Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan ÖZEL


 

Vatandaşlar açısından bir kriz olarak nitelendirilen ve son günlerde Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) tarafından da birçok kez açıklama yapılan elektrik kesintilerini Vanlı Mucit Zeynel Sancar değerlendirdi. VEDAŞ Müdürü Zafer Türüt tarafından son yapılan açıklamaya göre elektrik kesintilerinin sebebinin kaçak elektrik kullanımının olduğu belirtildi. Vanlı Mucit Zeynel Sancar ise daha önce defalarca kaçak elektriğin çözümü için yetkililerle konuştuğunu ve VEDAŞ’ın kesintiler konusunda bu tür bahanelerin arkasına saklanmaması gerektiğini belirterek “Yıllardan beridir kayıp-kaçak elektrik konusunun üzerinde duruyorum. Ne yazık ki yetkililer bana hiç kulak vermiyor. Yani buradaki yetkililer kendilerinden daha iyisini istemiyorlar. Bu iş eninde sonunda çözülecek bugün olmasa bile yarın çözülecek. Sayın Valimiz kusura bakmasın ama bu konuda VEDAŞ desteklenecek en son kurumdur.” İfadelerini kullandı. Sancar Şehrivan’a yaptığı açıklamalarda basın mensuplarının ve Van Valisi’nin bu konuda üzerlerine düşen görevi yaparak Başbakan’a bu sıkıntıyı taşımaları gerektiğini belirtti.

‘BİR MASADA OTURUP BU SIKINTIYI KONUŞALIM’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sancar Başbakanın olası bir emri ile Van için kaçak elektrik sıkıntısının son bulacağını belirtti. Sancar yaptığı açıklamada; “Yıllardan beridir kayıp-kaçak elektrik konusunun üzerinde duruyorum. Ne yazık ki yetkililer bana hiç kulak vermiyor. Ben Van’da ki kaçak ve kayıp elektrik sıkıntısını çözmeye gönüllüyüm. Sesimi elimden geldiğince duyurmaya çalıştım. Bu noktadan sonra siz değerli basın mensuplarımıza da sesleniyorum sesimi duyurmanızı istiyorum. 31 Temmuz’da Başbakanımız Van’a gelecek. Siz sesimi sayın başbakanımıza ilettiğiniz takdirde belki sonuç alabiliriz. Çünkü ne sivil toplum kuruluşlarının ne Van Valiliği’nin ne de Van Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda atmış olduğu bir adım yoktur. Dediğim gibi bunu ancak basın mensuplarımız çözer. Başbakanımız Van’a geldiğinde duyarlı bir basın mensubumuz karşısına çıkıp Van’da elektrik kesintileri ve kaçak elektrik kullanımı ile ilgili sorunlarımız var bu konuda bizim Vanlı bir mucidimiz çözüm üreteceğini söylüyor. Sonraki aşamalarda Başbakanımızın emri ile kayıp-kaçak elektrik kullanımını ben kısa bir sürede tek rakamlı haneler indiririm. Bugün VEDAŞ bahane üretmesin. Eğer böyle bir sorun varsa ve çözüm üretilemiyorsa Valimiz, Belediye Başkanımız ve VEDAŞ Müdürümüz gelsinler bir masaya oturalım çözemezsem o zaman bana haksız olduğumu söylesinler. Bilmiyorsanız verin bu işi bana ben yapayım. Ben bunu defalarca söyledim zaten kayıp-kaçak elektrik VEDAŞ’ın halledebileceği bir sorun değildir. İnsan kaynaklı bir durumdur. İki üç kaçak elektrik yakalamak ile bu sorun halledilemez. Üstelik şu anda Van’ın elektriği için kullanılan alt yapı yıllar önce çökmüş bir alt yapıdır. Bu alt yapı sorununa da bir çözüm bulunulmalıdır.” İfadelerini kullandı.

‘VEDAŞ DESTEKLENECEK EN SON KURUMDUR’

Yetkililerin kendilerinden daha iyisini istemediklerini belirten Sancar “Sayın Valimden ricam beni çağırsın, kendisi de zamanının bir kısmını ayırarak fedakârlık yapsın. VEDAŞ Yetkilileri dâhil ilin yönetimindeki sivil toplum kuruluşları gelsin aynı masa etrafında toplanalım. Bu mesele kapsamında herkes kendini gösterecek ve herkes elini taşın altına koyacak. En başta bir Vanlı mucit olarak ben yapayım. Ne olursa olsun bizim bu halk için yapamayacağımız şey yoktur. Hepimiz bu toprakların evladıyız. Eğer sıkıntı karşısında yetkililer yapacak bir şey bulamıyor ve bir çözüm arayışı içerisinde sürekli gidip geliyorlarsa bize söylesinler yani. Sonuçta bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır. Her seferinde bir bahanenin arkasına sığınmak yetkililerin takındığı yanlış bir tutumdur. Ankara’ya yanlış bilgi veriyorlar, çünkü bilginin doğrusunu bilmiyorlar. Hatta Ankara’da bir müdür yardımcıları vardı bu VEDAŞ’ın Ali Bey diye. Ben Ali Bey ile görüştüm. Ali Bey talimat vererek bu arkadaşa Hakkâri mıntıkasını verin dedi. Oradaki kaçak sıkıntısı ile bu arkadaşımız ilgilensin dedi. Ben bu sözden sonra VEDAŞ’a geldiğimde müdürler benimle dalga geçmeye başladılar. Gel bizim yanımızda aylıkçı olarak çalış diyenler bile vardı. Yani buradaki yetkililer kendilerinden daha iyisini istemiyorlar. Bu iş eninde sonunda çözülecek bugün olmasa bile yarın çözülecek. Sayın Valimiz kusura bakmasın ama bu konuda VEDAŞ desteklenecek en son kurumdur. Van’da bir milyon nüfus var. Bu nüfusa peşkeş çekip VEDAŞ’a göz yummasın.” Diyerek ekledi.

‘VEDAŞ BU İŞİ YAPAMIYOR’

VEDAŞ’ın bu işi yapamadığını ve bu noktadan sonra çözümün kendisine bırakılması gerektiğini belirten Sancar “Bugün yasalar gereği ihale alan firmalar, ihalenin gereğini yerine getirmezler ise devletin bu ihaleleri fesh etme imkânı olabiliyor. Sayın Valimiz Ankara’ya bir yazı yazar. İhalesi gerçekleşen bu kurum tarafından yapılması gerekenler gerçekleştirilmiyor dediği takdirde Ankara’dan gelecek yanıt bu il için bir ilaç olacaktır. Daha Önceden de belirttiği gibi benim basın mensupları ve Valimizden ricam Sayın Başbakanımız geldiğinde benim sesim duyurulsun. Baktığınızda da zaten yapılacak başka bir çıkar yol göremiyorsunuz. Şu anda Yetkililerin elinde bir alternatif var. Eğer VEDAŞ bu işi yapamıyorsa yerli vatandaşlarımız yapsın. Ben bugün burada bu işe talip olduğumu belirtiyorum. VEDAŞ eğer elektrik kesintilerinin sorununu kaçak kullanım olarak görüyor ise bu kaçak kullanım sorunu ile ilgili bize bir yetki verilsin ve bu işin çözsümü bize bırakılsın. Eğer verdiğim sözü tutamazsam o zaman söylediklerim kimse tarafından önemsenmesin. Son olarak tekrardan belirtmeliyim ki iş bundan sonraki aşamada Valiliğimize ve değerli basın mensuplarımıza kalıyor.” Dedi.

Editör: TE Bilisim