanında profesyonel, uzun yıllar sanata ve müziğe emek vermiş kişilerden oluşmaktadır. Grup için gerekli kostüm, enstrüman ve materyalleri kendi imkanlarımız doğrultusunda temin etmeye çalışıyoruz.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim