Van’da Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve sosyal Entegrasyonu projesi Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi. Yerinden edilmiş kişilerin yeniden topluma kazandırma projesi kapsamında 7 bine yakın başvuru alan proje ekibi, 67 kadına istihdam sağladı. Hibe alarak kendi iş yerlerini açan kişiler ardık daha mutlu ve kendi ekonomik özgürlüklerini elde etti.

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve İçişleri Bakanlığı iller İdaresi Genel Müdürlüğü ve Van Valiliği'nin faydalanıcısı olduğu "Van ilinde Yerinden Edilmiş Ekonomik ve sosyal Entegrasyonu Projesi’nin kapanış toplantısı Hotel Double Tree by Hilton'da gerçekleştirildi. Toplantıya, Vali İbrahim Taşyapan’ın yanı sıra, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve ‘Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’ ekibi katıldı.​

 

 

AYDIN: YÜREĞİMİZİN YARISINI BURADA BIRAKARAK GİDİYORUZ

Program teknik destek ekibinin açılış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak proje hakkında bilgi veren Proje direktörü Bahri Aydın, projede kadınların ağırlıkta olduğuna dikkat çekerek, Van valiliğin büyük destek verdiğini dile getirdi. Aydın, projelerinin sonlanmasından dolayı gidecekleri için üzüntü duyduğunu ifade ederek, “Biz gidiyoruz ama yüreğimizin yarısını burada bırakarak gidiyoruz. Ama tekrar geleceğiz. Herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” Dedi. Aydın’ın ardından projenin başarı hikâyesini anlatan, teknik destek ekibinin takım lideri Galina Rizova, projede emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederek, projeyi başarıyla sonuçlandırdıklarına dikkat çekti. Rizova, projede başarıya ulaşmalarının nedeninin başarılı bir ekiple birlikte çalışmak olduğunu dile getirerek, projede emeği geçen herkesi bir bir sahneye çağırarak tebrik etti.

 

 

YENİ BİR PROJE GELİYOR…

Rizova’nın ardından konuşan Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ali Kılıçer, projenin hikâyesini anlattı. Projenin mantıksal çerçevesine dair konuşan Kılıçer, projenin çalışma aşamasında yaşadıkları sıkıntılara değindi. Projenin 2 Ekim 2014 yılında start aldığını ifade eden Kılıçer, 6-7 Ekim olaylarının olumsuz etki ettiğini belirtti. Kılıçer’in ardında konuşan AB Türkiye Delegasyonu Sektör Temsilcisi Füsun Çiçekoğlu, projede kadınların farkına dikkat çekti. Kadınların kendilerine olan güveninin zor kazanıldığını ifade eden Çiçekoğlu, projenin AB tarafından desteklendiğini belirterek, projenin devamı ile birlikte toplum merkezleri projesinin yapılacağını söyledi. Van’ın projeyi hayata geçirmekte çok önemli bir merkez olduğunu dile getiren Çiçekoğlu, “Bu proje kadınları ön plana çıkaran ilk projedir. Güven sıkıntısı yaşayan kadınlar, proje ile birlikte artık daha mutlu olduklarını söylüyorlar. Geleceği dair kaygılar daha da aza indirildi diyebiliriz. Yerinden edilmiş kişiler için çok önemli bir çalışmadır.” Diye belirtti. Çiçekoğlu, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

 

ERKOÇAK: PROJELERİN OLUŞTURULMASINI DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRDİK

Çiçekoğlu’nun ardından kısa bir konuşma yapan AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak, Projenin, ilgili mercileri uzun süreler sonunda ikna edilmesiyle başlayabildiğini belirterek, AB’nin normal şartlarda desteklemeyeceği bir projede bugünlere kadar gelinebildiğine dikkat çekti. Türkiye’de başarıyla uygulanan bu projenin barışın tesis edilmesinden sonra Suriye’de yürütülecek projelere örnek olmasını dileyen Erkoçak, “AB Bakanlığı olarak 2008 yılında, vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının ve kamunun beraber çalışacağı projelerin oluşturulmasını devlet politikası haline getirdik ve kanunlaştırdık. Bu projenin, geciktiren faktörlere rağmen hayırla tamamlandığını düşünüyorum. 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde AB ile ilişkilerimiz stresli bir duruma gelse de bu ve benzeri projeler aracılığıyla yeniden sağlıklı hale gelecektir. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.    

 

 

TAŞYAPAN: VAN BÜYÜK DESTEKLER ALARAK PROJELERİ BAŞARIYLA SONUÇLANDIRAN BİR İLDİR

Toplantıda son olarak konuşan Vali İbrahim Taşyapan, “Bir hayırlı işin sonunda, güzel bir projenin kapanış toplantısındayız. AB projeleri hayatımızın son 15 yılına girmiş olan yeni bir olgu. Bu konuda ülkemizde belli bir birikim oluşmuş vaziyette. Van ili olarak da AB projelerinde en ön sıralarda olan illerden birisiyiz. Böyle kıymetli ve büyük bir projeyi başlatmanın, sonuna gelmenin ve başarılı olarak tamamlamanın hazzını da ayrıca duyuyoruz.” Dedi. AB projelerini hazırlamanın zorluğuna dikkat çeken Vali Taşyapan, “Bu projeleri hazırlamak, kabul ettirmek, yürütmek başlı başına bir olay, bir serüvendir. Hem İngilizce meselesi, hem başka alanlar, hem de birçok ayrıntıyla Avrupa Birliği’nin bürokrasisi, projeleri güçleştirmektedir. Ama çok şükür ki uzmanlarımız, arkadaşlarımızı bu konuda yetkin bir şekilde, kabiliyetlerini geliştirerek çok değerli çalışmalar ortaya koymaktadır. AB projelerinin başlangıcından itibaren Van ili bu projelerden faydalanmayı en iyi bilen, en iyi şekilde yapmaya çalışan, konuyla ilgili büyük destekler alarak başarıyla sonuçlandıran bir ildir” diye konuştu.

 

 

“PROJE VAN İÇİN BÜYÜK KAZANIM OLDU”

‘Yerinden Edinilmişlerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’nde Van’ın seçilmesinin özellikli olduğunu kaydeden Vali Taşyapan, “Ülkemizde biliyorsunuz yıllardır süregelen iç göçler yaşamaktayız. Vanımız da son yıllarda hem kendinden batıya göç vermesi, hem civar illerden göç almasıyla büyüyen, gelişen bir şehrimiz. Etrafındaki yerlerden Van’a göç etmiş insanların burada ayaklarının üzerinde durabilmesi, kendilerine topluma kabul ettirebilmesi kendilerine ekonomik ve sosyal bir çevre kurabilmesi önemli bir hadiseydi. Bu proje de tam bunun üstüne gelmesi nedeniyle bizim için önemli bir projeydi” diyerek, projenin Van için büyük kazanım olduğunu ifade etti.

 

 

TAŞYAPAN: PROJENİN İLİMİZE, ÜLKEMİZE VE İNSANLARIMIZA FAYDALI OLMASINI DİLİYORUM

Kapanış toplantısı yapılan projenin, rakamsal büyüklük olarak da AB’nin ülkemizde uyguladığı önemli sosyal projelerden bir tanesi olduğunu söyleyen Vali Taşyapan sözlerine şöyle devam etti: “Arkadaşlarımız bunu başarıyla gerçekleştirmiş oldular. Hem doğrudan hibe desteği verilen hem de eğitim bölümü bulunan bir programdı. İnsanların az bir destekle kendilerine güveninin gelmesi, hiç yapamayacaklarını sandıkları işleri yapabilir hale gelmesi, ilerisi için kendilerine hedefler koyabilmesi çok önemli sonuçlardır. Projenin uygulama aşamalarında katılımcıların iş yerlerinin açılışlarını da yaptık. Onların kendi işlerini kurduğunu görmek, yüzlerindeki sevinci görmek, başka yerlerde çalışmayı hayal ederken kendi işlerinin patronu olduklarını görmek ve bu sevinci gözlerinden okumak da harika duygulardı. Bu projeyi hakikaten çok önemsiyorum. Projenin büyük kısmında faydalanıcı olarak kadınlarımız yer alıyor. Hedef kitle sadece kadınlarımız değil ama kadınlarımızın böyle bir işte öncü olmaları, istekli olmaları ve başarılı olmaları da bizi ayrıca mutlu etti. İnşallah erkeklerimize de örnek olur, onlar da kadınlarımızdan aldıkları cesaretle projemizin ileri aşamalarında ya da yeni aşamalarında daha aktif hale gelirler. Toplumumuz bir bütündür. Projenin ilimize verilmesinden sonuçlanıncaya kadar ki süreçte Avrupa Birliği Bakanlığımıza, İçişleri Bakanlığımıza, AB Delegasyonu’na, Merkezi Finans Kurumu’na katkılarından dolayı, Van’da projeyi yürüten tüm ekibe ise emeklerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Projenin ilimize, ülkemize ve insanlarımıza faydalı olmasını diliyorum.”

 

 

PROJE…

Merkezi Finans ve ihale Birimi'nin Sözleşme makamı olduğu ve teknik danışmanlığının İKADA tarafından yürütülmüş olan proje 9 Ekim 2014 tarihinde başlatıldı. Proje ile Yerinden Edilmiş Kişilerin temel hizmetlere erişimde eşit hale gelmelerinin ve Sosyo-ekonomik şartlarının ve kapasitelerinin geliştirilmesi yoluyla sosyal ve ekonomik entegrasyonlarının sağlanması amaçlandı. Proje kapsamında Van'da yürütülecek pilot uygulamalar ile tüm Türkiye'de yerinden edilmiş kişilerin kapasitelerinin güçlendirilmesi için yürütülecek diğer benzeri projeler için de örnek olması beklenmektedir. Edinilen deneyimlerin YEK'ler ile ilgili proje yürüten kurum ve kuruluşlarla paylaşılması amacıyla proje süresince iki adet kitapçık hazırlanarak dağıtıldı.

 

 

67 KADINA HİBE SAĞLANDI

Teknik destek projesi, Kapasite Geliştirme ve Hibe bileşeni olarak iki ana bileşenden oluşturuldu. Hibe Bileşeni kapsamında Van'da yaşayan yerinden edilmiş kadın ve genç kızlara iş kurma ve/veya iş geliştirmelerine destek olmak amacıyla hibe verilmesi amaçlandı. Proje uygulama sürecinde kendi işyerlerini açmak ve bu işyerlerinde istihdam yaratmak isteyen 67 kadına hibe sağlandı. Hibe alan kişilere hibe uygulama, satın alma, ara ve nihai rapor yazımı, görünürlük kuralları gibi konularda uzmanlar tarafından eğitimler verilmiştir. Bütün projeler başarıyla tamamlanmış ve hibe alan kadınlar kendileri de dahil olmak üzere kendi işyerlerinde 100'e yakın kişiye istihdam olanağı sağlandı.

 

 

862 KİŞİ EĞİTİM SERTİFİKASI ALDI

Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik Sosyal Entegrasyonu Tektük Destek Projesi kapsamında YEK'lere yönelik olarak mesleki eğitimler ve destek eğitimleri yürütüldü. 2.000 kişinin yararlanması planlanan eğitimlerden proje sonunda hedefler aşılarak, yerinden edilmiş 15 yaş üzeri toplam 2.552 kadın ve erkek gençler yararlanmıştır. Mesleki eğitimler eğitim, sertifika, iş bulabilme imkanı ve yeni gelir kaynaklarına ulaşım fırsatları sunarak yetişmiş insan kaynağı ile ekonomik canlanmaya katkıda bulunmayı amaçlamıştır.

18 ayrı dalda yürütülen mesleki eğitim programı sonunda 862 kişi (294 erkek ve 568 kadın) katılarak eğitim sertifikası almıştır. Sertifika sahibi katılımcılardan 89'u kadın, 114'dü erkek olmak üzere toplam 203 kişi istihdam olanağı bulmuştur. Bu sayının kısa sürede artması beklenmektedir.

Destek eğitimleri; Okuma yazma, girişimcilik ve bilgisayar okur- yazarlığı, bilgisayar operatörlüğü, sayısal resim işleme, photoshop geliştirme ve uyum eğitimleri olarak yürütülmüştür.

Destek eğitimlerinde de hedefler aşılarak eğitimlere katılan 1.690 kişi (1.562 kadın ve 128 erkek) katıldıkları konulara göre sertifika almaya hak kazanmıştır.

Hizmet sağlayıcılara kapasite geliştirme eğitimleri verilmiştir. Eğitim kapsamında; yerinden edilmiş kişilere yönelik iyi uygulama örneklerinin incelenmesi için AB ülkelerine çalışma ziyaretleri, aynı amaçla, Türkiye içinde çeşitli illere yurtiçi çalışma ziyaretleri yapılmıştır.

Hizmet sağlayıcılara yönelik eğitimlerin konuları hizmet sağlayıcıların çalıştıkları alanlara (sağlık, eğitim, aile, kadın, gençlik, istihdam) göre tasarlanmıştır.

Hizmet sağlayıcılara; Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) & İPA II, AB Dış Yardımları İhale Usulleri Uygulama

Kılavuzu (PRAG), Yerinden Edilmişlik ve Mültecilik Kavramları Üzerine Ulusal ve Uluslararası Mevzuat ve

Düzenlemeler konularında eğitim verilmiş ve beş günlük ERASMUS + Proje yazma becerileri geliştirme eğitim/ atölye çalışması düzenlenmiştir.

Projenin kalıcı organlarla, proje sonlandıktan sonra da sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Bu amaçla Van Valiliği ve Belediyelerden gelen uzmanların katıldığı, YEK'lere hizmet sağlama konusunda çözüm önerileri getirmeye çalışacak kurumlar arası bir platform olarak İl Danışma Kurulu, oluşturuldu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

 

 

 

Editör: TE Bilisim