Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı ve Hakkâri Milletvekili Selma Irmak, 13 Mart 2016 tarihinden bu yana sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Yüksekova ilçesindeki bu uygulamanın son bulması için yapacakları yürüyüşün güvenlik güçleri tarafından engellendiğini söyledi. Irmak, “Bu topraklar artık kana, ölüme duydu. Artık buradaki halk savaş istemiyor. Bu anlamda KCK'nin yaptığı barış duyurusu anlamlı ve önemli olduğunu buradan da belirtmek istiyoruz.” Dedi.

 

HDP Van Milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk, Bedia Özgekçe, Başkale Belediye Eş Başkanı İhsan Güler'in aralarında bulunduğu HDP'li grup, Başkale ilçesinde bir araya gelip sokağa çıkma yasağı ve operasyonların devam ettiği Yüksekova ilçesine doğru yola çıktı. Hakkâri’den ise aralarında DTK Eş Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın bulunduğu 150 kişilik HDP'li ve DBP'li grup, Yeniköprü mevkisine gelerek Van'dan gelecek heyeti bekledi.
 

 

 

AÇIKLAMAYA DA İZİN VERİLMEDİ

Yolun her iki tarafını trafiğe kapatıp, geniş güvenlik önlemi alan Jandarma ve Polis ekipleri, Van yönünden gelen HDP'liler ile Hakkari yönünden gelen HDP'lilerin bir araya gelmelerine izin vermeyince, grup yolu kapatan TOMA'nın yanına giderek burada bekleyen komutana Van'dan gelen heyetle bir basın açıklaması yapılması talebinde bulundu, fakat bu talep de kabul edilmedi. Selma Irmak, askeri yetkiliye, amaçlarının ölümleri durdurmak ve süren savaşın önüne geçmek olduğunu, bu nedenle burada demokratik bir şekilde basın açıklaması yapmak olduğunu belirtti. Görevli komutan ise Valiliğin emriyle yürüyüş ve slogan atılmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini, bulundukları yerde basın açıklaması yapıp sessiz dağılmalarını istedi.

 

 

IRMAK: YÜKSEKOVA HALKI YALNIZ DEĞİL

Bunun üzerine Irmak ve beraberindeki HDP'liler, Yeni Köprü Jandarma noktasına 500 metre kadar geriye gidip burada basın açıklaması yaptı. Van'dan gelen HDP'li grup ise, geri dönmek zorunda kaldı. Bu arada yolun trafiğe kapanması nedeniyle yolda uzun araç kuyruğu oluştu. Irmak yaptığı basın açıklamasında Yüksekova halkının yalnız olmadığını göstermek için yola çıktıklarını ve her adımda engellendiklerini belirterek, “Yolumuz kesilerek, engellenerek bir savaş valisi olan valinin hukuki olmayan, ahlaki olmayan, vicdani olmayan bir yöntemle bu girişimimiz engellenmiştir. Ama buradan bir kez daha haykırmak istiyoruz. Tanklarınız, toplarınız, engellemeleriniz, hukuk dışınız bizim yürüyüşümüzü engelleyemeyecektir. Bu savaş bin yılda sürse bu halk boyun eğmeyecektir. Bu halk illaki özgür bir yaşam, onurlu bir yaşam için mücadele etmeye devam edecektir. Bu topraklar üzerinde yeterince kan döküldü. Bu topraklar kana doydu. Artık can kayıplarına tahammülümüz kalmadı. Kürdistan'ın her bucağında, her bir karış toprağında mutlaka bir gencin kanı vardır. Aynı şekilde bu savaş Türkiye cephesine de sirayet etmiş, orada da her gün bir yerde bir bomba patlamakta ve masum insanlar hayatını kaybetmektedir.” Dedi.

 

 

IRMAK: YAPILAN ÇAĞRI ANLAMLIDIR

Can kayıplarının kimseye bir faydasının olmadığını da söyleyen HDP'li Irmak, “Bir an önce bu ölüm ablukasının kaldırılmasını talep ediyoruz. KCK'nin yaptığı çağrının, duyurunun anlamlı ve önemli olduğunu söylemek isteriz. Bu anlamda bugün burada toplanan halkımız barış mesajlarını bir kez daha buradan ifade ediyor” diye konuştu. HDP'liler basın açıklamasının ardından Hakkari'ye döndü.
 

 

YOL ORTASINDA OTURMA EYLEMİ

Öte yandan Şemdinli İlçesi'nde de aralarında Şemdinli Eş Başkanları Seferi Yılmaz, Nahide Yılmaz, DBP Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Mehmet Sert, HDP, DBP'li yöneticiler, Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muharrem Tekin ve HDP, DBP ve bazı STK temsilcilerinin bulunduğu grup sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Yüksekova İlçesi'ne gitmek istedi. Toplanan grup Şapatan Gediğinde askerler tarafından durduruldu. Askerlerin durdurması üzerine grup, yolun açılması talebinde bulundu. Fakat askerler Kaymakamlık izni olmadan geçişlere izin verilmeyeceğini söyledi. Geçişlerine izin verilmeyen grup, yol ortasında oturma eylemi yapıp basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasının ardından da toplanan kalabalık slogan atarak ilçeye döndü.

Editör: TE Bilisim