Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Van Ekonomi Komisyonu ve Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Edremit’in Çiçekli Mahallesi’nde yüzlerce meyve ağacı dikildi. Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılı içerisinde 25 bin meyve ağacı dikecek. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Çoban, “Kentimize yüklenen ekoloji misyonunu en iyi şekilde uygulayacağız” dedi.

 

DTK Van Ekonomi Komisyonu ve Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı kentte “Meyveciliği Geliştirme ve Arıcılık Projesi” kapsamında yapılan çalışmalar sonucu Edremit ilçesinin Çiçekli Mahallesi’nde 6 bin 500 dönüm arazi üzerinde 200 meyve ağacı dikildi. Çalışmalar kapsamında yıl boyunca kentin belirlenen alanlarına 23 Bin 500 adet elma, armut, kiraz ve ceviz fidanın dikimi yapılacak. Çalışma sonucu fidanların ilk dikimi Çiçekli Mahallesi’nde Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, Edremit Belediye Eş Başkanı A.Kerim Sayan’ın yanı sıra öğrenciler ve vatandaşların katılımı ile dikildi. Büyükşehir Belediyesi bundan sonra da tohumdan fidana, koyundan arıya, sulama sistemlerinden seraların kurulmasına kadar yurttaşlara birçok destek sunacak.

 

BAKIR: EKONOMİK SOYKIRIMINA CEVAP VERİYORUZ

DTK Ekonomi Komisyonu Üyesi Şemsettin Bakır, Kürdistan’da 40 yıllık kirli bir savaş sonrası, başlatılan çözüm süreci ile birlikte birçok kazanımların elde edildiğini söyledi. Kürtlerin ekonomik alanda kendi ayakları üzerinde durabileceği projenin ilk adımını attıklarını ifade eden Bakır, “Hedefimiz burada Öcalan'ın önümüze koyduğu perspektif doğrultusunda demokratik komünal ekonomiyi hayata geçirmek ve bu komünal yaşamı tüm halkımıza yaymaktır. 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde birçok soykırımlar yaşandı. Bunların içerisinde ki en büyük soykırım Kürt halkına ve ezilmiş haklara yapılan ekonomik soykırımdır. Bizde bu ekonomik soykırıma cevap vermek için bu çalışmayı hayata geçirdik. Bundan sonraki projemiz Qarqari bölgesinde kadınlara arıcılık eğitimi vermek olacak. Bu çalışmada yine büyükşehir belediyesinin katkısı ile yapılacak” diye konuştu.

 

EŞ BAŞKAN ÇOBAN: ANA GÜNDEM EKOLOJİDİR

Son olarak konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban ise, dünyada hızla bir erozyon yaşandığını ve bu erozyon sonucu doğanın tahrip edildiğini dile getirerek, kendilerinin de sembolik de olsa bu tahribatları engelleyebilmek için böylesi bir çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi. Amaçlarının kentte yapılacak olan çalışmalarla doğa tahribatına dur demek, ekoloji bilinci oluşturmak olduğunu ifade eden Çoban, “Bizde bu amaçla aslında sembolikte olsa bir çalışma yapıyoruz. Şunu da belirtmek istiyorum; konferanslarımızın, kongrelerimizin, panellerimiz ve yaptığımız tüm tartışmaların ana gündemi ekolojidir. Kentimize de bu konuda bir misyon yüklendi, umuyorum ki bu ekoloji bilincini, çocuklarımızın sunduğu katkıyı her vatandaşımıza aşılayabiliriz. Sadece ağacın dikimi değil ağacın tahrip olmamasını önleyebiliriz. Hepinize gelecekte doğanın korunmasına ve ekolojist bir yaşama yapacağınız katkıdan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Eş Başkan Çoban ve beraberindekiler çocuklarla birlikte fidan dikti.

Editör: TE Bilisim