Çözüm sürecinin başarısı için 6551 sayılı kanunun çıkarıldığını ancak başarı sağlanmadığını aktaran HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi hazırladı. Çözüm sürecine ilişkin soruların sorulduğu önergede çözüm sürecinin yürütülmesi için yasal kanunlar çıkarılmasına rağmen yarıda bırakıldığı ve çözümün sağlanamadığını aktardı.

 

BOTAN: SÜREÇ BÜYÜ KATKI SAĞLAYACAKTI

Botan Başbakan Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “2013 yılında başlatılan demokratik çözüm ve barış sürecinin Devlet politikası olarak niteliğinin pekiştirilmesi ve Çözüm Süreci’yle ilgili yürütülen usul ve esasların belirlenmesi için yasal bir düzenlemenin yapılmasının faydalı olacağı gerekçesiyle 6551 Sayılı Kanun çıkarılmıştır. Kanunun gerekçe kısmında Türkiye’nin 2002 yılından itibaren, tarihinin en kapsamlı demokratik değişim, dönüşüm ve normalleşme süreçlerini yaşadığı; bu süreçte ülkemizde çeşitli toplum kesimlerinin sorunlarıyla yüzleşmeyi ve çözümler geliştirmeyi mümkün kılan özgür ve dinamik bir tartışma ortamının ortaya çıktığı ifade edilmiştir.  2012 yılı sonlarında ise daha güçlü, demokratik, özgür, güvenli ve huzurlu bir Türkiye için Devlet politikası olarak çözüm sürecinin başlatıldığına vurgu yapılmıştır. Ayrıca çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının Türkiye'nin hızlı bir ekonomik gelişme ve kalkınma hamlesi içine girmesini sağlayacağı ve bu temel sorununu çözdükten sonra Türkiye’nin bütün gücünü ve dinamizmini ekonomik gelişmeye aktarma fırsatı bulacağı ifade edilmiştir.”

 

SÜRECİ BOZACAK KARARI KİM VERDİ?

Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde farklı sorular yönelten Milletvekili Botan, şöyle konuştu:

“6551 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden günümüze kadar Çözüm Süreci’nin başarıya ulaşması için devlet olarak hangi çalışmalar yapılmıştır? Yapılan çalışmalarda hangi sonuçlara ulaşılmıştır? 

6551 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden günümüze kadar kanunda öngörülen mevzuat çalışmaları kapsamında Çözüm Süreci’nin başarıya ulaşması için ne tür idari, hukuki ve yasal önlemler alınmıştır?   

6551 Sayılı Kanun’un gerekçesinde başlatılan çözüm sürecine toplumun güçlü bir destek vermekte olduğu, kamuoyunda sürece ilişkin olumlu bir beklentinin hâkim olduğunun gözlendiği ifade edilmiştir. Çözüm Süreci’nin bitirilmesi ve “buzdolabına konması” kararı toplumun ve kamuoyunun talebi nedeniyle mi alınmıştır? 

Çözüm Süreci’yle birlikte 19 ay akan kanın durduğu ve vatandaşların daha huzurlu ve güvenli bir ortama kavuştuğu belirtilmesine rağmen; Çözüm Süreci’nin buzdolabına konmasını gerektirecek karar hangi Devlet kurumlarınca ve ne gerekçeyle alınmıştır?  Son bir yılda yaşanan can kayıplarında sürecin sona erdirilmesinin etkisi nedir?   

Çözüm Süreci’nin başladığı 2013 yılından günümüze kadar yıllar bazında yaşanan silahlı çatışma ve olay sayıları ile hayatını kaybeden,  yaralanan güvenlik görevlisi, korucu, sivil yurttaş ve PKK’li sayıları kaçtır?  

2013 yılından günümüze kadar yıllar bazında sürdürülen askeri operasyon sayısı ve bu operasyonlarda görev alan güvenlik gücü sayısı ile yapılan ekonomik harcamaların tutarı ne kadardır? 

Çözüm Süreci’nin buzdolabına konulduğunun ifade edildiği son bir yıl içinde yaşanan şiddet ve çatışmalı sürecin toplumsal barış ve kardeşliğin sağlanmasına sunduğu katkı nedir? Yaşanan şiddet ve çatışmanın sona erdirilmesi hususunda hükümetinizin bundan sonrası için almayı planladığı tedbirler nelerdir? 

6551 Sayılı Kanun kapsamında atılması gereken adımlar hususunda 2013 yılında Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda ifade edilen tespit ve önerilerin esas alınacağı ifade edilmiştir. Kanun yürürlüğe girdiği zamandan günümüze kadar ilgili komisyon raporunda öngörülen hangi önerilerle ilgili ne tür çalışmalar yapılmıştır? Bundan sonrası için komisyon raporunda önerilen hangi çalışmalar öncelikli olarak ele alınacaktır? 

2002 yılından beri Türkiye’de çeşitli toplum kesimlerinin sorunlarıyla yüzleşme ve çözümler üretilmesini mümkün kılan özgür ve dinamik bir tartışma ortamının var olduğunu iddia eden hükümetleriniz 2002 yılından günümüze kadar hangi toplumsal kesimlerin ne tür sorunlarını çözmüştür? Geçmişte bu toplum kesimlerinin maruz kaldığı hangi haksızlıklarla yüzleşme yaşanmıştır? 

Editör: TE Bilisim