ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Son 1 yılda hizmet anlamında önemli yatırımların gerçekleştiği Van’da birbirinden önemli yatırımlar ve projeler hayata geçmeye devam ediyor. Kayyum sonrası belediyelerde dev bir değişim ve dönüşüm devam ederken Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı bu kez de 2018 yılında start alacak projelerin müjdesini verdi. Van vekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk’ün de katıldığı toplantıda Van’a coşturacak projeler tanıtıldı.

 

Göreve geldiği günden bu yana Van’da birbirinden önemli projelerin hayata geçmesinde pay sahibi olan Van Valisi ve Van büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu bir kez daha Van’ı heyecanlandıracak açıklamalarda bulundu. Kayyum olarak göreve geldiğinden bu yana yapılan çalışmalar ve 2018-2019’da hayata geçecek dev projeleri gazeteciler ile bir araya geldiği toplantıda anlatan Zorluoğlu, Van’ı coşturacak çalışmaları Van Milletvekilleri ile birlikte paylaştı. Çevre Yolu’ndan Kent Meydanına, Akdamara tatlı su taşınmasından Kent Müzesine kadar birbirinden önemli çalışmaların ve projelerin anlatıldığı toplantıda turizm adına da önemli mesajlar verildi. Türkiye’de turizm sezonunun Van’dan startının verileceğini de müjdeleyen Vali Zorluoğlu aynı zamanda Shopping Festi de bu yıl Valilik olarak devasa bir organizasyon ile gerçekleştireceklerini söyledi. Toplantıda Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk de projeleri ve hizmetleri değerlendirirken birbirinden önemli projeler Van halkının huzuruna sunulmuş oldu.

 

VALİ HER BULUŞMADA MÜJDEYLE GELİYOR!

Kentteki bir otelde Van’daki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Valisi Murat Zorluoğlu, 2017 yılındaki merkezi ve yerel yönetimleri çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Zorluoğlu 2018 projelerini de açıkladığı toplantıda Van turizmi adına da önemli mesajlar verdi. 2018'de başlatmayı planladıkları projelere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin özel destek verdiğini anlatan Zorluoğlu, “Nisan ayı içerisinde Kültür ve Turizm Bakanımız Van'ı ziyaret edecek. Bu sene Türkiye'de turizm sezonu Van'dan start alacak. 2017, huzur ve güven yılı olarak Van'da güzel gelişmelere sahne oldu. Turizm bakımından Van tarihi bir yıl geçirdi ve 500 bin yabancı turist kentimizi ziyaret etti.” Dedi.

 

 

“CUMHURBAŞKANININ VAN’A ÖZEL DESTEKLERİ OLDU”

Toplantıda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Birkaç ay önce bir araya gelmiştik, yine geleceğiz. Sözlerimin başında şunu söyleyeyim. Gerek Valilik gerek belediye olarak, hazırladığımız tüm projelerde milletvekillerimizin çok büyük desteği oldu. Hazırladığımız bu projelere kaynak bulma konusunda vekillerimizin çok büyük desteği oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin Van’a çok özel destekleri oldu. Bugünkü sunumda şu ana kadar gerek merkezi yönetim valilik gerekse yerel yönetim belediye olarak bir takım önemli projeler ile ilgili bilgi vereceğim.”

 

TEKSTİLKENT VE İŞGEM PROJESİ

Tekstilkentin Van için önemli bir proje olduğuna değinen Zorluoğlu, “Tekstilkent, bildiğiniz bir proje, cazibe merkezi programı kapsamında büyük bir proje 1500 insan çalışıyor çoğu kadın 11 işletme var, 2 işletme daha kurulacak. Tekstil üzerine yeni yerler açılıyor. Burada 2017 yılı içerisinde vekillerimizin bakanlıkla yaptığı görüşme sonucunda 6 – 7 milyon ödenek aldık. Alt yapısı çok kötü bir alandı. Şu an orada yaptığımız 7 milyonluk ilave yatırım ile tekstilkentin çehresi değişti. İŞGEM 2 projesi. Bilim Bakanlığının finanse ettiği proje tutarı 9 milyon Euro ile tamamlandı. Şu anda orada 700 e yakın istihdam öngörülüyor. Bura Bebek Endüstri dediğimiz küçük sanayicilerin yetişip OSB de çalışacakların yeri. Ora tıkır tıkır işliyor. Bizde dikkatle izliyoruz.” İfadelerini kullanıldı.

 

 

VAN’IN BÜYÜK HAYALİ: URARTU MÜZESİ

Urartu Müzesi hakkında bilgiler veren Zorluoğlu şöyle konuştu: “Bura uzun süren bir yatırım, gecikmiş görünüyordu. Kültür Bakanlığı buraya gereken önemi verdi. Bizde YKOB olarak gereken önemi verdik. Nisan ayı içerisinde Kültür Bakanı Kurtulmuş Van’ı ziyaret edecek. Türkiye turizm sezonu 10 Nisan’da Van’da olacak. Tarihi yıl geçirdik. 2017 yılında Van’ı 500 bini aşkın turist ziyaret etti. Olağan dışı bir şey olmazsa Bakanımız turizm sezonu ve müze açılışını yapacak.”

 

EĞİTİM VE SAĞLIK YATIRIMLARI

Eğitim ve sağlık yatırımları hakkında da bilgiler veren Zorluoğlu, “Eğitim ve Sağlık yatırımı en çok üzerinde durduğumuz konu: Eğitim de eksiklerimiz var, eksikliklerimizi tamamlayacağız. 2017 1104 derslik yaptık. 2016 yılına göre 5 kat fazla derslik yaptık. Van’da 2020 yılında tam gün eğitime geçmek istiyoruz. Sağlık anlamında Van zaten önemli yatırımlar almış bir şehir. Van çok güzel sağlık hizmeti sunan bir şehir. 2018 yılında 150 yataklı FTR ve psikiyatri ve yüksek güvenlik psikiyatri hastanesi yapılacak. Bunların inşaatına 2018 yılında başlanacak. Van sağlık üssü olacak. 2018 yılında bazı ilçelerde 230 yataklı hastaneler yapılacak. Erciş Devlet hastanesi yüzde 96 tamamlandı taşınıyor. Bu hastanemizde bitmek üzere.” Dedi.

 

 

VAN ÇEVREYOLU ÇALIŞMASI

Fuar ve Kongre merkezinin yapıldığı ve önemli bir proje olduğuna değinen Zorluoğlu ayrıca Abalı Kayak merkezinin de turizm adına önemli olduğunu belirtti. Zorluoğlu ardından Van Çevreyolu konusu hakkında konuştu. Zorluoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Van çevre yolu Van’ın en önemli yatırımlardan bir tanesi 5 ocak itibariyle birinci etap çevre şehircilik il müdürlüğümüzde askıya çıktı. İtirazlar var ama makul seviyede. Dün itibariyle 2. Etap 1/1000 askıya çıktı. Gürpınar kısmının imar planını bakanlığa verildi. Bizim ve vekillerimizin takibiyle birkaç yıllık işi birkaç aya sığdırdık. Teşekkür ediyoruz. 6 bin hektarlık kısmın yarısı tamamlandı. Yarısı da bize söylenen tamamlanacak. Akabinde 18 uygulaması ardından karayolları müteahit eliyle başlanacak.”

 

KAPIKÖY SINIR KAPISI

Van turizm adına önemli bir yere sahip olan Kapıköy Sınır Kapısı hakkında konuşan Zorluoğlu, “Kapıköy Sınır Kapısı bizim İran’la artan ilişkilerimiz açısında çok önemli. Tamamlandığında bizim ilimizin ticareti ve turist sayısı için çok önemli. Temmuz ayı içerisinde bura bütünüyle hayata geçecek. Yakından takip ediyoruz.” Diye belirtti.

 

 

VAN ET VE SÜT KOMBİNASI

Yakın zamanda temeli atılan Et ve Süt Kombinasyonuna da değinen Zorluoğlu şöyle konuştu: “Van Et Kombinası burası 50 milyonun üzerinde maliyetle yapılıyor. Mütehatit söz verdi 2018 yılı sonunda tamamlanacak. Et ve Süt Kurumu ve Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Yakından takip ediyoruz.”

 

YENİ HÜKÜMET KONAĞI VE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

Van’a yapılacak yeni Hükümet Konağı ve Emniyet Müdürlüğü projeleriyle ilgili de konuşan Zorluoğlu, “Yeni Hükümet Konağı projesi, iç işleri bakanlığının yatırım programında var. Statik işleri ile uğraşılıyor. Bu yıl içerisinde inşaatına başlanacak. Yeri Tuşba Kaymakamlığının yeri TOKİ eli ile start alacak. Önünde geniş bir meydan olacak. Mevcut Hükümet Konağı yıkılacak, herhangi bir şey yapılmayacak. Orası yeşil alan olacak. Vanlıların nefes alacak. Emniyet Müdürlüğümüz dağınık çalışıyor. Bunlarla ilgili projeleri tamamlandı. Bakanlık yatırım programında var. Karayollarının İskele Caddesindeki yerine Emniyet Müdürlüğü gelecek.” Dedi.

 

 

YENİ YATIRIM PROGRAMI

Yeni yatırım programı kapsamında şehir kütüphanesi, SODES projeleri ve Tekstilkent ikinci etabı hakkında konuşan Zorluoğlu şunları söyledi: “Van’ın depremden beri çözemediği şehir kütüphanesi ve kültür merkezi yatırım programına alındı Orada 2018 yılı içerisinde güzel bir kütüphane için başladık. Sayın Kültür Bakanımız buraya geldiğinde lansmanını kendi yapacak. Biz Tekstilkent 2 için başvurduk. Kalkınma Ajansı eliyle yapıyoruz. 2018 YILI itibariyle hedefimiz 2 bin 500 kişi çalışacak. 2019 yılı sonunda 4 bin 500 kişi iş bulacak. Hayali rakamlar değil bunlar. Güdümlü SODES projeleri var. 2 tane Bakan Bey beni bizzat aradı. Sodes dezavantajlı gruplara dokunmak istiyor dedi. Proje hazırlayın size destek vereyim dedim. Bunların yaklaşık tutarı 8 Milyon liradır. SODES projeleri vardı. Küçüktü ama büyük proje güdümlü projedir. Parası geldi ve bu para valilik hesabında.”

 

 

GÜNDEM DE OLAN PROJELER

Gündemlerinde olan projeler hakkında konuşan Zorluoğlu, “Gündemimizde olan projeler var. Bunlardan bir tanesi şehir stadyumu. Şehir stadyumu ile ilgili geldiğimiz günden beri çalışıyoruz. 2 kez bakan ile bir araya geldik. Mücadele ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi de işin içinde. Mevcut Stadyumun yerinin bize verilmesi, ona karşılık galericiler sitesinin yanındaki bir alanı onlara vermek istiyoruz. Onun görüşmeleri devam ediyor. Güneş enerjisi ihtisas endüstürüsi projesi vardı. Biliyorsunuz Van bunun için uygun bir yerdir. Dosyamız bakanlıkta devam ediyor. Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi projemiz var takip ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

YOL VE ASFALT ÇALIŞMALARI

Merkezi hükümet proje ve çalışmalarının yanı sıra yerel yönetimler (belediye) çalışmaları hakkında da bilgiler veren Zorluoğlu şunları söyledi: “Bu sene büyükşehir belediyesi yol yapımı yaptı. BSK asfalt yaptı. Bu şehir bu sene ilk kez bu kadar büyük bir yol hamlesi yaptı. 2017 yılında 656 km BSK 967 km asfalt yol yaptık. Bu van tarihinde görülmemiş, bir rekordur. Mahallelerimizde gerçekten dua aldık, Sayın vekillerin ve Cumhurbaşkanının destekleri çok büyük oldu. Yüz akı ile asfalt çalışması yaptık. 270 milyon tl harcadık. Geçen yıl 450 km yapıldı. Biz 2017 yılında bunun iki katını yaptık. Yol yapımına yeni yılda da devam edeceğiz. Cadde çalışmaları yaptık. 2 Nisan caddesinde çalışma yaptık. Van’da gündem oldu. Bu çalışmalardan sonra İki nisan cazibe merkezi oldu. 4 MİLYON tl üzerinde para harcadık. 2017 yılında Hasan Bey ve Eminpaşa Caddelerinde çalışma yaptık. 2018 yılında kaldırım ve diğer eksiklerini bitirdik. 2 milyon lira harcadık. Şerefiye caddesini de düzenledik 3,5 km bir alanda hem yol hem kaldırım yaptık.”

 

 

İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI

Belediyenin ilaçlama çalışmaları hakkında bilgiler veren Zorluoğlu, “Büyükşehir belediyesinin önemli mücadelesinden biri de böceklerle mücadele ettik. Yazın özellikle göl çevresinde vakit geçirmek isteyenlerin en büyük sorunu bu böcekler. Geçen sene geç başladık. Bu sene ihalesini yaptık. Sinekle ve böcekle bu sene daha ciddi bir mücadele edeceğiz. Geçen yıl 3 milyon lira harcadık. Bu sene 7 milyon lira ilaç için harcayacağız. İnsanlarımız gölün tadına varacak.” Dedi.^

 

ULAŞIM HİZMETLERİ

Ulaşımda yapılan çalışmaları anlatan Zorluoğlu şunları söyledi: “Ulaşım ile ilgili olarak Akbil sistemine geçtik. Akıllı bilet akıllı durak, 200 e yakın otobüste bu sistem var. Belvankart olarak uygulamaya geçti. Bu artık pratik bir yöntem para toplama işi yok. Aynı zamanda şunu sağlıyor. Hangi durakta kim bindi, kin indi. Önümüzdeki günlerde elde edeceğimiz veriyle yeni güzergahlar planlıyoruz ve 22 akıllı durak hizmete alacağız. Ulaşıma ilgili fizibilite yaptık. Van hafif raylı bir sistem tartışıyor. Onla ilgili süreç çalışmalar devam ediyor. Kamuoyu tartışıyor yine tartışsın istiyoruz.”

 

 

BELEDİYENİN EĞİTİM DESTEKLERİ

Belediye olarak eğitime büyük önem verdiklerini dile getiren Zorluoğlu, “Van Büyükşehir Belediyesi olarak eğitime destek veriyoruz. Eğitimde belli bir noktaya gelemezsek bunun bir ehemiyeti yoktur. Van’ın nüfus açıklanacak. Türkiye’nin en genç nüfus ili nüfusun yüzde 69’u 29 yaşın altında. Mahalle okullarımızın küçük ve orta düzey onarımını yaptık. 251 okulun onarımının gerçekleştirdik. Bu kapsamda da 8 milyon liralık bir harcama yaptık. Büyükşehir Belediyemiz sürekli eğitim merkezini açtı. Van genelinde 13 sürekli eğitim merkezi var. Bunların ikisi büyükşehir diğerleri ilçelerindir. 2300 öğrencimiz burada kurs görüyor. Bu kurslarda öğrencilerimiz üniversiteye hazırlanıyor. Sadece mezun öğrencilere değil lise 4 öğrencilerini de almaya hedefliyoruz. Bu sayıyı 2 bin 500’den 4 bin e çıkarmayı hedefliyoruz." İfadelerine yer verdi.

 

 

DİĞER ÇALIŞMA VE PROJELER

“Akköprü 3 etap bitecek 4 milyon maliyetli bir park alanı. Orada kalan eksikliklerimizi tamamladığımızda törenle açacağız. Yatırım tutarı 3 milyon lirayı bulan ilçelerde mezbahaneler yapıyoruz. Çatak Gevaş Muradiye de bunları yapıyoruz. Erciş te sahil yolu ve otomatik sulama aydınlatma 600 dönümlük bir alanda bu sulama hizmetini verdik. O sahil yolunun aydınlatmasına da 1 milyon lira aktardık. Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma da destek veriyoruz. 2017 yılında gölet havuz temizliği, sondaj vs. Toplam 20 milyon lira. Vatandaşlarımıza fakirlere ve muhtaçlara nakti ve ayni yardımlar oldu, yeni yılda da olacak. Kimsesiz vatandaşlarımıza yemek dağıtımına devam edeceğiz. 2017 yılında 4,5 milyon harcadık bunu arttıracağız.”

 

VASKİ YATIRIMLARI

VASKİ çalışmaları hakkında konuşan Zorluoğlu, “Yeni genel müdürle çok büyük bir atak yaptık. VASKİ tarihinde ilk kez kara geçti. Bu çok kıymetli bir şeydir. Devraldığımız da kayık kaçak su oranı yüzde 80’den yüzde 59’a düştü. Bu çok büyük bir başarıdır. Hedefimiz 2018 yılında yüzde 40’lara getirmektir. VASKİ 2017 yılında çok büyük hizmetler yaptı.” Dedi.

 

 

KATI ATIK VE ATIK SU ARITMA TESİSİ

Van için büyük öneme sahip olan Atık Su Arıtma Tesis hakkında konuşan Zorluoğlu şunları söyledi: “Atık su projesi Van için çok önemlidir. Şu an da ihalesi yapılıyor. Van’daki bütün kanalizasyonu arıtacak bir sistem. Bizden önce Van’da belediye hizmeti sunanların söylemi çevreciyiz diyorlardı. Ama belediye hizmetlerine baktığımızda bu söylemin gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Çöpler Özalp yolu üzerinde vahşi depolama yapılıyor. Süratle bunun üzerine gittik. Projemiz bitmek üzere. Katı atık ile ilgili projemiz de şubat mart gibi ihaleye çıkacak. Mevcut alandan enerji elde edeceğiz. Oranın seyir tepesi olması planlanıyor. Sağlıksız alan sağlıklı alan olacak. Yeni bir depolama alanı oluşturulacak. Hem metan ve hem biogaz ile yeni bir alan oluşturacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bilgi desteği alıyoruz. En iyisini Van’da yapmayı düşünüyoruz. Çünkü o projeyi bu yıl içerisinde tamamlamak istiyoruz.”

 

 

VAN KENT MEYDANI

Kent meydanı projesinin detaylarını veren Zorluoğlu, “Van kent meydanını paylaştığımızdan beri Van halkından çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Van maalesef şehirleşme anlamında iyi bir noktada değil. Beşyol meydanı meydan değil, kavşak. Bir organizasyon bir konser yapılacak alan değil. Sadece bunlar için değil, vatandaşların dinlenebileceği açık alanlarımız yok. Bu çalışma belli bir noktaya gelince de vatandaşla paylaştık. Yaklaşık 25 dönümlük bir alanı kent meydanı olarak planladık. Müze arkası cumhuriyet caddesi yanı. Bu alanın fizibilitesi yapıldı. Bu alanı kanun 73 maddesi üzerine kentsel dönüşüm adı altında yapılacak. Bu proje Van için uzun yıllar hizmet verecek ve değer olacak. Buranın önemli bölümü hazine arazisidir. Burada mülkü olan vatandaşlarımıza söz veriyoruz. Mal ve mülk sahibi mağdur olmayacak. Şu anda kazandıklarından daha fazla kazanacaklar. Yakında oradaki hak sahibi vatandaşlarla görüşeceğiz. Bu proje onlara ilave katkı sağlayacak. Bir takım vatandaşlarımızın şüphelerinin iletişim kurmak şartıyla kaldıracağız. Bu Van için hayati öneme hayiz bir projedir. Bu proje şehrin kalbinde inşa edilecek.” Şeklinde konuştu..

 

KENT MÜZESİ PROJESİ

Kent müzesi içinde konuşan Zorluoğlu şu sözlere yer verdi: “Büyükşehir belediyesi olarak Kalkınma Ajansı ile birlikte eski sanat okulunda 65 70 yıllık bir bina tescilli. Fiziken iyi değil ama iskeleti sağlam. Kalkınma bakanlığı ile proje yaptık. 7 milyonluk proje parası hazır. Evliya Çelebi’nin gözünden. İnsanların oturabileceği, dinlenebileceği, bir yer yapmak istiyoruz. Binanın içerisinde çok farklı konseptlerde yer alacak. Bu iki projenin ayrıntılarını proje ekibiyle beraber size sunacağız. Bu çalışma 2018 yılında başlayacak ve yıl bitmeden sonunda bitecek. Eski Van şehrini model olarak kent müzesinin bahçesine yansıtacağız.”

 

 

PEYNİRCİLER ÇARŞISI VE TOPRAKKALE PROJESİ

“Esasında eski bir çarşı ama bugünkü durumu Van’a yakışmıyor. Kalkınma Bakanı DAP’a telefon açıp söyledi. Proje hazır. DAP’tan alınacak 3 milyon lira ile tarihine yakışır bir çarşı olacak. Asfaltı toprakkaleden kaldırıyoruz. 60 dönümlük yeri Konya ve Van büyükşehir ile yeşil alan yapacağız. Burayı bir büyük park haline getirmek istiyoruz.”

 

CADDE GÜZELLEŞTİRMESİ

Cadde çalışmaları hakkında bilgiler veren Zorluoğlu, “2018 yılı içerisinde iskele Sıhke, Maraş kazım Karabekir cumhuriyet caddelerinde dokunuşlarımız olacak. Bu şehirde çiçek yok. Biz Van şehrini çiçeklerle donatacağız. İskele caddesini çift yönlü olacak. Bu caddelerde dokunuşlar olacak. 1,5 yıllık bir sürede tamamlanacak. Nisan sonu Mayıs ayı itibariyle ihalesi tamamlanacak. Büyükşehir Belediyesi olarak 2 proje yaptırıyoruz. 5 kilometrelik bir bağlantı yolu, Yüksel inşaat bunun projesini yapıyor. Ak Parti il binasının oradan bir yol açılıp karşıya bağlanması için bir proje var. Bu iki proje 2018 yılında başlayıp bitecek.”

 

 

AKDAMAR’A TATLI SU

Akdamar Adasına tatlı su götürme projelerinin de olduğunu ve bundan dolayı büyük bir heyecan yaşadığını kaydeden Zorluoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:v“Akdamar Adasını 2017 yılında 120 bin kişi ziyaret etti. Nisan-Mayıs aylarında ada yeşil iken diğer aylarda çöl iklimi yaşanıyor. Çünkü tatlı su yok. Akdamar adasına 3,8 km hat çekmek suretiyle Kıbrıs örneğinde olduğu gibi su götürmek istiyoruz. Bunun yanı sıra Akdamar sahilde bulunan villalara, mahallelere ve jandarma komutanlığına da su götürüyoruz."

Editör: TE Bilisim