Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Gürkavak köyü İkizler Mezrası'nda Refiya- Halit Özdil çifti, 15 yıldır bir başlarına yaşıyor. 6 kez yılan tarafından ısırıldığını belirten Halit Özdil, mezradan ayrılmayı düşünmediğini belirtirken, terk edenlerin de bir gün köylerine geri döneceklerine inandığını söyledi.

Yüksekova ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan Gürkavak Köyü ve İkizler Mezrası, 1994 yılında bölgedeki olaylar nedeniyle boşaltıldı. 60 yaşındaki Refiya ve 65 yaşındaki Halit Özdil ise çocukları ile birlikte mezralarını terk etmeyerek burada yaşamaya devam etti. Özdil ailesinin 8 çocuğu da bir süre sonra köydeki diğer aileler gibi il ve ilçe merkezlerine yerleşti. 15 yıldır mezrada bir başlarına kalan Halit ve Refiya çifti, geçimlerini ise hayvancılık ve arıcılık yaparak sağladı. Kış aylarında bile köyden ayrılmayan Özdil ailesi, çözüm süreci ile birlikte bu yıl farklı bir mutluluk yaşadıklarını anlattı.

“BİR GÜN HERKES KÖYE GERİ DÖNECEK”

 

15 yıl boyunca sadece bazı ihtiyaçları için Yüksekova'ya gidip gelen Halit Özdil, bugüne kadar hiç kimsenin kendilerine karışmadığını belirtti. 30 yıldır bölgede sıkıntılı bir dönemin yaşandığını, ancak başlayan çözüm süreci ile birlikte bölgenin yeniden hayat bulduğunu belirten Özdil, “Bu yıl ne asker, ne de PKK'lı ölmüyor. Mezramızdan ayrılmadık. Bir çok sıkıntıya tanıklık ettik. Ama buraları terk etmedik. Şimdi huzur zamanı. Bölgenin yeniden canlanacağını ve insanların tekrar terk ettikleri köylerine döneceklerini düşünüyorum” dedi.

6 KEZ YILAN ISIRMIŞ


Hafta sonları çocuklarının ve torunlarının ziyarete geldiği Özdil çifti, zaman zaman sıkıntılı günler de geçirdi. 6 kez yılan tarafından ısırıldığını anlatan Özdil, ilk ısırıkların ciddi olmadığını, evinde iyileştiğini, ancak geçen yıl bir hafta boyunca Yüksekova Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde kaldığını belirtti. Geçen hafta yine bir yılan tarafından ısırıldığını söyleyen Özdil, hastaneye gittiğini ve burada gördüğü tedavinin ardından iyileştiğini ve evine döndüğünü söyledi.

Editör: TE Bilisim