Orhan AŞAN-ŞEHRİVAN


 

30 Martta yapılan seçimlerin ardından Büyükşehir statüsü kazanan Van’da birçok proje de hayal oldu. Önceki dönem projeleri arasından bulunan Van’ın ilk katlı otoparkı temellerinin atılmasının ardından kaderine terk edildi. Kaya’nın Newroz’da açıkladığı projelere ek olarak önceki dönem başkanlığında vaatleri arasında bulunmasına rağmen hayata geçiremediği büyük projelerden biri olan Otopark Projesi hayal oldu.

Van Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma sezonunun sonuna doğru gelmesine rağmen Van’ın ciddi bir otopark ve trafik sorunu yaşadığı şu günlerde katlı otopark projesinin hayata geçmemesi ise düşündürüyor. Çevredeki esnaf da yıllardır yapının bitmesini beklerken, yapıdan dolayı daha da sıkışan sokakların da bu kirlilikten ve dağınıklıktan kurtulması için bu binanın hemen bitirilmesini bekliyor.

3 YILDIR YAPILMAYI BEKLİYOR

2010 yılında Van Belediyesi’nin programına aldığı o çok katlı otoparkın 2011 yılında temelleri atılmış ve 750 gün içinde bitirileceği söylenmişti. Şerefiye Mahallesi Ulu Cami arkasında, 5 bin 350 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek çok katlı otopark ve konferans salonunda Mayıs 2011 yılı itibariyle çalışmalar başlamış ve inşaatta zemin bazı bölümlerde 1’inci kat seviyesine gelinmişti. Fakat işi alan firmanın işi yapamaması ve ihalenin iptal edilmesi üzerine iş bir daha ihaleye çıkmadı ve tam 3 yıldır o haliyle yapılmayı bekliyor.

İNŞAAT KADERİNE TERK EDİLDİ

Van’ın uzun süredir adeta içinden çıkılamaz bir hal alan trafik sorunu ve yaşanan depremde kurumların dışarı çıkmasına rağmen kente kazandıramadığı otopark sorununa çözüm olacak bu proje 2010 yılında Belediye tarafından da büyük bir törenle ve vaatlerle atılmıştı. Kaya’nın o 2011 yılındaki temel atma töreninde “Biz yapamayacağımız işin sözünü vermeyiz” sözleriyle temel atma törenine katıldığı o bina çevredeki vatandaşlar için de adeta bir işkenceye dönüştü. O zamanlar sebze hali olarak kullanılan alanın boşaltılması ile başlayan inşaatten dolayı çok katlı otoparkın yapılacağı alanın etrafı çevrelenmiş ve geniş bir çalışma alanı yaratılmıştı. 2011 yılından bu yana olduğu gibi kalan o alan civardaki gidiş-gelişlerde de büyük sıkıntı yaratıyor. Mayıs 2011 yılı itibariyle çalışmalar başlamış ve inşaatta zemin bazı bölümlerde 1’inci kat seviyesine gelinmişti. Ancak o günden bu yana herhangi bir çalışmanın yapılmadığı katlı otopark kaderine terk edildi.

DEMİRLER BİLE ÇÜRÜMEK ÜZERE!

Civarda esnaflık yapan bir esnaf, 3 yıla yakın süredir sokakların sıkışıklıktan dolayı ciddi sorunlar yaşadığını belirtirken, “Yıllar önce alan boşaltıldı, etraf kapatıldı, esnaf uzun süredir bu yapının bitmesini ve sokakların bu kalabalıktan kurtulmasını bekliyor ama görünen o ki hiç hareketlilik yok. Demirler bile çürümek üzere. Şehrin göbeğindeki bu yapıya belediye hemen müdahale etmeli” şeklinde tepkisini dile getiriyor.

O PARK UMUT OLMUŞTU AMA..

Çok katlı otoparkın yapılacağı civarda kitapçılık yapan bir diğer esnaf ise, büyük umutlarla temelleri atılan bu yapının artık Van Büyükşehir tarafından tamamlanması gerektiğini belirtti. Daha önce seyyar satıcılardan dolayı daha dar olan sokakların çok katlı otopark projesinden sonra kendileri için büyük umut olduğunu fakat yıllardır bitmemesinin kendilerini de zora soktuğunu belirtti. İnşaatın bitmesinin kente de bölgeye de katkı sağlayacağını belirten esnaf; “Biz bölgede kirli görüntüden kurtulacağımız için oldukça umutlanmıştık. Fakat bitmeyen inşaat yüzünden tam anlamıyla karma karışık bir bölge oldu buralar. Bitmesi halinde hem bu sokaklar hem Van büyük bir dertten kurtulacak. Bakın park sorunundan dolayı araçlar buralarda kaldırımlara park ediyor. Küçük bir boşluk bulan hemen park açmaya çalışıyor, böyle olunca düzen daha do bozuluyor. O yüzden artık bir müdahale şart.” Şeklinde konuştu.

OTOPARK HAYALLERİ SUYA DÜŞTÜ

Öte yandan 2011 tarihinde temelleri atılan o tesisler yapılmış olsaydı bugün Van’ın ciddi bir sıkıntısına kısmen de olsa çözüm üretilmiş olacaktı. Zira 2011 yılında temel atma töreninde konuşan Van Belediyesi Fen İşleri Müdür yardımcısı Bekir Kıran, otoparkın 5 bin 350 m2 alan üzerinde, zemin katı alışveriş merkezi, en üst kat 1500 kişilik çok amaçlı konferans salonu, kongre merkezi ve kokteyl alanı olarak tasarlandığını söylemişti. Kıran o otopark ile ilgili olarak “Bu tesisle birlikte büyük bir sorun haline gelen trafik sorunun da önemli bir rahatlama gelecek. İnşaat 750 gün içerisinde bitirilecek. Tesisimizin yaklaşık maliyeti 20 milyon TL’dir. Bu maliyet yüklenici firma tarafından karşılanacak ve 30 yıl boyunca bunun karşılığında belediyeye arsa kira bedeli olarak ise 3 milyon 800 bin TL ödeyecek. Ayrıca tesisin bitimi ile birlikte konferans salonu, 2 adet dükkan ve 1 katında ise belediyenin hizmet alanı olarak belediyeye tahsis edilecek.” Demişti.

Editör: TE Bilisim