Van şehrinin güzelliklerini keşfetmek ve bölgedeki son durumu yerinde incelemek üzere uçakla Van'a giden Bursalı gazeteciler, tarihi mekanları gezerken, Van gölünde yüzerek bölgenin coğrafi güzelliklerini de keşfetti. Akşam toplantılarında ise bölgenin önde gelen sivil toplum kuruluşları ve medya yöneticileri ile bir araya gelen Bursalı gazeteciler, bölge insanı ile görüşerek açılım sürecinde gelinen son durumu yerinde gördü.

‘ORGANİZASYON SÜRECE KATKI SAĞLAYACAK’

Basın Yayın Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya, Van ile Bursa arasında basın mensupları arasındaki dostluğu geliştirmek maksadı ile iki ayaklı olarak planlanan organizasyonun açılım sürecine katkı koyacak bir ilgi gördüğünü belirtti. Van'da görev yapan basın mensuplarının da önümüzdeki günlerde Bursa'ya geleceğini belirten Akarkaya, “Bursa'dan bölgeye giden arkadaşlarımızın kafalarındaki birçok negatif intiba bu ziyaret ile ortadan kalktı. Bölgedeki insanların hiçbir ayrım yapmadan çok sıcak olarak Bursalı gazetecilerle diyalogda bulunması, üstün bir misafirperverlik göstermesi bölge gerçeklerinin yaşanarak görülmesini sağladı. Bursa ve Van'daki gazeteciler ile özellikle bölgedeki sivil toplum kuruluşları da sosyal bir kaynaşma için yapılan bu ziyaretten çok mutlu oldular. Morale ihtiyacı olan bölge insanı ve müteşebbisleri bizim oraya gitmemizle sevindiler. Gelen basın mensupları ile yakından ilgilenmeleri, tüm kalpleri ile sıcak bir program hazırlamaları bunun en önemli göstergesi oldu” dedi.

‘HİÇBİR GÜVENLİK SORUNU YOK’

Ziyarette duygu dolu anlar yaşayan Bursalı gazeteciler ise, Çaldıran ilçesindeki Soğuksu köyünü unutamayacaklarını belirterek, “Doğubeyazıt'a giderken bir ihtiyaç molası verdiğimiz Soğuksu köyündeki insanların, çocukların bizlere sıcak yaklaşımları bölge insanının hiçbir ayrım düşünmediğinin en güzel örneğiydi. Van'daki sivil toplum temsilcilerinin 'sıcak bir dokunuşa ihtiyacımız var' diyerek Türkiye'nin değişik coğrafyalarından insanları bölgeye davet etmeleri de anlamlıydı. Hiçbir güvenlik problemi olmadan çok rahatça bölgede gezmek, yabancı turistlerle karşılaşmak, bölgede hayvancılığın yeniden canlandığını görmek bizleri mutlu etti” dediler.

‘İNSANLAR DİYALOGDAN YANA’

Gazeteciler meşhur Van kedisi de aldı. Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesindeki İslam alimi Ahmet Hani Hazretlerinin türbesini ziyaret edip, İshakpaşa Sarayı'nın muhteşem odalarında dolaşan Bursalı gazeteciler, bölgenin insanı ile orada da diyalog imkanı buldu. Yabancı turistlerin yanı sıra yurt dışında veya Türkiye'nin değişik bölgelerinde yaşayan bölge insanının da yaz tatilinde bölgeye gelmesi dikkat çekiyor. Bölgede tekstil başta olmak üzere hayvancılığa bağlı sektörlerde yatırım yapma talepleri oluştuğunu belirten müteşebbisler, moral verecek basit tedbirler ile yatırımların başlayacağına inandıklarını söyledi. Bölgede hayvancılık ve aracılıktaki gelişmelere karşılık, bazı tesislerde işletmeci eksikliğinden devreye alınamıyor. Bölgede istihdama yönelik tedbirler ile barış sürecinin daha da gelişeceği düşünülürken, dağdakilere yönelik önümüzdeki günlerde ortaya konulacak bazı adımlar da bölge insanı tarafından büyük bir dikkatle takip ediliyor.

Editör: TE Bilisim