Van’ın dört bir yanında depremden sonra yapılan TOKİ konutlarındaki su ve ulaşım sorunu devam ederken, burada yaşayan vatandaşlardan skandal niteliğinde şikâyetler geldi. Edinilen bilgiye göre Gürpınar’dan getirilen yeni içme su hattının Van’a ulaşmamasından dolayı AFAD’ın taşıma ihalesi yaparak su götürdüğü TOKİ konutlarına belediye fatura kesiyor. Bu da yetmezmiş gibi Ankara, İstanbul’da bile su aboneliği ücreti 150-160 TL’yi geçmezken Edremit TOKİ’deki vatandaşlara 350 TL’lik su aboneliği yapılıyor. Durumdan mağdur olan vatandaşlar bu fiyat yüksekliğinden şikâyet ederken, belediyecilik konusunda deneyimli insanlar bile bu fiyatın oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.

 

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen depremden hemen sonra temelleri atılan TOKİ konutlarındaki sıkıntılar bitmek bilmiyor. Önce ısınma sorunu ve taşıma problemi ile defalarca gündeme gelen ve vatandaşların defalarca çözümü için yürüdüğü sorunlara bir yenisi de su ile eklendi. Gürpınar’dan Van’a getirilen yeni su hattının bitmemiş olması ve mevcut su hattının ise yeni TOKİ kentlerine yetmemesinden dolayı suları akmayan TOKİ sakinlerinin bu problemine son olarak yine konutları yapan AFAD el atmıştı. Suları akmayan vatandaşlara taşıma ihalesi yaparak su götüren AFAD, Gürpınar hattındaki su getirilene kadar vatandaşa bu şekilde su verileceğini açıklamıştı. Bu su taşıma işi devam ederken vatandaşlardan ve AK Partili isimlerden flaş iddialar geldi. Geçtiğimiz haftalarda depremden sonra yapılan 4 TOKİ’yi gezen ve burada vatandaşların sorunlarını dinleyen AK Parti yönetimi üyeleri Edremit Belediyesi’nin vatandaşlardan AFAD’ın götürdüğü suya fatura kestiğini iddia etti. Gezdiği TOKİ mevkilerinde vatandaşın bizzat kendisine su faturası gösterdiğini iddia eden AK Parti İl Başkan Yardımcısı Hekim Karabıyık, bunun yasal olmadığını hükümetin vatandaşa sağladığı suya sayaçtan su geçtiği için fatura kesilmesinin kabullenilemez bir durum olduğunu iddia etti. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız AFAD Van İl Müdürü Cafer Giyik ise, konu ile ilgili hem Van Belediyesi’ne hem de Edremit Belediyesi’ne yazı yazdıklarını ve sayaçtan geçen sulara fatura kesilmemesi yönünde talepte bulunduklarını belirtti.

 

“ULAŞIM SIKINTISI ÇÖZÜLECEK”

 

TOKİ’lerde yaptıkları ziyaretlerden sonra gazetemize konu hakkında değerlendirmelerde bulunan AK Parti İl Başkan Yardımcısı Hekim Karabıyık, bir vekil ile birlikte yaptıkları gezi sonrasında vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinlediklerini bir çok sorunun belediye ve diğer kurumların sorumluluğunda olmasına rağmen kendileri ilgilenme sözü verdiklerini kaydetti. Karabıyık konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Biz hafta sonu gün boyu bir günlük bir TOKİ ziyareti gerçekleştirdik. Bütün etaplarda toplantılar yaptık, halkla buluştuk. Bunlar geniş katılımlı toplantılardı. Vatandaşlarımızın elbette ki ufak tefek sorunları var ama en önemli sorun ulaşım ve sudur. Diğerlerini de sıralamak gerekirse. Örneğin oradaki vatandaşımızın Sağlık Ocağı sorunu var. Biz bunu Sağlık Müdürümüz ile görüştük iki TOKİ arasında inşallah sağlık ocağı ihalesi yapıldı. Bu hizmete geçinceye kadar da Erenken’teki sakinlerimiz Erdemkent’teki Sağlık Ocağı’ndan hizmet alabilirler. Diğer taraftan vatandaşların taziye evi talebi vardı biz yine bunu notlarımız arasına aldık ve taziye evleriyle ilgili ilgili Bakanlık ile görüştük ve çözüm için startı verdik. Ulaşım sıkıntısı yine önemli bir problemdi. Çünkü hala halk minibüsleri ile bu sağlanıyor ama bunlar yeterli olmuyor. Van Belediyesi, Edremit Belediyesi ve Şoförler Odası’nın başkanlığınca sürdürülen işlerdir. Bu her ne kadar onların sorumluluğunda da olsa vekilimiz Gülşen Orhan Vali Doğan ile görüştü. Bunun için ilk etapta minibüslerin sayısı artırılacak daha sonra da bunlar halk otobüsüne dönüştürülecek.” Şeklinde konuştu.

 

“TOKİ SAKİNLERİ DERTLİ!”

 

TOKİ’de birçok sıkıntı ve problemin olduğunu kaydeden Karabıyık, vatandaşın mevcut problemler dışında kent yaşamına dair de bazı taleplerde bulunduğunu söyleyerek, “Öte yandan bize iletilen diğer bir sorun da güvenlik sorunuydu. Ki bu konuda vatandaşlarımız fazlasıyla da haklılardı. Çünkü o bölgede bulunan ne bir polis ne askeri güç yoktu. Biz bunun için de Emniyet Müdürlüğü ile görüştük. Müdürlüğümüz burada hemen bir yer arayışına girdi ve bu sıkıntının yaşanmaması için gerekli tedbirleri alma hazırlığına başladı. Yine orada bulunan ve kış şartlarında özellikle tehlike arz edebilecek o rampa vardı. Bunun için Karayolları Müdürümüz ile görüştük ve kış şartları için yeni iki köprü ve güzergâh sözü aldık ve bu çalışmaların da startı verilecek. Yani kışın başka bir servis yolu düşünülüyor. Yine burada ki vatandaşlarımız AVM istiyor. Yani küçük bakkal ve büfeler olsa da insanlarımız ihtiyaçlarının tamamını gidermek için AVM istiyor. Takdir edersiniz ki burada neredeyse 10 bin konut var. Hal böyle olunca da bu ihtiyaç da zaruri olarak önümüzde duruyor. Bunu da TOKİ ile görüştük, bu kış hazırlıkları yapılacak ve umarız ki önümüzdeki sezon burada görkemli AVM’ler yer alacak.” Şeklinde konuştu

 

SU AFAD’DAN FATURA BELEDİYEDEN!

 

Son günlerde en çok dillendirilen Edremit ve Van Belediyesi’nin AFAD’ın temin ettiği suya fatura kesmesi ile ilgili iddialar üzerine de çarpıcı konuşmalara yer veren Karabıyık, bu konu ile ilgili olarak da vatandaşın büyük tepki gösterdiğini söyledi. Karabıyık ayrıca, “Su konusuna gelince, vatandaşların büyük bir tepkisi var. Takdir edersiniz ki Su belediyenin birinci dereceden sorumluluğu olan bir görev. Bu Türkiye’nin her yerinde de böyledir. Suyu vatandaş belediyeden alıp faturayı da belediyeye ödüyor. Biz gerek Edremit Belediyesi’nin Van’da da Van Belediyesi’nin asli görevi olan suyu vatandaşa veremediği için AFAD üzerinden tankerlerle bütün TOKİ’lere su götürüyoruz. Tankerlerle taşınan bu sular depolara boşaltılıyor ve vatandaşın mağdur edilmemesi için çabalanıyor. Ve bu tüm TOKİ’lerde yapılıyor. Ama bizim boşalttığımız bu faturalar sayaçlardan geçtiği için belediye gelip vatandaşa fatura kesiyor. Bu büyük bir vicdansızlıktır. Bizim bin bir rica ile vekillerimiz aracılığı ile AFAD’a aktardığı bu paranın hiçbir belediyenin faturasını vatandaştan çıkarma hakkı yoktur. Dolayısıyla şu an Edremit’in de Van Belediyesi’nin de yaptığı usulsüzlüktür. Vatandaşlar bunu büyük bir tepki ile bize iletti. Mademki bu tankerler 6 aydır hükümet aracılığı ile bize gönderiliyor, depolarımıza boşaltılıyor, biz parasını neden belediyeye ödüyoruz! Bu noktada büyük bir tepki var. Üstelik vatandaşlar getirip faturalarını da bize gösterdi.”

 

GİYİK: BİZ BELEDİYELERE YAZI YAZDIK

 

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız AFAD Van İl Müdürü Cafer Giyik ise, vatandaşlara fatura kesildiği ile ilgili somut bir veri ellerinde olmadığını fakat bazı duyumlar ve tedbir amaçlı olarak bu konuda Van Belediyesi’ne ve Edremit’e yazı yazdıklarını ve sayaçtan geçen suyu faturalandırmamalarını istediklerini söyledi. Giyik; “Biz konu ile ilgili hem Van Belediyesi’ne hem de Edremit Belediyesi’ne yazı yazdık ve bu suyu faturalandırmamasını istedik. Çünkü suyu biz temin ediyoruz ve belediyeler bu suya fatura kesemez. Bu konuyla ilgili Edremit Belediyesi bize cevap yazdı ve hangi bloklara su taşındığı bilgisini isteyerek buralara fatura kesmeyeceklerini söyledi. Fakat Van Belediyesi’nden bu konuda bir dönüş olmadı.” Şeklide konuştu.

 

350 TL’LİK ÜCRETİN EŞİ BENZERİ YOK!

 

En büyük diğer problem olan su aboneliği konusuna da değinen Karabıyık vatandaştan aldıkları en büyük diğer bir şikâyetin de su aboneliği ücreti olduğunu dile getirerek bunun bir vicdansızlık olduğunu belirtti. Karabıyık, “Diğer tarafta yine Edremit’te oturan vatandaşların ortak bir şikâyeti de su abone parasıdır. Bugün Türkiye’nin neresine giderseniz gidin bu para maksimum 150- 160 TL iken, bizim depremzede vatandaşlarımıza 350 TL gibi fahiş bir ücret dayatılmaktadır. Gerçekten bu büyük bir ayıptır ve vicdansızlıktır. Ne İstanbul’da, ne Ankara’da ne de Antep’te bunu göremezsiniz ama gelin görün ki Edremit Belediyesi Türkiye’nin en büyük abonelik bedelini istiyor. Buna da kesinlikle göz yumulamaz.” Dedi.

 

ESKİ BAŞKAN DA TEPKİ GÖSTERDİ!


Konu ile ilgili olarak konuşan bir diğer isim ise Bostaniçi Beldesi Belediye Eski Başkanı Halil Cintan oldu. Konu ile ilgili olarak Ankara’da görev yapmalarına rağmen kendilerine bir çok şikayet geldiğini kendi yakınlarının bile aynı dertten mustarip olduğunu belirten Cintan bu ücretin oldukça fahiş olduğunu kaydetti. Ankara’da bile su abonelik ücretinin 157 TL civarında bir rakam olduğunu söyleyen Cintan, “Bakınız böyle astronomik bir rakam ile su aboneliği yapılamaz. Bunun Türkiye’de bir örneği daha yoktur. Bugün Türkiye’de bu abonelik en pahalı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde yapılıyor. Ankara’da bile bu bedel keşif bedeli 39’uncu maddede de yer aldığı üzre toplamda 160 TL’yi bile geçmiyor. Böyle bir şek kabul edilemez. Bunu partiler ve siyaset bazında değil tamamıyla vatandaşın menfaatini göz önüne alarak söylüyorum. Kesinlikle bu konuda bir şeyler yapılmalı ve bu konunun önüne geçilmeli. Böyle bir şey olamaz.”

 

SORUNLARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR!

 

Öte yandan uzun süredir birçok sorunla boğuşan TOKİ sakinlerini daha bunun gibi onlarca sıkıntısı bulunuyor. En büyük sıkıntısı ulaşım ve su sıkıntısı olan vatandaşların bunun gibi çözülmesini beklediği daha birçok sorunu bulunuyor. Evlerine çıkmalarıyla birlikte sorunları bitmeyen aksine daha büyük sorunlarla karşılaşan dile getirdikleri bu sorunlarına ilaveten ayrıca, şu sorunları bulunuyor:

 

-Çatı üstündeki enerji bağlantı yerlerinin izolasyonu yapılmadığından dolayı binanın havalandırma boşluklarından ve jeneratör odasından su akıyor. Bu neredeyse yeni tüm konutlarda yaşanan bir sıkıntı.

 

-Asansörler çalışmıyor ve gelen servis elemanlarının verdiği rapora göre yapılan asansörler hem kalitesiz malzeme ürünü hem de güvenilir değil ki konutlar yeni olmasına rağmen birçoğunun asansörleri şimdiden arıza vermeye başladı bile.

 

-Binaların çevre düzenlemesi adeta yok denecek bir düzeyde. Vatandaşlar defalarca çevre düzenlemesi ve dağınık düzen ile ilgili konuları gündeme getirdi ama hala durum aynı.

TOKİ içindeki yol ve kaldırımların kötü olması da bir diğer mesele.

 

-İnsanlar merkeze gelmek için toplu taşımacılar tarafından fazlasıyla mağdur ediliyor. Minibüsler dolu geliyor ve insanlar dolu gelen arabalara binmemek için kilometrelerce yürüyüp minibüslerin durağına gidip araçlara biniyor. Defalarca dile getirildi ama ulaşım yönünden hiç bir düzenleme yok. 


Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim