ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Van'da Ajans Asya Fuarcılık tarafından bu yıl 11’ncisi düzenlenen ve beş gün sürecek olan ‘Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı' kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuar hakkında bilgi veren Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Van’ın fuarlar kenti yolunda emin adımlarla gittiğini söylüyorduk. Bugün ise 3’ncü fuarımızı gerçekleştik.  Öte yandan fuarda 80 standımız mevcut yaklaşık 300’ün üzerinde de marka sergileniyor.” Dedi. 

​Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde​ gerçekleştirilecek olan 11. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, tarım makine ve ekipman, Gıda İşleme Teknolojisi, Gıda, Yiyecek, İçecek, Tarım ve Hayvancılık sektörlerindeki ulusal ve uluslararası katılımcı ve ziyaretçileri bir araya getirdi. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarım ve hayvancılığın gelişmesinde önemli katkılar sunulması beklenen fuar, çok sayıda ilden katımla Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Fuarda tarım makinaları, güneş panelleri, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makinaları, sulama sistemleri, tarımsal danışmanlık, gübre, ilaçlama, yem katkı maddeleri ve gıda gibi ürün grupları yer aldı.

KURUMLAR DA FUARDA YERİNİ ALDI

Fuarda başta Van olmak üzere, çok sayıda ilden firmalar ürünlerini sergiledi. Bölge il ve ilçelerden fuar için gelen ziyaretçiler için salgın dolayısıyla tüm tedbirler titizlikle uygulandı. Fuarın açılışına Van Vali Vekili Ömer Faruk Canpolat, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı da çiftçilere destek olmak adına 11. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarında stant açtı. Stantta, Van Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu hizmetler tanıtılırken ziyaretçilere de Daire Başkanı Yusuf Altun tarafından belediyenin seralarında yetiştirilmiş yerli ata tohumları verildi. Çocuklara ise ‘Kalemini Ek Yeşillensin’ projesi kapsamında ‘Bahçe Yapalım’ isimli kitap, kalemlik ve geri dönüşümden yapılan tohumlu kalem hediye edildi.

VALİ YARDIMCISI CANPOLAT: FUARA HALKIMIZIN KATILIMI BEKLENİLEN SEVİYEDE

Van ilinin fuarların başkenti olma yolunda hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Vali yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, “Hem vatandaşların katılım konusunda, hem de üreticilerin ilgisi konusunda çok şükür görüldüğü gibi yeterli bir seviyedeyiz. Tabi salgın konusunda tedbirli olmalıyız, görüldüğü gibi önlem konusunda da sağlıkçılarımızın uyarı ve tedbirlerine de uyuyoruz. Vatandaşlarımız pandemi konusunda sürekli uyarılıyor. Her ne kadar salgın çerçevesinde gerçekleştirilse de halkımızın katılımı beklenilen seviye de. Özellikle dışarıdan gelen arkadaşlarımızın katılımı yeterli düzeyde. Tabi dileğimiz muradımız şu pandeminin bir an önce bitmesinden yana. Dünya olarak bu salgının üzerinden gelerek eski günler gibi, maskesiz günlerimize dönebilmek. Bu da fuarlara katılımı kat ve kat artıracaktır. Ben bu tür fuarlar faaliyetlerini önemsiyorum, buraya gelen üreticilerimiz, çiftçilerimiz burada birçok fikir üretiyorlar, yeni teknolojilerden haberdar oluyorlar ve işlerini bu kapsam da genişletiyorlar. Dolayısı ile bu faaliyetler çok önemli faaliyetler inşallah vatandaşlarımız, halkımız ve herkes bu tür faaliyetlerden istifade eder.” Şeklinde konuştu. 

“VAN’IN FUARLAR KENTİ YOLUNDA”

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Bugün 11. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda fuarını gerçekleştirdik. Sizin de şahit olduğunuz gibi gayet renkli ve yoğun bir katılımla gerçekleştirdik. Biz hep şunu söylüyoruz. Van’ın fuarlar kenti yolunda emin adımlarla gittiğini söylüyorduk. 2020’de malumunuz pandemiden dolayı ara vermiştik. 2021 yılında ise salgın kuralları çerçevesinde gerekli tedbirleri alarak fuar stantlarını vermiştik. Bugün ise 3’ncü fuarımızı gerçekleştik. Fuarın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Katılımcılara hayırlı olmasını diliyorum. Fuarda 80 standımız mevcut yaklaşık 300’ün üzerinde de marka sergileniyor. Pazar gününe devam eden fuarlarımızın tekrar herkese hayırlı olmasını diliyorum.”  Dedi.

FUARA DIŞARDAN DA BÜYÜK KATILIM VAR!

Fuar hakkında bilgi veren Fuar Koordinatörü Veysi Uygun, “11 Van Doğu Anadolu tarım, hayvancılık ve gıda fuarının açılışını yaptık. Bu yıl 11. düzenledik fuarımızın. Rutin olarak yapmış olduğumuz bir fuar. Tarımın insan hayatında ki önemi hepimiz için ortadadır ve günümüzde bu daha çok anlaşılmıştır pandemi süreci içerisinde. Bu vesileyle fuarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Fuarımız 5 gün boyunca haklımıza açık olacak, yaklaşık 80 firmamız katılım sağlamış bulunmaktadır. Bu çerçevede firmalarımızın burada etkinlikleri olacak aynı zamanda kamu kurumlarımızın yoğun bir katılımı olmaktadır.” Dedi.

VAN’DA FUARLAR DEVAM EDİYOR!

Cümlelerini sürdüren Uygun, son olarak şunları kaydetti: “Orman Bölge Müdürlüğü’nün çok ciddi bir çalışması olacak fuar boyunca. Bütün halkımıza ücretsiz ceviz, badem fidan dağıtımı yapacak. Dışardan da iyi bir katılım var. Pandemi sürecinde birçok şehirde fuarlar iptal edilirken Van da bizim fuarların yapıldığını sizler de görüyorsunuz. Bu düzenlemiş olduğumuz 3.fuarmız. 2021 yılında yaklaşık 14 fuar yapmayı hedefliyoruz. Tarım olarak ta sektör firmalarımız katılım sağlamıştır. Yerli üreticilerimiz, Ziraat odası, Van Ticaret Borsası, Tarım il Müdürlüğümüz bunun yanı sıra Van Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığımız katılım sağlamış bulunmaktalar. Fuarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Dışardan katılımın pandemi faktörü olmasına rağmen 30 civarı firmamız katılım sağlandı. Yerli katılımın firmaların sayısı pandemiye rağmen 50 civarında.”

 “ÜRÜNLERİMİZ TAMAMEN DOĞAL”

Fuardaki ürünlerinin tamamen doğal olduğuna değinen Yöresel Ürün Stad sahibi Eda Şeker, şöyle konuştu: “Ürünlerimiz Aydın Ayvalık’tan tamamen doğal ve uygun bir fiyata geliyor, tüm halkımızı fuara bekliyoruz. Şuan fuarın ilk günü olmasına rağmen baya ilgi var. Geçen mart ayında on günlük bir fuar vardı ona katılmıştık, çok keyifli geçmişti. Şuan ki fuarda ramazan ayına az bir süre kala yapılıyor bu nedenle bu fuarın da çok keyifli geçeceğini düşünüyorum.”

“İLK GÜN OLMASINA RAĞMEN FUARA KATILIM İYİ DURUMDA”

İzmit’ten katılım sağlayan pişmaniye ustası Adem Tan, “Halkımıza gerçek pişmaniye tadını tattırmak ve insanlarımıza bu sayede pişmaniye yapımını da görmelerini istiyoruz bunun için geldik. Pişmaniye yapımının işlemi yaklaşık 20 dakika sürüyor. Pişmaniye yapımında kullanılan malzemeler şeker, un ve yağ karışımından elde ediliyor. İlk gün olmasına rağmen fuara katılım iyi durumda.” Cümlelerini kullandı.

“FUAR HAFTA SONU DAHA ÇOK İLGİ GÖRECEKTİR”

Fuara katılımında ilk deneyimini yaşadığını söyleyen Uygun Temizlik Kurulu Başkanı Zafer Uygun, şunları söyledi: “Tarım fuarına ilk kez katıldık. İnşallah verimli geçer, verimli geçmesini de temenni ediyoruz. İlk fuarım, ilk deneyimim aslında çok hızlı girdim. Öncesinde açılış ve daha sonra aradan bir ay geçmeden fuar az öncede farklı kişilerden tebrik aldım onlarda bana çok güzel ve çok hızlı gidiyorsun dediler. Bu hızlı gidişin inşallah sana çok güzel döner söylemin de bulundular. Temizlik şirketimizi bir ay oldu açalı fuara kendi şirketimizin imalatı olan temizlik ürünlerini de getirip satışa sunduk, inşallah çok verimli geçer. Şuan fuara çok büyük bir ilgi var ancak hafta sonu daha çok ilgi olacağını düşünüyorum.”

Editör: TE Bilisim