Kamuoyunu aydınlatma ve haberdar etme adına önemli bir görev yürüten gazeteciler 10 Ocak Gazeteciler Günün'de unutulmadı. Her defasında Van adına farklı kurumlar farklı kesimleri haberine taşıyan gazeteciler bu kez haberin öznesi oldu. 10 Ocak'ta Van'da şimdiye kadar görülmemiş bir ilgi gören gazeteciler toplumun her kesiminden kurum, kuruluş, siyasetçi ve bürokrat tarafından ziyaret edilip kutlandı.

ASKON GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (AKSON) Van Şubesi yönetim kurulu, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı. ASKON Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Maşallah Güzel yaptığı yazılı açıklamada, çağın en dinamik mesleklerinden biri olan gazeteciliğin, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü bir misyonu içerdiğini söyledi. Güzel , "Ülkemizde, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe sokulan 212 sayılı yasa ile gazetecilerin sorunlarına, sınırlı ölçüde de olsa, çözüm bulunmak istenmiştir. Gazetecilerin çalışma şartlarının tüm Türkiye'de daha da iyileştirilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması ve hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması, kuşkusuz medyamıza güç kazandıracaktır. Bu duygularla meslek ilkelerini ve ahlak kurallarını hep ön planda tutan ve objektif haber yapmak için özveri bölgemizde zor şartlarda emek sarf eden tüm gazeteci arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü başarılar temenni ediyorum” dedi.

EŞ BAŞKAN KESKİN VE ÇAĞAN’DAN 10 OCAK MESAJI

Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin ile Abdurrahman Çağan, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladılar. Eş başkanlar tarafından yapılan açıklamada, gazeteciliğin ya da, özgür çalışan bir basının toplum içinde taşıyıcı rol oynadığını, bu yüzden basına önemli yük ve sorumlulukların düştüğünü ifade ettiler. Dünya'da ve Türkiye'de gazetecilik anlayışının egemen güçler tarafınca boğulmaya çalışıldığının altını da çizen eş başkanlar, “Geçmişte hakikati ya da, gerçeği kovalamak isteyen birçok basın çalışanı ya öldürülmüş, ya da değişik yaptırımlarla susturulmak istenmiştir. Türkiye, basına olan yaklaşım konusunda maalesef dünyada yasaklayıcı ülkeler arasında 10. sırada. Türkiye ve Dünya'da birçok gazeteci kalemi veya düşüncesi sebebiyle cezaevlerinde susturulmaya çalışılmakta. Yine aynı sebeplerle gibi birçok gazeteci de savaş ortamlarında ya öldürüldü ya da, kaçırıldı. Türkiye'de şu anda 100’ün üzerinde tutuklu gazeteci olduğu düşünülürse, fikirlerin özgür aktarıldığı bir ortamdan bahsetmememiz gerektir. Basın özgürleşmedikçe, toplumsal özgürlük mümkün olmayacaktır. Doğrulardan, gerçeklerden yana olan bütün cesur ve fedakar gazetecilerin günü kutlu olsun'' şeklinde görüşlerini ifade ettiler.

VANTB’DEN ‘ÇALŞIAN GAZETECİLER GÜNÜ’ MESAJI

Van Ticaret Borsası (VANTB) Yönetim Kurulu Başkanı Selman Toprak, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” ile ilgili bir mesaj yayınladı. Toprak, "Medya ülkemizde hızlı haber alma, halkı bilgilendirme, kamuoyunda farkındalık oluşturma, dünyada, yurtta ve ilimizde yaşanan gelişmeleri anlık olarak aktararak bilgilendirme faaliyetleri yapmaktadır. Tüm bunları gayet özverili ve başarılı bir şekilde yerine getirirken mesleğin yaşattığı sıkıntıları çeken, kendi dünyalarında yaşadıkları sorun ve sıkıntılara rağmen gazetecilik mesleğinin sayınlığını koruyarak icra eden basın emekçileri gurur kaynağımızdır. Basın emekçilerinin bu özel ve anlamlı günlerini kutlarken, Van depreminde hayatını kaybeden basın şehitlerimizi de rahmetle anıyorum" dedi.

VİMED’DEN ‘10 OCAK’ MESAJI

Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

VİMED adına yazılı bir açıklama yapan İlhan Siyahtaş, "Bu gün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü. Dünyanın her tarafında yoksullukla mücadele eden gazetecilerin bu gün tehdit olarak görülmeleri, ne yazık ki ülkemizde artık açıkça görülmektedir. Baskı tehdit tutuklanma ve dayatmalara rağmen objektif gazetecilik anlayışından ödün vermeyen gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Günü’nü Kutluyor bu uğurda yaşamını yitiren bütün Basın emekçilerinin saygıyla anıyoruz" dedi.

Bilindiği üzere ülkede gazetecilerin çalışma koşulları dünya standartlarının çok altında olduğunu ifade eden Siyahtaş, "Çalışan gazetecileri ekonomik anlamda özgür olmayan medyadan özgür olmasını beklemek hiçbirimizin hakkı değildir. Bununla birlikte, hiçbir medya kuruluşu veya gazeteci bir başkasından kendisine özgürlük vermesini beklenmemelidir. Kendi özgürlüğünün sınırlarını kendi çizmeli. Evrensel değerleri hiçe sayıp başkalarının da özgürlük alanına girip 'basın özgürlüğü ‘nün arkasına sığınılmamalı. Gazeteciler, sosyal hakları yanında giderek kaybolan itibarının geri kazanılması noktasında da, kendi öz eleştirisini kendi yapabilmeli, yeni bir yol haritası belirlemelidir. Basın özgürlüğü gazetecilik ahlakının olduğu yerde vardır, bunun bilincinde olunmalıdır. Bu bilinçle hareket etmek çok önemli olan gazetecilik mesleğini yaşatabilmenin de başlıca unsurlarından biri haline gelmiştir. Bu kapsamda, kamu görevi yapan, toplumla kamu arasında bir köprü vazifesi üstlenen, şehrimizin, ülkemizin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmesine katkı sağlayan basınımızın, büyük bir fedakarlık içerisinde sorumluluk bilinciyle zaman ve mekan ayrımı gözetmeksizin fedakarca görevlerini yapan basın çalışanların üstlendikleri sorumluluk son derece önemli ve inkar edilemez. Bu duygu ve düşüncelerle, büyük bir özveri ile çalışan, çalışma koşullarının daha da iyileştirilmesini arzu ettiğimiz gazetecilerimizin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz” ifadelerine yer verdi.

VGC’DEN ‘GAZETECİLER GÜNÜ’ MESAJI

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

VGC’den yapılan yazılı açıklamada, Vangölü Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutluyoruz. 10 Ocak 1961, çalışan gazetecilerin haklarına ilişkin 212 sayılı basın yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasayla, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak gazetecileri koruyan bu yasa sadece bu gün hatırlanmakta. Yılın diğer günlerinde ise gazeteciler Allah’a emanetler. Çıkarılan yasayla biz gazeteciler, iş kaybetme endişesi olmadan daha da özgür olacaktık. Ancak gelinen noktada yarın ne olacağı daha çok sorar olduk. Siyaset ve patronaj kıyımlarıyla binlerce gazeteci işsiz kaldı. Emekten, haktan ve adaletten bahsedenler gazetecileri ucuz iş gücüyle açlık sınırının altında bırakmışlardır. Karşımıza çıkan bu olumsuzluklardan ötürü biz gazeteciler, farklılık olmaksızın dayanışma ruhuyla kenetlenmeliyiz. Hukuk ve demokrasiyi ilke edinmeliyiz. Kamuoyuna hep iyiyi sunmak hedefimiz olmalıdır. Etrafımızda ve dünyada gazetecilere yönelik sergilenen tavırlar kenetlenmenin ne kadar elzem olduğunun tek göstergesidir. Daha öncede dediğimiz gibi biz, bize düşeni meslek örgütleri olarak hep yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yitirdiklerimizi de anaraktan tekrardan tüm meslektaşlarımızın, dayanışma gününü kutlarız” ifadelerine yer verildi.

ÇİFTÇİ’DE GAZETECİLERİ UNUTMADI

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Fatih Çiftçi, basın çalışanlarının her zaman sorumluluklarını, sorunlarından üstün tutma, mesleğinin taşıdığı önemin bilinciyle hareket etme anlayışından ödün vermeyeceklerine gönülden inandığını bildirdi.

Milletvekili Fatih Çiftçi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 'çoğulcu ve katılımcı demokrasinin temel öğelerinden olan basının, demokratik düzenin sağlıklı işlemesi yönünden vazgeçilmez bir işleve sahip' olduğunu kaydetti. Basın özgürlüğünün, düşünce ve anlatım özgürlüğünü tamamlayan ve onun kullanılmasını sağlayan bir özgürlük olduğuna dikkat çeken Çiftçi, “Basın; haber verme, denetim ve eleştiri yapma, kamuoyunu bilgilendirme ve oluşturma, kurumlarla bireyler arasında bilgi akışı sağlama, toplumun çıkarlarını koruma, özgür tartışma ortamı yaratarak toplumsal bilinci güçlendirme, toplumu eğitme ve düşünce dünyasını zenginleştirme gibi yaşamsal sorumlulukları bulunurken bu yönüyle de kamusal bir görev yapmaktadır. Basının toplumun sesi olma işlevini yerine getirebilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin kaldırılmasına bağlıdır. Ancak, özgür ve bağımsız çalışma koşulları yaratılarak doğru, ilkeli, kişilik haklarına ve özel yaşama saygılı habercilik anlayışı benimsenebilir. Gazetecilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, haklarının güvenceye alınması, onların görevlerini rahat bir ortamda yapabilmelerini sağlayacaktır. Bu konuda devlete olduğu kadar basın yayın organı sahiplerine ve meslek örgütlerine de önemli görevler düşmektedir. Bu yöndeki adımların anlayış birliği içinde atılmasının, halkın haber alma hakkını en iyi biçimde kullanabilmesinin yolunu da açabilir” ifadelerine yer verdi.

PAK’TAN 10 OCAK GAZETECİLER MESAJI

Partîya Azadîya Kurdistané (PAK) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı açılama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Düşünce ve ifade özgürlüğünün teminatı ve toplumun vicdanı olan, çoğu zaman canları pahasına görevlerini ifa eden, basın emekçilerinin 10 Ocak Dünya Gazeteciler Gününü en içten dileklerimizle kutlarız. Maalesef Türkiye'de Demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla oturmadığı için bu nedenle iktidarlar her dönemde eksikliklerini, Zaaflarını ortaya çıkran basını baskı yolu ile sindirmeye çalışmışlardır. Özelde Kürdistan’da bu baskılar katmerleşerek kendini göstermiştir. Öldürülen Kürt gazeteciler ve hala cezaevinde olan gazeteciler bunun açık göstergesidir. Genelde Dünya gazetecilerinin, özelde de Kürdistan Gazetecilerinin Bayramını en içten dileklerimizle kutlarım ve her zaman yanlarında olduğumuzu belirtiriz.”

İPEKYOLU EŞ BAŞKANLARI DA GAZETECİLERİ UNUTMADI

Çalışan Gazeteciler Günü'ne ilişkin mesaj yayınlayan İpekyolu Belediye Eş Başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü kutladı. Ülke demokrasilerinin en büyük ölçütünün basın özgürlüğünden geçtiğini belirten Eş Başkanlar, gün geçtikçe sistem tarafından baskı gören özgür basın emekçilerinin, toplum tüm kesimleri tarafından sahiplenilmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Eş Başkanlar vermiş olduğu mesajda şu ifadelere yer verdiler Dünyada olup biten her şeyi halkın gündemine taşıyan tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz. Algı operasyonlarından bağımsız tamamen halkın haber alma iletişimini sağlayan ve bu konuda emek harcayan tüm gazeteci dostlarımızı yürekten selamlıyoruz. Ülke demokrasilerinin en büyük ayağını oluşturan basın özgürlüğü, demokratik toplumun vaz geçilmez unsurlarındandır. Basın özgürlüğünde 180 dünya ülkesi arasında 154. sırada bulunan Türkiye, demokratikleşme konusunda vermiş olduğu en büyük sınavdan kaldığını evrensel olarak kanıtlamıştır. Ülkemizde gazetecilere ve basın yayın kuruluşlarına baskılar aralıksız bir şekilde artmaktadır. Bu anlamda sınır tanımayan iktidar, 'en iyi medya beni iyi yansıtan medyadır' ilkesi ile tek tipleşen bir medya ve tek tipleşen bir toplum modeli yaratma peşindedir. Basın özgürlüğünde gerileyen Türkiye, demokrasiden de uzaklaşarak gün geçtikçe totaliter bir ülke konumuna gelmektedir. Bu şartlar altında çalışmalarını yürüten özgür basın emekçileri, düşüncesi ve taraftarlığı ne olursa olsun toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilmesi, demokrasimiz açısında çok önemlidir. Biz İpekyolu Belediye Yönetimi olarak, yerel ve ulusal alanda emek veren tüm özgür basın emektarlarının her daim yanında olduğumuzu belirtiyor. Tüm gazetecilerimize başarılı bir yıl geçirmesini temenni ediyoruz. " ifadelerine yer verildi.

AKTİF EĞİTİM SEN’DEN NEZAKETLİ ZİYARET

Aktif Eğitim Sen temsilcileri başta gazetemiz olmak üzere tüm gazetecileri ziyaret etti. Çalışanlarının tek tek 10 Ocak gazeteciler gününü kutlayarak nezaket ziyaretinde bulunan Aktif Eğitim Sen ayrıca gazetecilere çiçek gönderdi. Gazeteciler ise gerek ziyaret gerekse de çiçek gönderilmesinden çok mutlu olduklarını dile getirdiler.

Editör: TE Bilisim