Orhan AŞAN – Şehrivan ÖZEL


 

30 Mart yerel Seçimleri’nin ardından Büyükşehir statüsü kazanan Van’da ulaşım sorunu çözülmeyi bekliyor. Şehir merkezindeki trafik, yeni merkez ilçeler ve TOKİ konutları ile birlikte iyi kargaşaya döndü. Özellikle şehir içi trafikte ve toplu taşımada ciddi sorunların yaşandığı kentte tüm umutlar Van’ın resmen Büyükşehir olmasına bağlanırken; yeni araçlar, yeni düzenlemeler ile ilgili vaatlerde bulunulmasına rağmen kentin trafik sorunun çözülmesi için henüz büyük bir adım atılmış değil. Hal böyle olunca hemen hemen her gün ulaşımı sağlayan servis şoförleri ve vatandaşlar arasında gerginlikle oluyor.

Van’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte gözler Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde kurulan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’ye çevrildi. Hem kent merkezinde sıkışıp kalan trafik sorununa hem de toplu taşımaya umut olacağı beklenen UKOME ile ilgili halen somut bir çalışma yapılmadı. Henüz toplu taşıma ile ilgili yeni araçlar da kente inmiş değil. UKOME ile ilgili Haziran ayında düzenlenen ilk kurul toplantısında kent trafiğiyle ilgili önemli kararlar alındı. UKOME tarafından önemli kararların alındığı toplantı da kentte korsan taşımacılığın önüne geçilmesi ve cezai yaptırımların uygulanması için çeşitli kararlar alındı. Buna göre kentte korsan taşımacılık yapan araçlara cezai yaptırımlar uygulanacak, korsan taşımacılık yapan araçların aynı suça devam etmesi halinde trafikten men edilmesine dair karar kurul üyelerince oy birliği ile kabul edildi.

HAVALİMANINA OTOBÜS TAKVİYESİ

Alınan kararlardan biri de Havalimanında yaşanan ulaşım sıkıntısına bir çözüm bulmaktı. Kurul toplantısında Havalimanında yaşanan ulaşım sıkıntının önüne geçmek için öneriler yapılırken, belediyeye ait 3 otobüsün Haziran ayı itibariyle havalimanı ve kent içerisinde yolcu taşımacılığı yapması için karar alındı. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Öner Yiğit, havalimanında ulaşım konusunda birçok öneri ve şikayet aldıklarını, bu sorunun ortadan kaldırılması için 3 yeni modern otobüsün tahsisi için çalışma yaptıklarını, otobüslerin kısa bir süre içerisinde havalimanında hizmet vermeye başlayacaklarını dile getirdi.

AKBİL HAYALLERİ DE SUYA DÜŞTÜ

Van’da yıllardır gündemde olmasına ve konuşulmasına rağmen bir türlü çözülemeyen trafik ve toplu taşıma sorunu ile ilgili adımlar bir türlü atılmazken, küçük vasıtalarla taşıma devam ediyor. Seçim öncesi metrobüslerin, şehir içi otobüslerinin, akbilli taşıma sözlerinin verildiği kentte halen toplu taşıma minibüslerle yapılıyor. 30 Mart yerel seçimden sonra resmen büyükşehir olan kentte ulaşım sıkıntısı artarak devam ediyor. Şehir içi yolların darlığı ve alternatif yollarının açılmaması trafikte sıkıntı yaratırken birçok mevkide ulaşım gün geçtikçe güçleşiyor. Kentte halen ulaşım minibüsler ve özel halk otobüsleri ile sağlanırken özellikle kampus gibi yolcu sayısının fazla olduğu bölgeler için Büyükşehire yakışır modern otobüslerin ve diğer taşımaların ihtiyacı biraz daha artıyor. Bütün bu sorunlar zaman zaman vatandaş ile şoför esnafı arasında gerginliklerin de yaşanmasına neden oluyor. Denetimlerin olmaması ise minibüs ve özel halk otobüslerine istedikleri yerde durma, yolcu alma imkanı veriyor.

VATANDAŞ DENETİM İSTİYOR

Akşam saatlerinde mesai bitiminde yaşanan ulaşım sorunu vatandaşları mağdur ederken, bu konuda tedbirlerin alınmaması ise ayrı bir sorun. Vatandaşların şikayetçi olduğu bir başka sorun ise minibüs ve halk otobüslerin fazla yolcu alması. Akşam ve sabah saatlerinde alınan fazla yolcular vatandaşların tepkisine neden olurken, bu konuda herhangi bir tedbir alınmıyor. Denetim yetkisine sahip Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü’nün bu sorunlar ilgili tedbirler almasını isteyen vatandaşlar, akşam saatlerin aşırı yolcu alındığını ve bunun da kazalara sebebiyet verdiğini söyledi.

15 KİŞİLİK MİNİBÜS’E 30 YOLCU ALINIYOR

Vatandaşlar akşam saatlerinde ulaşımın daha da zorlaştığını söyleyerek, yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını istiyor. Vatandaşlar, “Akşam saatlerinde işten çıktıktan sonra büyük sorun yaşıyoruz. Minibüs veya halk otobüsleri akşam eve giderken, kapasitesinin dışını çıkıyor. Şoförlere söylediğimizde ise bize mecbur değilsiniz binmeyin gibi ifadeler kullanıyorlar. Artık şoför esnafı ile konuşamaz duruma geldik. 15 kişilik minibüse 30 yolcu alınıyor. Bu konuda sıkıntıdayız. Yeterli denetim olmadığı için herkes kafasına göre davranıyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz şoför esnafını denetleyin. Yıllardır aynı mahallede oturuyorum ama bu güne kadar hiç denetim görmedik. Denetimi gören şoförler ara yollardan kaçarak polis ve zabıtayı atlatıyor. Bu konuda sıkı bir denetim yapılmasını istiyoruz.” diyor.

Editör: TE Bilisim