ÖMER AYTAÇ AYKAÇ - ŞEHRİVAN ÖZEL


23-25 Ekim tarihlerinde Van’da gerçekleştirilen Türkiye-İran Van Forumu’na katılmak için Van’a gelen ve aralarında İran Büyükelçisi Ali Rıza Bıkdeli, Hoy Valisi Dr. Hosein Seivani, Rıza Kılıçhan gibi isimlerin bulunduğu ekip Van Mermer Fabrikasını gezdi. Fabrikaya hayran kalan İran Büyükelçisi Bikdeli, kapanış konuşmasında yatırımdan övgü ile bahsederek; “Böylesi bir yatırımın Van’a olması bizi çok etkiledi. İnşallah Kapıköy ve diğer taşımacılık ile ilgili problemleri en kısa sürede çözecek ve ticaretimizi ileriye taşıyacağız.”

Van Valiliği, TASAM, IPIS, DAKA ve YYÜ işbirliği ile 23-25 Ekim tarihlerinde Van’da düzenlenen Türkiye-İran Van Forumu’nda iki ülke işbirliği adına önemli gelişmeler yaşanırken özellikle Kapıköy ve Van-İran arasındaki mevcut sıkıntıların dile getirilmesi toplantının en önemli gündemi oldu. Bu anlamda Van’daki mevcut sorunların anlatılmasında ‘Sanayi’ oturumunda Van’ın iş dünyasının önemli isimlerinden biri olarak konuşan Van Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Gökçenay, oturumdan sonra arasında Büyükelçi Bikdeli’nin de bulunduğu heyeti Türkiye’nin en büyük mermer fabrikası olan VanMer’de misafir etti. Van Mermer’deki üretim ve ‘yeni teknoloji’ye hayran kalan İran heyeti iki ülke arasındaki ticarete bu yatırımla birlikte daha sıcak baktıklarını belirtti.

Öncelikle toplantının önemli oturumlarından birinde konuşan Van Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Gökçenay toplantının Van’da yapılıyor olmasına dikkat çekerek bundan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Ardından iki ülke arasındaki ticaretin öteye taşınması için bazı değerlendirmelerde bulunan Gökçenay; “Bölgede yaşanan her türlü istikrarsızlığın ülkeler arasında menfaatlerine hizmet etmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Bundan dolayı çok iyi işbirliğine gidilerek sonuçlarını daha iyi alacağımızdan emin olmamız lazım. İran Türkiye ilişkilerinde yeni bir yeni bir konsept yakalamamız gerekiyor. Türkiye nasıl batı için bir köprüyse köprünün başındaki şehir de biziz. Bundan dolayı Van İran la yapılacak olan ticarette en başta gelmektedir. 550 kilometrenin üzerinde olan İran Türkiye sınır uzunluğunun neredeyse yarısı Van vilayeti sınırlarındadır. Bizim böylesine uzun bir sınırımızın olduğu bir kardeş, dost ve komşu ülkeyle daha derin ve daha sık ilişkiler geliştirmemiz kaçınılmaz. Biz bu topraklar üzerinde birbirimizle ticaretimizi her daim sürdürmek durumundayız.”

VAN-İRAN TİCARETİ İÇİN ALTIN ÖNERİLER!

Ardından iki ülke arasında özellikle Van’ın Kapıköy üzerinden İran ile ticareti üst seviyeye çıkarması için alınması gereken tedbirler ve yaptırımlardan söz eden Gökçenay, bu adımları sıralayarak iki ülkeden bu noktada çözüm istedi. Gökçenay konuşmasında şu sözlere yer verdi; “Bu toprakların ve üzerinde yaşamış kadim medeniyetlerin kaynaşmasının en önemli nedeni karşılıklı ticaretleri olmuştur. İnsanlar turistik gezilerle mekanları ve coğrafyayı daha yakından tanıma fırsatı bulur ama ticaretle toplumlar birbirlerini doğrudan tanır ve yeni ilişkilerin sağlam temelleri atılmış olur. Bu temelleri atarken bir takım gelişmelerinde beraberinde hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu bağlamda; Sınır ticaretinde bürokrasi azaltılmalı, Mevcut sınır kapılarının karşılıklı olarak modern hale getirilmesi, serbest ticaret bölgesi kurulması, Kardeşlik bağlarının kuvvetlendirilmesi için kardeş şehirler ve kardeş kurumlar projeleri geliştirilmeli. Meslek Kuruluşları arasında sürekli bir iletişim sağlanmalı, sekreteryası olan iş konseyleri modeli oluşturulmalı, Uluslar arası katılımlı ortak fuarlar düzenlenmeli ve fuarlara katılım özendirilmeli, Devlet demiryollarından kaynaklanan sıkıntılar giderilmeli, demiryolları taşıma kapasitesi arttırılmalıdır.”

İRAN HEYETİ VAN MERMER’İ GEZDİ

İran ile ticaret hacminin gelişmesi anlamında büyük kazanımlardan birinin de İhtisas Gümrüğü olduğunu kaydeden Gökçenay bu konuda OSB Başkanı Necmettin Çok ve Van Valisi Aydın Nezih Doğan’a teşekkür ederek; forumun iki ülke adına büyük bir kazanım olduğunu belirtti. Gökçenay’ın Van ile ilgili bu konuşmasının ardından Van’a gelen heyet Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük Mermer Fabrikası olan Van Mermer’e ziyaret gerçekleştirdi. Aralarında İran Büyükelçisi Ali Rıza Bıkdeli, Hoy Valisi Dr. Hosein Seivani, Rıza Kılıçhan bulunduğu isimleri fabrikada misafir eden Bedrettin Gökçenay burada fabrika hakkında bilgiler ve üretime dair bir çok konuyu paylaştı. Hem ziyaret sırasında hem de özel görüşmede yine iki ülke arasındaki ticarete dair görüş alışverişinde bulunan heyetin görüşmesinin ardından forumun kapanış bölümünde yeniden yer alan Bikdeli bu yatırdan büyük bir övgüyle bahsetti.

TOPLANTIDA O YATIRIMI ANLATTI

Lojistik, Ulaştırma ve İnşaat, Altyapı oturumda Vanlı İşadamı Ayhan Fidan, Hoy Valisi Hoy Valisi Dr. Hosein Seivani ve Rıza Kılıçhan’ın katıldığı toplantıda Kapıköy’ün yeniden gündeme gelmesiyle birlikte söz alan Büyükelçi Bikdeli, o fabrikayla ilgili olarak; “Biz bu forumda iki ülke adına çok önemli görüşmeler gerçekleştirdik, işbirliği adına önemli fikir alışverişlerinde bulunduk. Van ziyaretimiz kapsamında da sadece bir tesis gezdik o da Türkiye’nin en büyük fabrikası olan Van Mermer idi. Van’da böylesi dev ve büyük bir yatırımı görünce büyük memnuniyet yaşadık. Mermer’in adeta pamuk gibi işlendiği o fabrikanın Van’da bulunması biz iki ülkenin ticareti anlamında da büyük bir adım. Biz bu toplantıyı yaptıktan ve Vanlı dostlarımızı da dinledikten sonra hemen mevcut sorunları çözmek için girişimleri başlatacağız ve bu ticaretlerde işbirliği için hemen adım atacağız. Özellikle Van Mermer’i gördükten sonra bunu bir kez daha anladık.” Dedi.

VANMER’İN YENİ TEKNOLOJİSİNE HAYRAN KALDI!

Büyükelçinin övgüyle söz ettiği o ziyaretten sonra gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van Mermer Yönetim Kurulu üyesi Betrettin Gökçenay ise, Bikdeli ve beraberindeki heyetin duyduğu memnuniyeti hatırlatarak, “Bizim yatırımlarımızı gördükten sonra Büyükelçi Bikdeli çok heyecanlandı. Üretimimizi hayranlıkla izledi.” Dedi. Böylesi ziyaretlerin iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi anlamında da önemli olduğunu belirten Gökçenay, ayrıca o ziyaret ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı; “Biz toplantılar esnasında fırsatını bulup İran heyeti ile birlikte tesislerimizi gezdik. Galiba büyükelçi Bıkdeli ve Hoy Valisi böylesi bir yatırım beklemiyorlardı. Tesisi görünce büyük hayranlık duydular. Özellikle granitin 7 milime kadar inceltilip, işlendiğini görmemişlerdi. İlk defa bizde gördüğü için büyük bir şaşkınlık yaşadı. Nasıl olur da böyle bir şey olur ben görmedim. Sonra mermer bölümünü gösterdik, oradaki işlemeleri gördüler. Amerika ve diğer ülkelere giden paketleri, İran’dan gelen taşları gördü. En büyük ve önemli yatırımımız olan ‘Yeni teknolojiyi’ görünce işin ciddiyetini anladı. Bizim hassasiyetimizi görmemişti. Hayranlığını anlatmak mümkün değil.” Dedi.

“BU İŞ OLACAK”

Gökçenay Kapıköy ve diğer konularda ikili görüşmelerde de önemli görüşler paylaştıklarına yer vererek, “Konuşmamda da toplantıdaki 7-8 maddeden bazılarını söyledim. Tahran ve Şiraz’daki konuşmamda da aynılarını söylemiştim. Serbest bölge ticareti ve bunun sekretaryasının kurulması bu anlamda önemli adımlar olacaktır. Biz bu ticaretin sıkıntıların giderilmesi, demiryolları konusu, OSB’ye trene gelmesi gibi konuları ilettiğimi belirtmiştim. O da üzerine düşeni yapacağını söylediğini. Bizim tesisi gezdikten ve toplantılara katıldıktan sonra Sayın Büyükelçi Bikdeli bizim Cumhurbaşkanından randevu alacağını ardından da İran Cumhurbaşkanı ile görüşüp bizzat çözüm için seferber olacağını kaydetti. Umut ediyorum ki iki ülke adına özellikle Van adına iyi işler gerçekleşecek.”

Editör: TE Bilisim