ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ- Hem yaya hem de sürücü olarak Van’ın sokaklarında dolaşanların son zamanlarda en çok şikayet ettiği konulardan birisi de yollardaki çukurlar. Özellikle sürücülerin araçları ile geçerken ciddi sorunlar yaşadığı, vatandaşların da oluşan su birikintilerinden dolayı problem yaşadığı çukurlar kış aylarının gelmesi ile birlikte daha büyük bir sıkıntı olmaya başladı. Bu çukurların yanında bir diğer sorun ise şehir merkezinden geçen iş makinelerinin, beton mikserlerinin arkasından dökülen ve yollarda tümsek oluşturan çimento harçları… Doğalgaz, internet alt yapısı ve kanalizasyon çalışmaları için bütünlüğü bozulan yollarda yamalar da yapılınca meydana gelen en ufak bir yağış bile Van caddelerinde göletler oluşmasına sebep oluyor. Yaratmış olduğu hasarların ve rahatsızlığın yanında Büyükşehir statüsünde olan Van için oldukça kötü bir imaja da sebep olan bu çukurlar ile ilgili vatandaşlar ve sürücüler Şehrivan’a açıklamalarda bulundu. Özellikle de Valimithatbey, Ali Paşa, Şerefiye gibi şehrin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi gibi ana caddelere bağlanan mahallelerde oturan vatandaşlar, tahribat daha da büyümeden ve yollardaki sorunlar iyice büyümeden ilgili kurumların olaya el atmasını bekliyor.

Van’da merkezi caddelerde bulunan ve sürücüler açısından araçlarda yarattığı hasarlar nedeniyle bir dezavantaj sağlayan çukurlar kent estetiği açısından da kötü bir görüntüye sebep oluyor. Birçok sebeple bütünlüğü bozulan yollarda, meydana gelen en ufak bir yağış neticesinde bile oluşan göletler de yayalar açısından sıkıntılar yaratırken Vanlılar kış gelmeden yolların kalıcı olarak onarılmasını ve yenilenmesini bekliyor. Yamalanan yolların Kış aylarında tekrar bütünlüğünün bozulduğunu belirten vatandaşlar şehrin en işlek yerlerindeki bu çukurların hem Van’a yakışmadığını hem de çeşitli sorunlara sebep olduğunu belirtirken, mevcut çukurların hem sürücü hem de yayalar için büyük problem oluşturduğunu söylüyor. Yollarda ve ilçe yollarında yürütülen yol çalışmalarının yanı sıra öncelikle merkezi bölgelerde bulunan bu kötü tablonun ortadan kalkması gerektiğini ifade eden vatandaşlar yetkililere seslendi.

“YAMA YAPACAZ DESELER ONA BİLE RAZIYIZ”

Özellikle şehir merkezine yakın mahalleler olan Vali Mithatbey, Şerefiye, Ali Paşa gibi mahallelerde oturan vatandaşlar ve civar esnafı yaşanan sıkıntılardan dolayı yetkililere seslendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan mahalle sakinlerinden Zeki Gümüş adlı vatandaş “Kentteki asfalt çalışmalarının sadece ana yollarda yapılması yeterli değil. Üstelik biz her doğalgaz çalışması ya da internet alt yapı çalışmalarının ardından bu şekilde mağduriyet yaşıyoruz. Geliyorlar yola kazma vuruyorlar yapısını bozuyorlar ve neredeyse bu çalışmayı tüm yolların başından sonuna kadar da yapıyorlar. Bir yolun yapısı bozulduktan sonra da tamamen bir çalışma yapılmazsa eğer eski halini almıyor. Yani yolların yamalar ile kapatılması çözüm olarak görülmemelidir. Zaten şu anda mahalledeki yollara bakacak olursanız bunlara yama bile yapılmıyor. Bu çukurlar olduğu gibi bırakılmış. Hadi yama yapılsa biz ona bile razıyız.” Şeklinde konuştu.

“YANIMIZDAN BİR ARAÇ GEÇTİĞİNDE SAKLANIYORUZ”

Özellikle iş makinelerinin mahallelerindeki yollardan geçerken kasalarından dökülen harçların kuruyarak yolun üstünde tümsekler oluşturduğunu belirten vatandaşlardan Abdulbaki Toktaş, “Mahallenin tüm yolları bu şekilde hatta sadece bizim mahalle değil Van’ın neresine giderseniz gidin en basit bir rögar çalışmasında bile yolun tüm bütünlüğünü bozuyorlar. Bu çalışmaları da boşa yapmıyorlar tamam onu da biliyoruz ama bir yeri yaparken bir yeri yıkmanın da bir anlamı yok. Yolda yürürken yanımızdan bir aracın geçtiği esnada kendimizi korumak zorundayız, saklanacak yer arıyoruz göl haline gelen sular üzerimize sıçramasın diye. 2019’a gelmişiz biz hala doğru düzgün yollara bile sahip değilsek başka bir konunun konuşulmasına gerek yok diye düşünüyorum. Yapılacak öncelikli iş en başta şehrin en merkezi mahallelerinin, yollarının bu çukurlarını kapatmaktır.” Diye ekledi.

HER ÇALIŞMADA TEKRAR BOZULUYOR!

Uzun yıllardır devam eden alt yapı çalışmalarıyla ilgili dert yanan Emrah Karagülle adlı vatandaş, ara sokaklardaki bozuk yolların kente yakışmadığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Uzun yıllardır kentte servis şoförlüğü yapıyorum, ara sokaklardaki yolların bozuk olması maddi anlamda bizleri zarara sokmaktadır. Ara sokaklardaki bozuk yollar trafiğin kitlenmesine zaman içerisinde yolların kullanılmamasına neden oluyor. Bu anlamda alt yapı çalışmaları adı altında her kurumun ve kuruluşun ara sokaklarda çalışma yürütmesi kalıcı çözüme engel olmaktadır. Doğalgaz çeken firmanın ayrı çalışma yürütmesi, elektrik hatlarının alt kısma alınması ayrı bir soruna neden olurken, yamalanan yollar zaman içerisinde yoğun geçen kış aylarında yol bütünlüğünün tekrar bozulmasına neden oluyor. Bu konuya ortak bir çözüm üretilerek ortak çalışma yürütülmesi gerekiyor. Dolayısıyla ara sokaklardaki bozuk yolların kış gelmeden düzeltilmesi gerekiyor. Bu konuya çözüm üretilmesini bekliyoruz” diye belirtti.

ARAÇ SAHİPLERİ ÇAKUR ÇUKURDAN YANA DERTLİ

Ara sokaklardaki bozuk yolların yağış sonrası çamur deryasına dönüştüğünü ifade eden Mahsun Güneş adlı vatandaş, şunları söyledi: “Yıllardır devam eden ama bir türlü bitmeyen alt yapı çalışmaları ara sokaklardaki yolların bozuk şekilde kalmasına neden oldu. Özellikle ara sokaklardaki yolların bozuk olması hem araçlar hem de vatandaş açısından sorun teşkil etmektedir. Yağış sonrası ara sokaklardaki bozuk yollar trafiği olumsuz etkilerken yayaların geçişini de engellemektedir. Yollardaki su birikintileri araçlara maddi anlamda zarar verirken, trafik problemini de beraberinde getiriyor. Belediyelerinden beklentimiz, kalıcı çözüm üretilerek bozuk yolların bir an evvel düzeltilmesini istiyoruz.”

YAĞMUR, KAR YAĞINCA SIKINTI İKİYE KATLANIYOR!

Sokaklardaki yolların bozuk görüntüsünün kente yakışmadığını ifade eden Halit Erkeker adlı vatandaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Mahallemizdeki tüm yollar bu şekilde; bir yağmur yağıyor yolun ortasında göl oluşuyor. Çukurun üstü suyla kapanıyor çoğu araç gelip tabanını bu çukurlara vuruyor en ufak bir yağmur yağdığında bile ortalık bataklık haline dönüyor. Doğalgazcılar geliyor kazıyorlar toprakla doldurup arkalarını dönüp gidiyor. Belediyenin bununla ilgili bir denetimi yok, iş makineleri geliyor harçlar dökülüyor zamanla yolda kuruyor. Bu soruna bir çözüm üretilmesini ve arar sokaklardaki yolların düzeltilmesini bekliyoruz.”

“BU YOLLARI GÖREN VAN BÜYÜKŞEHİR DEMEZ”

Merkezi bölgelerde bulunan mahallelere daha çok özen gösterilmesi gerekirken bunların göz ardı edildiğini belirten vatandaşlardan Salih Gezer ise “Bu yolların hepsi şehrin resmidir. Ne kadar büyük bir şehir olduğumuzu, ne kadar güzel bir şehir olduğumuzu bu yollar gösterir. Ama siz şehir merkezinde şu an bir ara sokağa giriyorsunuz en az 3-4 tane çukurla karşı karşıya kalıyorsunuz. Dışarıdan gelip bunları gören bir insan Van büyükşehirdir demez yani.” Dedi.

DEDENİN İSYANI: “HER DER KORTE, KENDALE!”

Vatandaşlardan yollarda meydana gelen çukurlar hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istediğimiz ve ‘Yollarda oluşan bu çukurlar hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorusunu yönelttiğimiz 70’li yaşlardaki Ahmet Amca “Ez çı bejim. tu nabini? Her der korte, kendale!” (Ben ne diyeyim, görmüyor musunuz? Her yer çakur, çukur) ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim