ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/MENDUH ÇALIŞKAN - Dünya devi Facebook, Van TSO’nun Habitat Derneği işbirliği ve TOBB’un katkılarıyla yer aldığı bir çalışma ile Van’a ofis açma kararı aldı. Yapılan girişimler neticesinde Türkiye’de sadece 12 bölgede kurulacak olan Facebook ofislerinden 3’üncüsünün Van’da kurulması için protokol imzalandı. Üstelik sadece değil, protokolü imzalanan ‘Bölgesel Topluluk Merkezi’ ile Van teknolojik alt yapı ile desteklenecek daha birçok çalışmanın da öncü illerinden birisi olacak.

Teknolojinin, sosyal medyanın ve iletişim araçlarının her geçen gün daha büyük önem kazandığı bir süreçte Van’da önemli bir işbirliğinin ve yatırımın imzaları atıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Habitat Derneği işbirliğiyle uzun süredir çalışmaları yapılan Van’da Facebook bölgesel istasyonun kurulma çalışmaları nihayete ererken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de içinde yer aldığı ‘Bölgesel Topluluk Merkezi’ dün imzalandı. Van TSO’nun lokomotifi olduğu çalışma ile dünyaca ünlü sosyal medya sitesi Facebook’un Türkiye’de kuracağı 12 bölge ofisinden birisinin Van’a geleceği müjdelendi. Sadece bir ofis değil kentte teknolojik yatırımlar, dijitalleşme, yeni süreçlere adaptasyon, gençlerin istihdamı gibi bir çok ayrı gelişmeyi de beraberinde getirecek olan imza töreninde sürece dair bilgiler verildi. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, girişim için, “Facebook’un desteği ve Türkiye Habitat Derneği işbirliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin katkılarıyla Türkiye’de bölgesel merkezler kuruluyor. 3’üncüsünü de bugün burada kuruluşunu ilan edeceğiz. Doğu Anadolu Bölgesindeki tek merkez olacak. Çok geniş ve güçlü bir alt yapısı olan bir istasyon olacak.” Dedi. TOBB Girişimcilik ve Sekreterlik Daire Başkanı Ozan Acar ise daha önce İstanbul’da düşünülen yatırımın Takva’nın girişimiyle Van’a kaydırıldığını söyledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Habitat Derneği işbirliğiyle Van’da Facebook bölgesel istasyonun kurulma çalışmaları kapsamında “Bölgesel Topluluk Merkezi” protokolü imzalandı. Van TSO toplantı salonunda düzenlenen törene Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar, TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Seyhan Demir, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bilişimciler katıldı.

TAKVA: DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ TEK MERKEZ OLACAK

İmza töreninde ilk olarak bir konuşma yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Bizler Habitat Derneği ile birlikte bölgesel bilişim istasyonu kuracağız. Bunun işbirliği protokolünü imzaladık. Çok geniş kapsamlı bir faaliyete zemin oluşturacak. Facebook iletişim çağının en önemli şirketlerinden bir tanesi. Bir dünya markası. Facebook’un desteği ve Türkiye Habitat Derneği işbirliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin katkılarıyla Türkiye’de bölgesel merkezler kuruluyor. 3’üncüsünü de bugün burada kuruluşunu ilan edeceğiz. Doğu Anadolu Bölgesindeki tek merkez olacak. Çok geniş ve güçlü bir alt yapısı olan bir istasyon olacak.” Şeklinde konuştu.

BİRÇOK ALANDA EĞİTİMLER VERİLECEK

Takva konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sınırları Aşan Türkiye Programı kapsamında bölgesel istasyonların Yürütülen girişimcilerin dijital araçlar yardımıyla satış ve pazarlama yetkinliklerinin geliştirilmesi ve böylelikle girişimlerin sınır ötesi müşterilere ulaşmaları desteklenecektir. Dijital araçları kullanabilen, girişimcilikle ilgili çeşitli eğitimler alan ve düzenlenen etkinliklere katılım sağlayan girişimlerin küresel ölçekte rekabet edebilecek kapasiteye erişmesi hedeflenmektedir' Kapasitesini geliştiren girişimlerle girişimcilik ekosisteminin büyümesi ve güçlenmesi amaçlanmaktadır. Bireylerin ve işletmelerin finansal okuryazarlık eğitimleri aracılığı ile kişisel mali yönetimlerini doğru yapabilmeleri; kayıt dişi ekonominin önüne geçilmesine katkı sağlanması ve gençler için sağlıklı bir finansal gelecek inşa edilmesinin desteklenecek.”

ÇEVRİMİÇİ EMNİYET KONUSUNDA FARKINDALIĞI ARTIRACAK EĞİTİMLER VERİLECEK

Takva, “Bireylerin ve işletmelerin bilgi teknolojileri uzmanlığını, kişisel gelişimlerini ve kapasitelerini geliştirerek bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandırma amacı ile eğitim, girişimcilik ve istihdam olmak üzere 3 ana odak alan üzerinde çalışma sürdürerek, bilgi ve iletişim teknolojileri eğitimleri ile birlikte bulut bilişim, internet güvenliği, sosyal medyanın doğru kullanımı konularında farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Gençlere yönelik çevrimiçi emniyet konusunda farkındalığı artıracak eğitimler ile birlikte gençlerin sosyal medya araçlarındaki güvenlik kurallarını öğrenmeleri ve online ortamda kişisel bilgi güvenliklerini en doğru şekilde sağlamaları, gençlere bilgisayar ve temel bilgisayar programlarım kullanma becerilerinin kazandırılması, çocuklara kodlama, programlama, yazılım temel becerisini ve algoritmik düşünme yetisinin kazandırılması, gençlerin ve çocukların tanıtımlar yoluyla bilgi teknolojileri konusunda bilgi edinmelerinin sağlanması, gençlere nesnelerin interneti ve yazılım konusunda temel becerilerin kazandırılması ve öğrencilerin yazılım konusuna olan ilgisinin artırılması, gençler için kalıcı öğrenmeyi sağlayan eğitim çalışmalarının yapılması,

Girişimcilere yönelik kapasite geliştirici eğitim ve programlar, girişimcilere yönelik ilham buluşmaları etkinlikleri gerçekleştirilmesi amaçları ile hazırlanmıştır.” Şeklinde konuştu.

TAKVA: KODLAMA EĞİTİMİ-BLOCKCHAIN OKURYAZARLIK EĞİTİMİ VERİLECEK

Takva, gerçekleştirilmesi planlanan eğitim ve etkinlikleri ise şu şekilde sıraladı: “Sınırları aşan KOBİ'ler programının aktarılması, ihtiyaçları doğrultusunda aşağıdaki konularda da eğitmen eğitimleri için bilgi transferinin yapılması planlanıyor. Dijital varlık oluşturma, dijital araçların kullanımı, internet reklamcılığı, mobil fotoğrafçılık, girişimciler için finansal okuryazarlık ve risk yönetimi, girişimcilik etkinlikleri, bireyler için finansal okuryazarlık eğitimi, girişimciler için finansal okuryazarlık eğitimi, bilgisayar okuryazarlığı eğitimi, dijital okuryazarlık eğitimi, çevrimiçi emniyet eğitimi, siber zorbalık eğitimi, bulut bilişim eğitimi, nesnelerin interneti eğitimi, kodlama eğitimi-blockchain okuryazarlık eğitimi gibi eğitimler olacak.” Diye konuştu.

“HİSARCIKLIOĞLU’NA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Takva, “Bu istasyon gerçek anlamda Van’a ve bölgeye büyük bir katkı sunacak. Bu Van için tarihi bir gündür. Bu sadece Facebook’la sınırlı kalmayıp diğer uluslararası markalarında olacağı bir çalışma olacak. Bu konuda büyük desteği olan Sayın Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Bu işbirliği protokolünün ilimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi.

TAKVA: MAAŞ ÜRETENLERİN SAYISINI ARTTIRMAMIZ LAZIM

Takva son olarak şu ifadeleri kullandı: “Bizim en büyük sloganımız iş aramayın iş kurun oldu. İş arama hikayesini sonlandırmamız lazım. Bizim bu illetten kurtulmamız lazım. Ülke olarak kurtulmamız şart. Her yıl 800 bin insan işsizler ordusuna katılıyor. Biz kendi ilimizde bu sorunu çözmemiz lazım. Daha fazla vergi verene ve kendi işini kuran insanlara ihtiyacımız var. Maaş üretenlerin sayısını arttırmamız lazım. Van’da 27 bin vergi mükellefi var. Bu sayı şehrimize yakışmıyor. İş kuranların sayısının artık artması lazım. Bu istasyon bu soruna ciddi katkı sunacaktır.

ACAR: ARTIK ÜLKELER DEĞİL ŞEHİRLER BİRBİRİ İLE YARIŞIYOR

Takva’dan sonra kısa bir açıklama yapan TOBB Girişimcilik ve Sekreterlik Daire Başkanı Ozan Acar, “Van Ticaret Odası akredite bir oda. Bu yüzdende ilk desteği veren odaların başından geldi. Bu proje İstanbul’da kurulacağı vakit Necdet Bey bizi arayıp Van’da da kurulması gerektiğini ifade etti. Biz de akabinde bir araştırma yaptık. Ve bugünde buradayız. Artık ülkeler değil şehirler birbiri ile yarışıyor. Bu yarışta yer almak için teknolojiyi iyi kullanıp, iletişim çağına ayak uydurmak gerekiyor. Teknolojileri kullanabiliyorsak bunu sadece şehirlere değil tüm dünyaya satmış olacağız.” Şeklinde konuştu.

HAZIR: TÜRKİYE’NİN DE BU KÜRESEL AĞDA CİDDİ BİR ROL ÜSTLENMESİ LAZIM

Daha sonra bir konuşma yapan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise Türkiye’de girişimci sayısının arttırılması gerektiğine dikkat çekerek, ülkede artık kendi işini kuran bir neslin olması gerektiğini söyledi. Hazır, “Bunu teşvik etmemiz gerekiyor. Bizler her yıl yeni icatlar çıkararak girişimcilik ağını büyüttük. Devletin herkesi istihdam etme şansı yok. Bu yüzden herkesin kendi işini kurması şart. Girişimci olmamız lazım. Ekonominin küreselleştiği bir dünyada Türkiye’nin de bu küresel ağda ciddi bir rol üstlenmesi lazım. Bunun içinde güçlü uluslararası ortaklıklara ve eğitim seferberliğine ihtiyacımız var. Bizim için teknolojiyi iyi kullanabilen geçlere ihtiyacımız var. Facebook istasyonunun bize kazandıracağı en önemli şey bu olacak. Artık teknoloji konusunda daha bilgili girişimcilerimiz olacak.”

“VAN SADECE KENDİNE DEĞİL ÇEVRE İLLERE DE FAYDA SAĞLAMIŞ OLACAK”

“Türkiye’deki kobilerin yüzde 80’ni Facebook araçlarını kullanıyor. Ancak sadece zaman geçirmek için. İşini geliştirmek için kullanmıyoruz. Biz de bunun için işini sınırların ötesine taşınması için kobilere özgü bir bölgesel Facebook istasyon merkezi kurmaya karar verdik. Biz şimdi 12 tane bölgesel ofis açıyoruz. Biz bu 12 ofise yoğunlaşacağız. Bu sayede Van sadece kendine değil çevre illere de fayda sağlamış olacak. Van artık uluslararası bir yer. Turist çeken bir öneme sahip. Ve potansiyeli yüksek bir yer. Eğer yatırım yapılacaksa sonuç alınacak illere yapılmalı. Van bu potansiyelin yüksek olduğu bir yer. Şimdiden hayırlı olsun.” Şeklinde konuştu.

DEMİR: GENÇ GİRİŞİMCİLER OLARAK ÇOK ŞANSLI HİSSEDİYORUZ

TOBB Van Genç Girişimciler Başkanı Seyhan Demiri de yaptığı konuşmada, kurulacak olan istasyonun Van’a büyük katkı sunacağına dikkat çekerek, “Bu şirket büyük bir inivasyon merkezi olacak. Biz genç girişimciler olarak kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Sayın başkanımızın bu konudaki ilgisi çok büyüktü. Kendisine ayrıca teşekkür ediyoruz. Bu istasyonun kurulmasında emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” Dedi.

Yapılan konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı.

Editör: TE Bilisim