Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


2008 yılında yapımı başlanan ve 2010 yılında Karayolları tarafından genişletilerek asfaltlanan Şabaniye Yolu’ndaki bir bölüm o tarihten bu yana kapalı bir şekilde duruyor. Günde binlerce aracın geçtiği arazinin sahibinin mahkemeye taşıması nedeniyle yıllardır kapalı kalan o cadde yıllardır açılmayı bekliyor. Mahkemenin bedeli ödenmesi için kararı verdiği o yolun açılması ise Van’ın Büyükşehir olmasından sonra şimdi büyükşehir belediyesinin önünde duruyor.

İki dönem önceki belediye döneminde kentte yeni yol açılma çalışmaları sırasında kente kazandırılan önemli ana yollardan biri olan Şabaniye Yolu’ndaki 40 metrelik kapalı yol sorunu yıllardır çözülmeyi bekliyor. O yıllardaki belediyenin yol genişletme çalışmaları kapsamında Şabaniye Mahallesi'ndeki 2 bin 200 metre uzunluğundaki yolun altyapıları da tamamlanarak 26 metre genişliğinde çift şeritli olarak açıldı. Genişletme çalışmalarında istimlak edilen birçok ev yıkılarak hak sahiplerine paraları ödendi. O dönem Karayolları tarafından yapılan yolun kendi arsasında geçtiğini belirten ve istimlak bedelinin ödenmediğini iddia eden arazi sahibi. Bölge İdari Mahkemesi, 2008 yılında Çiftçi'yi haklı bularak 40 metrelik yolu trafiğe kapattırdı. Yolun ortasında "Bu kesimde yol çalışmaları mahkeme kararı ile durdurulmuştur. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü" yazılı tabela konulurken yol yıllardır o bölgede karşı caddenin tek şerit olarak bölünmesi ile trafiği sağladı. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan yolun, arazisinden geçtiğini yol çalışmaları için yıkılan 2 evin parasını aldığını fakat 460 metrekarelik yerin parasını alamadığını söyleyen vatandaşın hukuk mücadelesi yıllar alırken, bu süreçte de Van’ın önemli bölümlerinden birisi de kapalı kaldı. 2008’li yıllarda başlayan çalışmalardan bu yana da yol hep tek yönlü sağlanıyor. Fakat yoğunluğun da kazaların da arttığı o bölgede artık herkes yolun açılmasını istiyor.

GİTMEDİĞİ KURUM KALMADI

Şu sıralar çokça şikayet alan mahalledeki yolun durumu sık sık mahalle muhtarına da iletilirken muhtar Çetin Bilir de konunun çözülmesi için yıllardır kurumlar arasında adeta mekik dokuyor. Uzun yıllardır caddenin trafiğe açılması için büyük caba sarf ettiklerini belirten Muhtar Bilir, 2009’dan yana bu mücadelesinin devam ettiğini belirterek; 2007 yılında Van Belediyesi tarafından ilk olarak 18'nci madde uygulandığını ve daha sonra Karayolları Van Bölge Müdürlüğü tarafından caddenin genişletilerek alt yapı ile birlikte trafiğe açılan bu yolun çözülmesi için denemedik yol bırakmadığını söylüyor. Uzun yıllardır mahkemede devam eden davada arazi sahibinin haklı görüldüğünü ve arsa bedelinin ödenerek trafiğin açılması gerektiğini belirten muhtar Bilir de arazi sahibi de Van’ın Büyükşehir olmasından sonra konuyla ilgili çalışmalara başladıklarını ve yolun kısa sürede açılmasını beklediklerini kaydetti.

DAVA KAZANILDI KARAR BEKLENİYOR

Mahalle Muhtarı Çetin Bilir bu süre içerisinde 18’inci maddeye, idare mahkemesine ve bir çok karar merciine takılan bu alan ile ilgili olarak ayrıca şu ifadelere yer verdi; “Arsa sahibi davayı kazandı. Haklı bir şekilde yol kapatıldı ve işin muhatabı olan kişilerin arsa sahibine ödeme yapılması beklenildi ancak her hangi bir ödeme yapılmadı ve bir adım atılmadı. Bizde muhtarlık olarak bu anlamda bir çok yetkili kurum ve bu kurumların amirleri ile görüştük. Valilik, Belediye, Karayolları hatta Bakanlığa bile yazı gönderdik ancak bir netice alamadık. Yapılacak olan ödeme konusunda kurumlar topu bir birine attın ancak daha sonrasında işin muhatabının belediye olduğu neticelendirildi. Biz de bu anlamda belediyemizin bu konuya biran önce el atmasını ve bu sorunu çözmesini bekliyoruz. Mahalle sakinlerimiz ve bu yoldan araçları ile geçen insanlarımız mağdur ediliyor bu konuya biran önce el atılması gerekiliyor.”

“HAKSIZ OLAN BİRİ AVARSA O DA YETKİLİLERDİR”

Bölünmüş yol üzerinde oturan vatandaş da yıllardır kapalı olan bu durumdan dolayı yaşanan sıkıntıdan rahatsız olurken, yaşanılan o sorunları şu şekilde ifade etti; “Yolun bu şekilde bölünmesi elbette ki güzel bir görüntü değil. Bunun yanı sıra görüntüyü bıraktık araçların burada bölünmüş yoldan dolayı karşı yolu kullanmaları da çok sağlıklı bir durum değil ve çoğu günler küçük çaplı kazalarda meydana geliyor. Şoförlerin bu bölünmüş yola olan tepkileri elbette ki var. Hatta arsa sahibini ya da yetkililere küfür bile ediyorlar. Bizimde tepkilerimiz var ancak bu arsa sahibine değil. Çünkü arsa sahibi ile konuştuğumuz kadarıyla kendisi davayı kazanmış. Davayı kazanmasına rağmen ve haklı olmasına rağmen yetkililer ve ne arsa sahibinin parasını veriyor nede yolu açmak için çalışmalarda bulunuyor. Hal böyle olunca burada geçen insanlar bu durumdan haberdar değil ve arsa sahibine tepki gösteriyor hatta küfür ediyorlar. Bizlerde bu yol üzerinde oturan vatandaşlarız bizlerde arsa sahibine destek veriyor ve bu yolun ulaşıma açılmasını buradan araçları ile geçen insanlarımızdan daha çok istiyoruz. Ancak gelin görün ki hiç kimse bu konuda bir adım atmıyor ve vatandaşın haklı olduğunu kabullenmiyor. Ancak tüm bunların dışından sizden ricamız insanlarımız arsa sahibine hakaretlerde bulunmasınlar. Çünkü arsa sahibi bu konuda haklıdır. Haksız olan biri varsa oda bu işle uğraşan devlet yetkilileridir.”

HAKARETLER HİÇ DİNMİYOR!

Bir diğer mahalle sakini ise yolda yaşananlarla ilgili sıkıntıyı şu şekilde dile getiriyor; “Biz bu mahallede oturan vatandaşlar olarak bölünmüş bu yolu doğru bulmuyoruz. Çünkü gerek bu yoldan geçen insanlarımız gerekse de mahallede oturan vatandaşlar mağdur ediliyor. Hal böyle olunca elbette ki huzursuzlukta meydana geliyor. Bunun yanı sıra şerit değiştirmek zorunda kalan araç sahipleri kaza yapıyorlar. Buda kesinlikle güzel bir görüntü değil. Araçlar buradan geçerken arsa sahibine ve diğer yetkililere küfür ve hakaretler ediyorlar. Arsa sahibi bu hakaret ve küfürleri kesinlikle hak etmiyor ancak arsa sahibinin buradaki kazaları ve yaşanılan sıkıntıları da çok iyi bir şekilde görmesi gerekiyor. Burada bu kadar insan mağdur edilirken arsa sahibinin artık biran önce yetkililer ile bir araya gelip bu sorunu çözmesi gerekiyor. Muhatap kimse bu olay üzerinde durmalı ve bu konuda gerekli adımları atmalıdır.”

“MAĞDURİYET ARTIK SON BULMALI”

Mahallede oturan ve her gün okul çıkışı yaşanan sorunlara şahitlik ettiklerini dile getiren mahalle sakini öğrenciler ise; “Hafta için her gün sabah ve öğle vakitlerinde bu yoldan okulumuza gidip geliyoruz. Bu bölünmüş yol bizim için pek olmasa da araçlar için büyük sorunlar yaşatıyor. Biz 4 arkadaş burada haftada bir iki haftada bir, bir kazaya muhakkak şahitlik ediyoruz. Bu yolun neden bu halde olduğunu kimin haklı kimin haksız olduğunu bilmiyoruz ancak bölünmüş bu yoldan dolayı gelinin nokta pekte güzel sayılmaz. Ancak sadece aldığımız duyumlara göre arsa sahibi bu davayı kazanmış ancak yetkililer arsa sahibinin ödemelerini yapmıyorlar. Hal böyle olunca vatandaşta yolu açmıyor. Vatandaş haklı ancak gelin görün ki insanları bu şekilde mağdur edilmesi de pek güzel bir şey değil. Arsa sahibinin bir adım atıp bu yolda geçen insanları mağdur etmemeleri gerekiyor. Arsa sahibi para için bu kadar araç sahibi insanı ve buradaki insanları mağdur etme gibi bir hakkı yok.” Sözleriyle konudan muzdarip olduğunu dile getiriyor.

Editör: TE Bilisim