Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığı tarafından 2016 yılı istişare ve değerlendirme ile 2017 yılı beklenti ve hedefleri toplantısı yapıldı. Toplantı Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt’un yaptığı sunum ile tamamlandı.

 

Bozkurt yaptığı sunumda ilk olarak, “Bugüne kadar aldığımız 36 kararı oy birliği ile aldık yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Üçüncü etapta boş olan 6 tane parselimizi sanayicilerimize, yatırımcımıza tahsis ettik. Bu süre içerisinde 12 tane yapı ruhsatı, 17 tane yapı kullanma izni, 18 tane iş yeri açma ruhsatı, 18 tane tapu devri gerçekleştirdik.  Metrekaresi 50 TL olan arsa rayiç bedellerini 250 TL’ye çıkardık. Metrekaresi 10 TL olan katılım paylarını da 20 TL’ye çıkardık. OSB’mizin önemli ihtiyaçlarından biri olan 1’inci, 2’inci ve 3’üncü etaplarımızın cadde, sokak ve kavşaklarına fabrika yön ve yönlendirme tabelaları koyduk.  Van OSB girişine firma tanıtım tabelaları ve OSB krokisi yaptık.” İfadelerini kullandı.

 

FUAR VE KONGRE MERKEZİ ÇALIŞMALARI

Fuar ve kongre merkeziyle ilgili de çalışmalarının olduğuna değinen Bozkurt şöyle devam etti: “1 Adet yeni çöp toplama aracı kazandırdık OSB’ye, 1 adet yeni profesyonel vakumlu süpürme aracı kazandırdık, Van Büyükşehir Belediyemizden hibe destek ile 100 adet çok profesyonel çöp konteyneri aldık. Araç parkımızı genişlettik. Büyükşehir belediyesi tarafından toplu taşıma aracı tahsis edildi. Fuar ve Kongre merkezimizin bodrum ve ince işleri ve çevre düzenlemesi ikmal işi yapımı ihalesi gerçekleştirildi. Van Fuar ve Kongre merkezimizin atık su ve kanalizasyon projeleri oluşturulup yapımı gerçekleştirildi. Fuar ve kongre merkezinin teşhir, tanzim ve tefrişat ihalesi yapılarak alım ve inşaat işleri tamamlandı.”

 

BOZKURT: İNŞAAT İŞLERİ TAMAMLANDI

Tekstilkent çalışmalarıyla ilgili de sunum yapan Bozkurt, “Tekstilkent kompleksinde ihalesi yapılarak inşaat işleri tamamlandı. Tekstilkent kompleksi atık su, kanalizasyon projeleri hazırlanarak inşaat çalışmaları tamamlandı. Tekstilkent kompleksi ikmal işi, otomasyon sistemi projeleri hazırlanarak inşaat çalışmaları tamamlandı. İş-kur dan iş başı eğitim kapsamında OSB müdürlüğümüzde 3 personel istihdam ettik. Teknik kadrolarımızı güçlendirerek bir mimar ve bir mühendis bünyemize dahil ettik. Giriş tagının inşaat çalışmalarını tamamladık. Dördüncü etap alt yapı, yapım işi 19.11.2015 tarihinde ihale edildi ve yüzde 60 seviyelerine ulaştı. 4 ETAP alt yapı ve elektrik işleri bakanlıkta onaylatıldı 11.11.2016 tarihinde ihalesi yapıldı.” Dedi.

 

OSB HİZMET BİNASININ MÜJDESİNİN VERDİ

Van OSB’nin yeni hizmet binasıyla ilgili müjdeyi veren Bozkurt şöyle devam etti: “Van Organize Sanayi Dergisi’nin birinci sayısını yayınladık. Van OSB web sayfasını yeniden tasarladık. Van OSB teknik eğitim lisesi fizibilite çalışmaları tamamladık. VEPSAŞ elektrik hattı kamulaştırma bedeli olarak Van OSB olarak 460 bin TL kazandırdık. Geçici kabulü yapılmamış olan üçüncü etap alt yapı yapım işi eksik, noksan ve kusurlu imalatlar için Karayolları 11.Vbölge Müdürlüğü Ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve kurumumuzca hazırlanan rapor doğrultusunda eksik ve kusurlu imalatların ekonomik bedeli yaklaşık 1 milyon TL olarak tespit edildi. Çalışmalar sezonun başlaması ile onarımlar yapılacaktır. Van OSB idari hizmet binası tüm uygulama projeleri hazırlanarak bakanlığa sunuldu. 2500 metrekare inşaat alanı olan idari hizmet binası 2017 yılı içerisinde ihalesi yapılarak inşaatına başlanacaktır. Van OSB idari binamızın onayı geldi bize. 10.02.2017 tarihinde proje etüt çalışmaları yapılarak bakanlığımızdan onayı geldi bize.”

 

BOZKURT: OTOMASYON İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI

Van OSB’deki çalışmalarıyla ilgili sunum yapan Bozkurt, “Van OSB’de otomasyon sistemine geçmek için fizibilite çalışmaları yapıldı, endüstriyel arıtma için fizibilite çalışmaları yapıldı. Van OSB de güneş enerjisi elektrik üretimi için yüzde 50 hibe destekli proje DAP’a sunuldu. Van OSB tren istasyonu için devlet demir yollarına arsa tahsis edildi gerekli fizibilite çalışmaları yapılarak proje 2017 de bütçesine alınarak uygulamalara başlanacaktır. Yine Van’ın ekonomisi ve sanayisi için 9 defa ulusal ve yerel TV’lere çıktık. 12 defa radyo programlarına çıktık, Elite World’de yemekli toplantı yapılarak 6 aylık dönem istişare edildi.” İfadelerine yer verdi.

 

“VAN’IN SORUNLARI İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMELİDİR”

Van’ın var olan sorunlarıyla ilgili de konuşan Bozkurt şunları dile getirdi: “Tecrübelerimizi hem liselerde hem de üniversitelerde toplantılarda anlattık.  Tüm kurumlarla uyumlu çalışma adına hiçbir görüşme ve davet geri çevrilmedi. Van ile ilgili güç birliği toplantılarında yatırım alt yapısının tamamlanması için bir takım önerilerde bulunduk. Van minyatürün Van turizmi için hizmete alınması, Van otogarının devreye alınması, Van havaalanın tamamlanması, şehir stadyumu, Van gölünün korunması, Şırnak karayolunun tamamlanması, Van çevre yolunun tamamlanması, Karayolları kavşağı YYÜ kavşağı kadar her iki yönde rekreasyon işlemleri tamamlanarak ticari alan yapılması ve OSB ile YYÜ kavşağının birleştirilmesi önerilerinde bulunduk. Çeşitli fuarlara katıldık, İran formuna katıldık, il içinde ve dışında 30’dan fazla toplantıya katıldık. Bizim üst kuruluşumuz olan OSBÜKTE toplantılara katılarak Van Sanayisini anlattık. Ankara’da OECD toplantısına katıldık.”

 

CUMHURBAŞKANINA RAPOR SUNULDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Van’ın ekonomisi ile ilgili rapor verdiklerini söyleyen Bozkurt, “Cumhurbaşkanımızın dışında, Başbakanımız Binali Yıldırım ile görüşerek sanayicilerimizin sorunlarını aktardık ve rapor sunduk. 5 tane müteşebbis heyet toplantısı gerçekleştirdik, 36 tane yönetim kurulu toplantısı gerçekleştirdik. 15 defa ekonomi konseyi toplantısına katıldık. Teknokent başkan yardımcılığına seçildik. 6 defa teknokent toplantılarına katıldık. 6 defa güç birliği yönetim kurulu toplantısına katıldık. Sanayi Bakanımız Doktor Faruk Özlü ile kent sanayisini görüştük ve kendilerine rapor sunduk. Ekonomi Bakanı, Maliye Bakanı, Kalkınma Bakanı ile Van ekonomisini konuştuk, rapor sunduk.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN İÇİN YATIRIM SÖZLERİ ALDIK”

Van’a yatırım sözü veren firmalarla ilgili de konuşan Bozkurt son olarak şunları söyledi: “İstanbul Haliç’te katıldığımız toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan Van OSB birinci ve ikinci etap yollarının ıslahı için Topbaş’tan destek sözü aldık. Beşinci etap projeleri için çalışmalara başladık. 5 etap ot bedeli olarak 787 bin 788 bin TL araçlar içinde 364 bin TL toplam 1 milyon 152 bin sıfır 49 TL kredi borçları ödenerek borçlanmaya gidilmedi. Vilco ve ay grup için OSB de yapılacak 50 milyon avroluk için ön anlaşma ve basın toplantısı gerçekleştirdik. Van’a 2 ayda 70 milyon Euro yatırım kararı aldık. Mersin’de faaliyet gösteren Kaptanoğlu firması 20 milyon avroluk yatırım yapma kararı aldı. Yine Alman devi atlas grup yatırım için Van’a geldi. Cazibe merkezleri programlarına katıldık. Şimdiye kadar Van ile ilgili toplam 1,5 milyar TL’lik yatırım talep edildi. 11 bine yakın istihdam 1,5 milyar TL talebi aldı Van’ımız. Kültürel ve milli değerlerimizin gerektirdiği şekilde taziye, düğün ve özel günlere katılım sağladık.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim