Böbrek hastalığına yakalan hastaların sayısının her geçen gün arttığı şu günlerde Türk Böbrek Vakfı, VATSO’nun ev sahipliği ile aşırı tuz ve şeker tüketimine açtığı savaşı Van’da halka anlatacak. Türkiye’de büyük yankı uyandıran hizmetleriyle dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı Van’da devam ettireceği çalışmalarla, böbrek yetmezliğine giden yolda nelerden sakınılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Türk Böbrek Vakfının en önemli amaçlarından biri olan ‘Ülkemizde Böbrek Hastalıklarının Önlenmesi’ adına yaptığı kamu yararına hizmetlerine bir yenisini daha ekliyor.

Geçtiğimiz dönemlerde ‘Türk Böbrek Vakfı, aşırı tuz ve şeker tüketimine savaş açtı’ başlığıyla kamuoyunda geniş yankı uyandıran hizmetlerine Van’da devam edecek. Böbrek hastalıklarının önlenebilir en önemli nedenlerinden olan hipertansiyon ve diyabet hastalıklarının temelini büyük oranda aşırı tuz ve şeker tüketimi oluşturuyor. Türk Böbrek Vakfı, hazırladığı kamu spotları, seminerler ve yaptığı işbirlikleri ile halkı bilinçlendirme faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Mart 2013’de İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı protokol çerçevesinde ‘genç nesillerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi’ hizmetlerine bir yenisini daha ekliyor.

 

AŞIRI TUZ VE ŞEKERE KARŞI SAVAŞ!

 

TBV, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde böbrek sağlığının korunması amacıyla  “Aşırı Tuz Ve Şeker Tüketiminin Zararları İle Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme Ve Hayat Tarzı Önerileri” konularını kapsayan bir etkinlik gerçekleştirilecek. Bu kapsamda verilecek konferans ve seminerler 25 Ekim 2013, Cuma günü Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin de katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

Van’ın ilgili yetkililerinden gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirilecek etkinlikte; Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, vakıf yetkilileri ve gönüllüleri de hazır bulunacak. Türk Böbrek Vakfı bu etkinlikle, böbrek hastalıklarının önlenmesi amacı doğrultusunda Doğu illerine de hizmetlerini götürmeye başlamış olacak.  

 

OTLU PEYNİR VE TUZLU BALIK BÖBREK DÜŞMANI!

 

Van’da gerçekleştirilecek bu çalışmanın bir diğer amacı ise; yörede üretilen ve Van ile özdeşleşen “Otlu Peyniri”. Otlu peyniri çok yüksek miktarda tuz içermektedir,  yüksek miktardaki tuzun kronik böbrek yetmezliği ve kalp hastalıkları yanında kanser dahil pek çok hastalık için tetikleyici olması nedeniyle, Van’ın meşhur otlu peynirinin damak tadını bozmadan tuz oranının azaltılması için girişimlerde bulunulacak. Van bölgesinde üretilen otlu peynirin her 100 gramında ortalama 800 mg sodyum bulunuyor. Sağlık açısından oldukça yüksek olan bu tuz oranının yanında, bölgede yoğun olarak tüketilen tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları, kronik böbrek yetmezliği ve kalp hastalıklarının yanında bölgede yaygın olarak görülen mide, kolon ve gırtlak kanserlerini tetiklemektedir. 

Editör: TE Bilisim