Van depreminin ilk terk edeni olan Medical Park Hastanesi, milyonluk yatırımı adeta atıl duruma düşürdü. O yatırımın sahipleri de, ortada kalan çalışanları ve esnafı da o kaçışın mağdurlarından biri oldu. Yıllar önce yapılan o binada şu anda adeta in cin top oynarken o kompleksin ne olacağı ise merak konusu…

 

İstanbul Hastanesi’nin SGK ile olan anlaşmasının durdurulması Van’a bir kez daha Kale Yolu’ndaki eski Medical Park Hastanesi’ni hatırlattı. Şehir merkezinde devlet hastanesinin olmadığı, semt polikliniklerinin bulunmadığı bir dönemde önemli bir özel hastane de güç kaybederken sağlıkta gelinen durum bir kez daha tartışmaya açıldı. İlçelerde halen devlet hastanelerinde sıkıntı yaşanırken, Van’ın Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile YYÜ’nün Tıp Merkezi Van’a, ilçelerine ve bölgeye yetmezken özellerde yaşanan bu durum yeniden sağlık defterinin açılmasına neden oldu. Devlet Hastanesi’nin merkezden taşındığı, İpekyolu Devlet Hastanesi’nin pasifleştirilerek yavaş yavaş eritildiği bir dönemin ardından depremde de kar bitince Van’dan kaçan Medical Park’ın çalışanlarını mağdur eden politikasının ardından kentteki 3 özel hastane sağlık yükünü omuzlayan 3 hastane olmuştu. İstanbul, Lokman Hekim ve Akdamar bu anlamda semt polikliniği görevi görürken vatandaşın da sağlık hizmetlerine erişimi noktasında en yakın kapısı olmuştu… Şehrivan Gazetesi olarak özel hastanelerin yeniden tartışıldığı bir dönemde objektiflerimizi kale yolundaki o dev yatırıma çevirdik. Yıllarca kullanılamayan, Medical Park Hastanesi tarafından kullanıldıktan sonra da ‘Van’a büyük bir darbe vurarak giden o hastanenin yerinde şu sıralar incin top oynuyor…

 

SADECE ONLAR GİTMEDİ, ONLARCA ESNAFI DA KENDİLERİ İLE GÖTÜRDÜLER…

2011 yılında yaşanan 7,2’lik ve 6,5’lik depremlerin ardından hasar gören Medical Park Hastanesi, depremin ardından kapatılarak kaderine terk edilmişti. Depremin üzerinden 4 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hastane hala onarılmamış ve harabe bir şekilde durmaya devam ediyor. Depremden sonra onarılarak tekrar açılacağı söylense de şimdilerde hastanenin binasında in cin top oynuyor. En ufak bir çivi çakılmış değil. Onarılıp yeniden Van’a kazandırılamayan hastane tamamen kapanınca hastane civarında bulunan onlarca dükkân, eczane ve cafe tarzı işletmelerin hepsi zamanla iş yapamayınca kapanmak zorunda kaldı.

 

YALÇIN: BURALAR ÇOK SESSİZ OLDU!

Hastanenin bulunduğu cadde üzerinde tekel bayi işletmeciliği yapan Kutbettin Yalçın, hastanenin kapanması ile birlikte mahallenin ve caddenin hiç olmadığı kadar sessiz olduğuna dikkat çekerek, “Araç beklerken bile saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz. Önceleri burada birçok işletme vardı ama şimdi bakıyorsunuz açık tek bir yer bulamazsınız. Ekonomik olarak çöktük. Burası da tekel bayi olmasaydı hastanenin kapanmasıyla birlikte iflasın eşiğine gelirdi. Hastanenin ve onlarca işletmenin kapanması vatandaşları mağdur ederken, var olan istihdamdan da etti. Onlarca insan işsiz kaldı.” Dedi.

 

CAN: KALE VE BU PARK OLMASA BİZİMDE HALİMİZ YAMANDI

Yine hastane civarında bakkal işleten Âdem Can adlı esnaf hastanenin kapanmasının kendilerinden çok hastaneye bağlı olarak çalışan eczane ve cafeleri olumsuz etkilediğini dile getirerek, “Bizim işler iyi olabilir ama kale ve bu park olmasa bizimde halimiz yamandı. Ama hastaneye yakın olan işletmelerin hepsi iflas etti resmen. Dükkânlarını terk etmek zorunda kaldılar. Çünkü gelen giden yoktu. Mecbur kalıp kepenk kapatıp gittiler. İşletmeler dışında onlarca insan işsiz kaldı. Hastanenin sahibini uzun zamandır haber alamıyoruz ara sıra uğruyor buralara ama uzun zamandır bizde görmüyoruz onu.” Diye belirtti.

 

KAPILARA KİLİT VURULDU!

Van’da yaşanan depremler sonrası gemiyi ilk terk edenler arasında Medical Park hastaneler zinciri vardı. Hastaneler zinciri depremden sonra Van şubesini Denizli’ye taşıdığı gündemde yer edinmişti. 2007 Eylül ayında açılışı yapılan ve milyonlarca TL’lik yatırım yapan Medical Park hastaneler zincirinin Van şubesinde yaklaşık dört yüz bölge insanı istihdam ediliyorken, aylık cirosu 3 milyon lirayı bulan hastanede çevre esnafı ve eczanelerde faydalanıyordu. Van’da meydana gelen depremler sonrası, binada ciddi bir hasar oluşmamasına rağmen kapılarına kilit vuran Medical Park Van şubesi, hastanenin içini boşaltarak tüm malzemeleri Denizli’de açtığı şubeye taşıdı. Hastanenin kapanmasıyla, hastane bünyesinde çalışan yaklaşık 400 personel kaderlerine terk edildi. Kapılarına kilit vurulan hastane binasına vardığımızda aralarında sağlık memurları, acil kayıt çalışanları, servis personeli, kat görevlileri ve başka görevlerde bulunan onlarca personel işsiz kaldı.

 

TOPLANAN PARALARA DA EL KONULMUŞTU!

İşlerine son verildikten sonra basına demeç veren işçiler, hastanenin kapanıp Denizli’ye taşındıktan sonra kendilerine hiçbir şekilde ‘Ne olacaklarına’ dair bilgi verilmediği belirtilmişti. Medical Park çalışanlarından hasta servis kat personeli “Bu adamların bu hastaneyi kapatacağı belliydi. Zarar ettiklerini söylüyorlardı, bu doğru değil. Medical park hastanesi Van şubesi Van’daki hem devlet, hem de özel hastaneler içinde en çok hastası olan bir hastaneydi. Buranın çalışanıyım benden daha iyi kim bilir.” Belirtmişti. Sağlık memuru olarak görev yapan diğer bir memur ise “İşten çıkarılıp açıkta beklediğimiz bir yana, biz depremzede hastane personeli için aynı kurumun Türkiye genelindeki şubelerinde Yaklaşık 30 bin çalışan arasında toplanan paralara da el koydular. Medical Park yönetim kurulu başkanı Muharrem Usta 10 Kasım 2012 tarihinde Van’a gelerek personelle yaptığı toplantıda Ülke genelinde hizmet veren ve 17 şubesi bulunan Medical Park hastaneleri bünyesinde çalışan 30 bin personelden Van Medical Park çalışanları için para topladıklarını ve toplanan paranın miktarı kadar da kendisinin ekleyerek personele dağıtacaklarını söylemişti. Ama hastane kapandı bizler için toplanan paralara da el konuldu” ifadelerine yer vermişti.

 

“VAN’I TERKEDİN”

Bölge genelinde dört yüz personel ve bir o kadar da çevre esnafına istihdam yaratan, Türkiye genelinde 3’üncü basamak tedavi vermesiyle sayılı hastaneler arasında yer alan Medical Park Van şubesi, kullandığı binada ciddi bir hasar oluşmamasına rağmen kapılarına kilit vururken, etkilenenler sadece personel olmadı. Hastanenin kapanmasıyla hastane civarında yer alan Yeni Kartal, Doğu ve Şifa eczaneleriyle birlikte civarda bulunan bakkal, cafe, lokanta ve medical firmaları da kapılarına kilit vurdu.

 

ONLARCA İNSAN İŞSİZ KALDI

Hastane kapandıktan sonra Hastane çalışanlarında R.T’nin yaptığı bir açıklamada hastanenin bilinçli olarak Van’dan çıkarıldığını bu duruma da kimsenin müdahale etmediğine dikkat çekmişti. R.T’nin o dönem verdiği demeçte, “Medical Park hastaneler zinciri yönetim kurulu başkanı Muharrem Usta 9 Kasım depreminden bir gün sonra buraya gelerek tüm personeli hastane cafe'sinde topladı ve hastaneyi kapatacaklarından kararlı olduklarını söyledi. Bu hastaneye trilyonluk yatırım yapılmış, zira yapılan ek binaya da milyonlarca liralık para harcanmıştı. Yönetim kurulu başkanı Muharrem Usta personelle yaptığı toplantıda hastanenin kapatılmasına dair elle tutulur bir neden sunmadı. Sadece “kapatmaya karar verdik” dedi. Van şubesinde çalışan personeli de başka illerdeki şubelerde istihdam edebileceklerini belirtti. Hatta kimi arkadaşlarımız farklı şubelere giderek bir iki ay süreliğine çalıştılar. Ama deprem görmüş bir ildeyiz. Evlerimiz yıkılmış geleceğimizin ne olacağı belli değil, 700-800 lira maaşla başka illerde nasıl barınırız” ifadelerini kullanmıştı.

 

YARGIYA TAŞINAN BİNANIN DURUMU NE OLACAK?

Şehrivan Gazetesi olarak Medical Park Hastanesi’nin kaderinin ne olacağını ve sürekli bir harabe olarak mı kalacağını hastane civarında işletme açan vatandaşa ve hastane yetkililerine sorduk. Gazete olarak görüştüğümüz bina sahibi, “Özel sektördür depremden dolayı işlerine gelmedi bırakıp gittiler. Biz de haklarımızdan dolayı onları dava ettik. Binayı da isteyenler oluyor fakat anlaşamıyoruz. Bu konuda okullar, oteller istiyor fakat nihai bir karar vermiş değiliz.” Dedi.


ŞEHRİVAN SAĞLIK: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim