Önder ALTINAL - ŞEHRİVAN ÖZEL


 

Önceki gün gerçekleştirilen Sivil Toplum Diyalogsuzluğu çalıştayındaki tek siyasi parti temsilcisi olan CHP İl Başkanı Cemal Şen, hem STK’ları hem kendin idarecilerini eleştirdi. 200’e yakın STK’nın davet edilmesine rağmen katılmamasının büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirten Şen, Vali ve Belediye Başkanları’nın programlardaki ayrılığına da gönderme yaparak; “Bu iki yapının ayrı ayrı hareket etmesi kentin gelişimine ve kentin barış-huzuruna çok ciddi zararlar veriyor.”

Büyükşehir Kent Konseyi’nin çalıştayının ardından Şehrivan’a özel değerlendirmelerde bulunan CHP Van İl Başkanı Şen, gerçekleştirilen çalıştayı bir siyasi partisi olarak çok önemsemesine rağmen katılımdaki ilgisizliğin kendisini çok şaşırttığını belirtti. Bu anlamda kentin sorunları noktasında bir köprü görevi gören STK’ların bu ilgisizlik ile samimi olmadıklarını ortaya koyduklarını belirten Şen, şu açıklamalara yer verdi; “Kent konseyinin çabaları ile gündeme gelen STK’ların diyalogsuzluğu çalıştayı kesinlikle çok önemli bir gündemdi. Sevgili dostumuz Ümit Keser’in çok emek sarf ederek gerçekleştirdiği bu çalıştayı ben çok önemsiyordum. Ben bu çalıştaya çok heyecan ve şevkle geldim. Ama orada gördüğüm manzara sonrasında hayal kırıklığına uğradım. Kent konseyi çok önemli bir sivil toplum örgütüdür. Tüm yapıları içerisinde barındıran, yerel yönetimler üzerinden denetim hakkı olan ama yatırım gücü olmayan bir sivil toplum örgütüdür. Vatandaş ile belediye arasında çok ciddi bir köprü olma kurumudur. Bunun için herkesin bu konuya ilgi göstermesi gerekiyordu. Aldığım bilgiler neticesinde 200’ün üzerinde bir davet yapılmış. Valilikten tutun büyükşehir belediyesine, tüm ilçe belediye başkanlarından, kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversite ve siyasi partilerin hepsine bu davet yapılmış. Ancak insanların neden bu kadar ilgisiz kaldıklarını anlamış değilim. Bu kesinlikle büyük bir eksikliktir. Kim bu çalıştaydan kaçınmışsa veya bu çalıştaya katılmama lüksünde bulunmuşsa, demek ki bu kurum-kuruluşlar ve bu STK’lar artık halkın kentin yönetmesi konusunda samimi duygularının olmadığının bir göstergesidir.”

NEDEN KATILMADIKLARI KONUŞULACAK!

Şen, çalıştaya katılmayan STK’ları özeleştiri yapmaları için açıklama yapmaya da davet ederek; “Bu kent hepimizindir. Van kenti güzel bir kent olursa, yaşanır bir kent olursa, gelişime ve dönüşüme açık bir kent olursa hepimizin ve tüm toplumun yararına olacaktır. Bu kentte ekonominin canlanması hiçbir siyasal düşüncenin ve hiçbir yapının ipoteğinde değildir. Hepimiz Van’a sahip çıkmak zorundayız. Ben özellikle bu çalıştaya katılmayan bu sivil toplum örgütlerinin bu konuda bir öz eleştiri yapmalarının bir faydası olacağını düşünüyorum. Katılmayanların bir öz eleştiri yapmaları için bir davette bulunuyoruz. Yapmazlarsa bizde gelecek toplantıda kendilerini eleştireceğiz.” Dedi.

“ŞAŞKINIM”

AK Parti’nin katılmamasından ziyade HDP ve MHP’nin çalıştaya katılmamasını kendisini daha çok şaşırttığını belirten Şen, konuyla ilgili olarak ayrıca; “Siyasi partilerin katılmamasını anlamış değilim. İktidar partisinin katılmaması, özellikle grubu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin katılmaması, MHP’nin katılmayışını kesinlikle anlamış değilim. Bu kadar sönük bir çalıştayın olacağına inanmıyordum. Kendi gözlerimle görsem yine una inanmazdım. Kent konseyinde birçok toplantımız oldu. 3-4 yıllık süre içerisinde birçok toplantı yapıldı ve bizde hemen hemen her toplantıda yer aldık. O toplantılar bu çalıştaydan daha zengin, daha çok katılımcı katılıyordu. Bu çalıştaya katılmayışların nedenlerini bizde bir kurum olarak kent konseyimiz ile birlikte değerlendireceğiz.” Dedi.

“BÖYLE AYRI GAYRI OLMAZ”

Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede son olarak, uzun süredir tartışılan kentin dinamiklerinin birlikte hareket etmemelerini eleştiren Şen, bu noktada kentin menfaatleri için birlikte çalışmanın şart olduğunu kaydetti. Şen, konuşmasının son bölümünde şu ifadelerle kentin dinamiklerine de gönderme yaparak; “Valiler öncelikli olarak siyasi partilerin valisi olmamaları gerekir diye düşünüyorum. Valiler devleti temsil ediyorlar ve tüm halkın valileridirler. Belediye başkanları da bu konuda aynı yerdedirler. Belediye başkanları her ne kadar bir siyasal kimlik noktasında seçiliyorsa dahil seçildikten sonra herkesin belediye başkanlarıdır. Bu iki yapının ayrı ayrı hareket etmesi kentin gelişimine ve kentin barış-huzuruna çok ciddi zararlar vermektedir diye düşünüyorum. Bu anlamda daha özverili, birbirimizi daha çok kabul ederek, bir birimizi sindirerek bir araya gelmek zorundayız. Ama zaman zaman birçok valinin yaptığı veya ticaret sanayi odasının ya da büyükşehir belediyesinin organize ettiği toplantılarda bir araya gelmeleri gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim