ŞEHRİVAN HABER: Her fırsatta Van’ı ve Van’ın sorunlarını Ankara’da, mecliste dile getiren HDP Van Milletvekili Lezgin Botan 7 maddelik sorun ve talepleri dile getirdi. Bütçe görüşmelerinde konuşan Botan “Bugün size Van'ı anlatacağım” dedi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hareketli günler yaşanırken bir kez daha Van konuşuldu. Bütçe görüşmeleri ve bir çok önemli gündem ile toplanan TBMM’de söz alan Van Milletvekili fırsatını yakalayıp Van’ın bazı önemli konularını paylaştı. Van’la ilgili soru önergeleri ile kentin bir çok konusunu da Ankara’nın önemli isimlerine sunan Botan, 2018 yılı bütçe görüşmeleri devam ederken mecliste yaptığı konuşmasında Çevre Yolu, Vergi Terkini, Van Gölü Koruma Kanunu gibi birbirinden önemli konularda kentin çözüm beklediğini söyledi. “Bugün size Van'ı anlatacağım” diyen Botan Van’ın sorunları ve taleplerini tek tek sıraladı. 7 maddelik o talepler arasından; Vergi terkini, Et ve Süt Kurumu, Van Gölü Koruma Kanunu, Van Çevreyolu, Şehir Stadyumu, Van’dan İran’a direkt uçuşlar ile Van’da İran Konsolosluğu bulunmaması, Van-Diyarbakır arası otoban ve ilçelere devlet hastanesi yapılması gibi birçok konu yer aldı. Botan 7 maddeyle talepleri dillendirdi.

 

BOTAN: VAN 123 MİLYONUN ORTASINDA

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Van’ın potansiyeline dikkat çekerek ilk olarak şunları söyledi: "Coğrafyamızın en kadim kentlerinden Van; jeo-stratejik konumu, genç nüfusu ve doğal zenginlikleriyle ciddi bir potansiyele sahiptir. Van, iller arasında 9'uncu büyük ilimiz, bölgede ise en büyük illerimizden biridir. Bunun yanında, Van, İran'la sınırı olduğu için dünya pazarlarına yani daha doğrusu Orta Doğu pazarlarına yakın konumdadır. Dolayısıyla Van'ı baz alarak 500 kilometrelik bir çember çizdiğinizde, yaklaşık 123 milyonluk bir pazarın tam orta yerindedir."

 

"VAN GÖLÜ ARAL GÖLÜ OLMASIN"

Van Gölü’nün ciddi bir tehlike altında olduğunu belirten Botan, "Bu konuda çabaladık, çalışmalar yaptık ama ciddi bir duyarsızlıkla karşılaştık. Van Gölü koruma kanunu teklifini de verdik ancak bu konuda henüz bir adım atılmadı. Aral Gölü duyarsızlık sonucu yok oldu, Urmiye Gölü yok olmakla karşı karşıya. Dünyanın en önemli göllerinden biri Van Gölü de bu kaderi yaşamasın." Diye konuştu.

 

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINA DEĞİNDİ

Botan konuşmasında çiftçilerin de sorunlarına değinerek şöyle devam etti: "Van'ın en temel geçim kaynaklarından biri hayvancılık ve tarım. Çünkü Van'ın yüzde 70'i meradır. Dolayısıyla Türkiye’de mera alanlarının yüzde 10'u Van’da yer alıyor. Yine Van küçükbaş hayvan sayısında birinci, büyük baş hayvan sayısında ilk 15’tedir. Buna rağmen Et ve Süt Kurumu Van'da yok. Yılın sadece bir ayı açık kalan Toprak Mahsulleri Ofisi ise çiftçilerin taleplerine cevap veremiyor. Vaat edilen Mazot desteği de verilmedi. Şu an Van insanımız Türkiye'nin en pahalı etini yiyor ve maalesef en pahalı ekmeğini yiyor. Bu da ayrı bir paradoks."

 

BOTAN: VAN'DA İRAN KONSOLOSLUĞU YOK

Saray ve Gürpınar’da devlet hastanesi olmadığını söyleyen Botan, 200 bin nüfusluk Erciş’te 9 yıldır devlet hastanesi inşaatının bitirilmediğini söyledi. Botan Van’ın turizm potansiyeline de vurgu yaparak, "Örneğin, bu yılın sadece ilk sekiz ayında 400 bine yakın İranlı turist Van’ı ziyaret etti. Fakat Van’da bir İran konsolosluğu yok. Bu da çok ciddi bir sıkıntı. Bu konuda İranlı yetkililerle görüştük. Hazır olduklarını ifade ettiler. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na durumu aktardığımızda o da hazır olduklarını söyledi. Bu konuda da en kısa zamanda somut bir gelişme bekliyoruz." Dedi.

 

TALEPLERİ TEK TEK SIRALADI

20 yaş ortalamasıyla Van’ın genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen reel işsizliğin yüzde 40 civarında olduğunu belirten Botan, Van'ın taleplerini madde madde sıraladı:

 

1- Van esnafı, biriken borçlarını 2018 yılı Ocak ayından itibaren ödemeye başlayacak. Bu, Van ekonomisi üzerinde risk oluşturuyor. Vergi terkini Vanlı esnafın en temel beklentisidir.

2- Van’da Et ve Süt Kurumu bir an önce açılmalı. Toprak Mahsulleri Ofisi en az yılın altı ayı açık kalmalı. Vaat edilen mazot desteği sağlanmalı. Mera yasakları kaldırılmalı.

3- Van Gölü Koruma Kanunu bir an önce çıkarılmalıdır. Çünkü hepimiz Van’a karşı sorumluyuz.

4- Büyükşehir statüsünde olmasına rağmen, Van'da çevre yolu henüz yok. Yurttaşlarımıza kamulaştırma bedelleri ödenerek çevre yolunun yapılması gerekiyor. Artık 18. Madde mağduriyetine son verilmeli. Yine Van’da şehir stadyumu da bir an önce yapılmalıdır. Gençlik ve Spor Bakanı’nın bize stadyum sözü de var.

5- Van-İran arasında modernize edilmiş hızlı tren yolculuğu başlatılmalı. Van’dan İran’a doğrudan uçak seferleri olmalı. Serbest ticaret bölgeleri kurulmalı. Aynı şekilde Van2da İran Konsolosluğunun açılması için gerekli adımlar atılmalı.

6- Van ile Diyarbakır arasında bir otobanın yapılması elzemdir. Yine Van-Diyarbakır-Urfa güzergahında hızlı tren projeleri yapılmalı.

7- Saray ve Gürpınar’da devlet hastanesi yapılmalı. Erciş devlet hastanesi inşaatının artık bitirilmesi lazım

Editör: TE Bilisim